Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - VIII > Srbi i Crnogorci - III DIO


5 Sep 2007


 

PRENESENE DISKUSIJE: SRBI I CRNOGORCI - III DIO

 
Ova diskusija se vodi u novinama WWW.NOVINAR.DE gdje možete procitati sve diskusije u rubrici  Citaoci razgovaraju
 

 
 
 

Napomena: Prenosimo samo neke diskusije sa orginalnog portala www.novinar.de

 


 

 
 

 

GOSPODINE RAICEVICU,

ZBUNILO ME OVO VAŠE PISANIJE .

REKOSTE DA VAŠI PRECI NISU BILI : NI ZELENAŠI, NI BJELAŠI, NI CETNICI, NI KOMUNISTE, NI PARTIZANI .

IZGLEDA DA OMAŠKOM IZOSTAVISTE DA NISU BILI NI USTAŠE. JESAM LI U PRAVU ??
NADAM SE DA JE TO SAMO PROPUST, UZROKOVAN NABOJEM EMOCIJA . ????

PA ŠTA SU BILI I DJE SU PRIPADALI VI I VAŠI PRECI ???
REKOSTE: DA NISU BILI OPREDJELJENI NI PREMA CEMU, NO IZGLEDA JEDINO PREMA CRNOGORSTVU.

MOŽDA GRIJEŠIM, ALI MI SE CINI DA VI OD CRNOGORSTVA PRAVITE NEKAKVO TROJSTVO :
CRNOGORSKU NACIJU
CRNOGORSKU DRZAVU
CRNOGORSKU SEKTU (CRKVU, VJERU, RELIGIJU )

JESAM LI U PRAVU DA LI JE TO VAŠA ZVIJEZDA VODILJA I VAŠA IDEOLOGIJA ?

CUDNO. DVIJE TOTALNO RAZLICITE NACIJE, A BAŠ SE DOBRO RAZUMIJEMO. IZGLEDA DA SU CRNOGORSKI I SRBSKI OMAŠKOM PRIRODE VEOMA SLICNI JEZICI.

ZANIMA ME KAKO VI TO OBJAŠNJAVATE ?

DA VAM GOSPOD PODARI: SMIRENOST, RADOST I MIR

SRDACAN POZDRAV OD MIROSLAVA

Miroslav

4. septembar 2007. u 18:32
 
 
 

 

Junace Zoro,

Vjerovatno na Crnogorski se zovu takije junaci. Podseti me ovo na jedan smešan dogadjaj jos dok sam živio u Srbiji. Jednom na Kalenca Pijaci sam prodavao neko voce. I sada dodjose neki tu da kupe nešto od onoga što sam prodavao, A bilo je to coce u vreme one krize oko Kastra. I sada beše tu jedan ili dva Crnogorca. Beše rano izutra pa niko ne dolazi. Ode onaj jedan da kupi malo zagrevnog materijala da se zagrijemo. Ma donese on neku brlju, mora da je onaj što je tu tog jutra prodavaše, pravio od špiritusa. Ceo me je dan boljela cupara, ko da sam pio neki sok od neke biljke što proizvodi glavoblju.

I tako mi ti pijemo i pricamo o Kastru. Onaj jedan moj Smederevac tamo spadalo jedno obicno, diže Kastra u oblake. Cudim se ja šta mu je, kad znam da je o komunistima mislio isto kao i o psima. E sada upadoše ona dvoica Crnogoraca, ali to su bili Srbi iz Crne Gore pa ih mi na šumadijskom zovemo Crnogorci. Ni ja zaista ne znam kako se na Crnogorskom kaze Crnogorac.

- Bože coce što ti toliko naprica jutros. Kaže onaj jedna Crnogorac. Da je moj djed ovde, on bi ti reka da je i Kastro Crnogorac, i to od plemena Kastratovica. Ajde ne pricaj svašta nista ti mi ne znamo, ni ko je Katro, ni ko je iza njega. Nego da popijemo ovaj smrad što ga kupi pa da se klonimo.

Pa sad znaš onaj se Crnogorac malo našali. Ali ovaj naš Raicevic verovatno ne zbija šalu. Kad jutros procitah šta on pise, a i kada procitah ove druge sto ga pitaju kako se na Crnogorswkom govori Zoran. Ja mislim da se to kaze Zoro. Jer takav junak kao sto je bio Zoro mora da je iz nekog plemena Crnogorskog, ciji su se preci iz Crne Gore preselili u Meksiko još pre Turaka. Što bi mu znacilo da su Crnogorci ali ne oni pravi, ti su pravi Srbi, nego ovi sto ih je izrodila Kominterna, pre Kolumba pronašli Ameriku. E pa sada pošto u to vreme nije bilo kompasa i asrolaba, ti su Crnogorci zalutali i ostali u Meksiku, cekajuci da jos neko krene put njihov. Tamo su se oni naravno srodili sa domorodcima i naucili ih da pricaju Crnogorski. Od takvog jednog plemena koje se verovatno prezivalo Kastratovi jer na Crnogorskom Kastratovici nisu Kastratovici, vec Kastratovi, proistekao je cuveni junak Zoro. Imenjak našeg polemicara Zorana.

Dakle posle toliko godina jedan Pavle Orlovic, je na šumadijskom jeziku resio preveliku zagonetku. I od sada da se zna da je Zoro cuveni junak Crnogorac Raici. Prenesite ovo, vi što se stidite porekla i preko noci postadoste Crnogorci, Bušu. On je glup pa ce Vam poverovati da su Crnogorci pre Kolumba stigli u Ameriku. Glupi, dobri Amerikanci, u svašta veruju, pa zasto ne i u ovu pricu. A u stvari pravo prezime Busa je Sevarovic. Nego i on sada nije poreklom Velašanin, ciji su prtci negde iz Raške, nego Amerikanac. Dosta bre ljudi, pa i Amerika nije nacionalno nego geografsko podrucje. U americkim pasošima ne piše ko je Crnogorac, ko Srbin a ko je Kalabreze e tu smo se presli oni su Talijanci. A to Kalbreze nema nikave veze, izuzev da ih prepoznate. Ne piše ko su Jevreji a ko Englezi. Pa zato ako u pasoše gledamo nema druge svi su Amerikanci. E što bi reko moj komšija Raka. Sutra malo. U Americi definitivno ima Srba, zato što njegov stric Radoslav Raicevic zivi u Cikagu. I vrlo dobro zna da je Srbin, a ne ni Šumadinac, niti pak Crnogorac. Nego baš Srbin onaj iskonski.

Zato Paja jutros uze pasoš pa gleda i ne moze cudom da se nacudi. U pasošu stoji citizenship. To se na srpskom kaže drzavljanstvo. Kako na Crnogorskom? Ne znam jer me u školi nisu tom jeziku naucili. Moracu da pitam ovu moju babu kada se probudi ona je mojkovcanka, a Mojkovcani nisu Bjelopavlici. Pa mi dosadi vise sa njenim srbovanjem, vidim ja da bi meni lakse bilo da je ona Beloplaka. Bila plavusa i ja se zato ne bi sa njom oženio. Pošto je pregurala šesdesetu, ona i kada je mlada bila je dugo spavala, a jutros može da pregura, dugo. Zato cete morati da sacekate na odgovor malo duže. A dotle neka se neko potrudi da pronadje odgovor, ako je ne strpljiv. A možda ne bi bilo loše da se dogovorimo da se na Crnogorskom drzavljanstvo kaze babinšipak, od onoga citizenship. Pa da ne cekamo dugo.

Ma da more. Tako je babinšip, zrkomlat, puhalmat i tako redom. Slicni Srbima, ali nisu Srbi oni tako govore.

Na kraju sve vas pozdravljam izravno i da vam saopstim Crna Gora je Srpska drzava, i u njenim pasošima je u vreme dok je ona bila srpska država se znalo reda, pa se nije upisivalo nacionalno poreklo nego je stajalo državljanstvo. Kao sto to svugde u svetu normalnom se radi. A ovo što sada procitak od cuvenog Zora iz Bjelopavlica je jedan veliki šipak. Pa neka ga guta onaj ko je ovu pricu sastavio.

Orlovic Pavle

4. septembar 2007. u 12:21
 

 

 

 

Gospodine Raicevicu,

 Samo dvije stvari da Vam napomenem, pa procijenite sami u kakvom se vrtlogu mržnje i neznanja nalazite.

Prvo, Njegošu ste izvukli jedan citat iz konteksta i Vi kažete da je Njegos smatrao Nemanjice neprijateljima Crne Gore??? A ja Vam nudim, da kao i svaki Srbin procitate citav Gorski vijenac i sva djela najveceg srpskog pjesnika (ako ga neznate napamet kao vecina intelektulaca Srba) da mi navedete recenicu u kojoj Njegoš TVRDI da Crnogorci nisu Srbi i da SPC nije i njihova (naša) da umrem a da ne saznam da je Njegoš bio protiv Srba???

I drugo, dzelati, ubice, koljace nemaju naciju ni vjeru, oni su svo isti, protiv Boga i ljudi. Od nikoga nikada nisam cuo da je pociv[i kralj Ujedinitelj bio dzelat, cak ni u tekstovima usta[a, a vi ga jos i nacionalno odredjujete, pa pisete SRBIJANSKI dželat?
Mora da bas ne volite Srbe, gospodine Raicevicu, ili ih MRZITE, kad kralja zovete dzelatom i to srbijanskim.
Nije lako Vašoj duši gospodine Raicevicu, znate da niste u pravu, da smo jedan narod a Vi izrod, izdajnik i pri tom pun mržnje. Žalim vas i Vašu djecu!!!

Srbin Crnogorac

Vasilije

4. septembar 2007. u 06:01

 

 

Raicevicu (iz)rode,

NIJESI BOGOMI TI CRNOGORAC, jer da si, bio bi pravi SRBIN, kao NJEGOŠ, ka i KRALJ NIKOLA. PROCITAJ GORSKI VIJENAC, ako si CUJA za njega. No vidji Jusuf nek ide Tursku, iako je rodjen u CRNU GORU, jer SRBIMA da zabranjuje u svoju SRBSKU CRNU GORU DA ULAZE NECE MOCI, jerbo se lako moze ponovit ISTRAGA POTURICA. Nece vi KARLE pomoc. TO ni jado jadni, okani se onoga olosa Voja Rašovica, što oženi ŠIPTARKU maljesorku koju pocasno zove Nevenka i ne blati SRBSTVO u CRNOJ GORI.

GRANI SUNCE DO JADRANSKOG MORA DA ZASIJA SRBSKA CRNA GORA!
SRBSKA NO ŠTO, NECEMO JE VALJDA DAT’ ONIJEMA KA JUSUF I OVI JADO RAICEVIC

Nikola Ševaljevic 

4. septembar 2007. u 23:49

 

 

 

Redakcijski komentar ( ovo je komentar redakcije novina www.novine.de )

Gos’n Ševaljevic samo bez “niskih udaraca”. Mladi gospodin Raicevic je državljanin i Kanade i kako sam ovde kaže:

“Svi se zaklinju Njenom Visocanstvu Kraljici Velike Britanije i Kanade, Elizabeti Drugoj, i obavezuju ce da ce postovati kanadske zakone i pravo kao gradjani te zemlje. Nakon intoniranja državne himne, koja se izvodi na oba službena jezika, engleskom i francuskom, isto kao i zakletva, službeni dio ceremonije se time završava”. (preuzeto sa www.montenegro-canada.com)

S. Marjanovic

4. septembar 2007. u 23:49

 

 


Pomaze Bog moj Djeticu! Vidju da se dobro drzis dokazujuci da si Crnogorac!Ja sam Srbin iz Vasojevica.

Hteo sam te upitati posto imate Crnogorsku Crkvu, kazete i da je Pravoslavna, hoce te li sada sve Srbske Svetce sa katolickim zameniti. Nego cudi me da nema Crnogoraca puno u toj vasoj crkvi
cujem da neki lopi Zika Smederevac vodi glavnu rec. Bogumi to je sve!

Vasojevic

5. septembar 2007. u 00:10


 

 


Poštovani,

ima Vas dosta koji me napadate sa svih strana, i ne mogu svima odgovoriti, ali bih mogao svima Vama izadji na megdan, kao covjek, Crnogorac, ponavljam ne Srbin, nego Crnogorac koji, koji izmedju ostalog, voli i Srbe, i koji je više pomogao Srbima, sa njima vise popio kafa i prespavao noci, nego što ste svi Vi možda zajedno. Ali, ja o mom privatnom životu ovdje ne bih sada govorio, a bice prilike, jer nijesam mnogo star.

Poštovani moji prijatelji Srbi, ili Srbi iz Crne Gore, nije problem u onima koji su rodjeni kao Srbi, nego je problem u onima koji su malo Srbi, malo Crnogorci, koji su porijeklom Crnogorci, a osjecanjem Srbi. Mene interesuju oni koji nijesu u sebe prelomili šta su. Ili su Srbi ili Crnogorci, ne mogu biti oboje u isto vrijeme.

Ali to kod vas može, moglo je i kod velikih velikana Njegoša i Kralja Nikole kako Vi kažete. I to je sve u redu, ali taj vas stav koliko god da je intiman je i uzrok nastrasnije manipulacije nad obicnim narodom srbijanskim ili srpskim ili narodom koji se živi u Srbiji. Manipulisali ste sa tim dvojnim osjecanjima uvijek kad ste se dokopali Beograda i Dedinja, kad ste se dokopavali srpskih krajina, i uvijek se Crnogorci iz Crne Gore nadjoše ti koji ce da vode taj narod godinama i da ga šetaju od nemila do nedraga.

Reci cu Vam nešto, srecan sam što moji putevi nijesu vodili prema Beogradu, ne zato što Beograd ne volim, nego što su mi se smucili oni Crnogroci koji su zaboravili odakle su, dje su rodjeni, dje im je oceva ili djedova kuca, a postali su veliki Srbi, cuvari Srpstva i Srba.

Gledajuci kroz istoriju, nije bilo funkcije dje se brani Srpstvo ili dje se zgrcu pare, a da se tu nijesu našli Crnogorci ili Srbi iz Crne Gore.

Ti Crnogorci iz Beograda su odigrali sramnu ulogu kad je proglašavana i Podgoricka Skupština 1918. godine i kad su svi u glas proglasili Crnu Goru jednom obicnom Zetskom Banovinom. Ti Crnogorci su odigrali sramne uloge i u vrijeme komunizma kada su manipulisali sa narodnim masama. Ti Crnogorci su odigrali i sramne uloge i devedestih godina, kada su svi oni predvodjeni Slobodanom Miloševicem, doveli jedan narod do stadijuma ruba egzistencije.

Sjecate li se savremnog lidera Srba, Slobodana Miloševica ( koji je usput bio Srbin, a porijeklom Crnogorac), koji se sahrani u dvorištu kuce Miletic u Pozarevcu. Iako mu je otac bio Crnogorac, nikad nije obišao kucu svog oca, niti je sahranio istog ili mu obišao grob. Kako svako zlo stiže, tako je stiglo i njegovu porodicu, pa je nesrecna Marija Miloševic nakon što je pobjegla iz Srbije prije par godina, išla danima i tražila zidine kuce svog djeda u selu Uvac, u Lijevoj Rijeci u Crnoj Gori. Poslije mnogih godina uživanja u beogradskim nocima, i dedinjskim vilama, shvatila je Marija da je jedino ono što je vrijedjelo u njihovoj porodicnoj avanturi ostalo tamo dje su bili - korijeni. Kamo srece, da je Miloševic, umjesto na Dedinje, konacio u Uvcu, bilo bi ljepše i nama i njemu danas.

Još jedan odgovor o tome kome su pripadali moji preci, ako nijesu ni bjelašima, niti zelenašima, ni cetnicima, niti partizanima, niti komunisitima… Rekao sam Vam, pripadali su Crnoj Gori. I na to sam ponosan. Pripadali su svim onim casnim Crnogorcima, koji su pokušali da budu i junaci i ljudi, a ne ubice, osvetnici ili pobjednici koji ce pobjedu graditi na zlocinima. Bilo je takvih jos u Crnoj Gori. Jedan od onih kojima bih i ja pripadao je i veliki vojskovodja i covjek Krsto Zrnov Popovic. On je govorio: " Nama je Crna Gora najvažnija. Ucinimo sve da je spasimo. Budite Crnogorci i mislite Crnogorski. Spas naroda je iznad svega".

U svojoj bici za svijetlu Crnu Goru bio je vojnik, covjek, rodobljub, humanista, junak… I sve je bio i nidje nije omanuo. Ovaj covjek koji je ostao sam u stijeni, prepušten svojoj odluci, prepušten svom sudnjem casu, potpisao je smrtnu presudu sebi - uspravno, muški, crnogorski… Znao je on da nece pobijediti, ali je znao da se nema ni kud vrnuti. I tako je i bilo. Ubili su ga partizani 1947. godine u brdima blizu Cetinja.

Mi smo pripadali takvoj Crnoj Gori, Crnoj Gori dje ce svako od nas pokušati da prica sa ljudima, a ne da ubija ljude.

Danas sam diskusiju podijelio i mojim prijateljima Srbima iz Novog Sada, Beograda, i svi su mi cestitali na tome. Samo su me molili jos nesto, da budem jos oštriji.

Zoran V. Raicevic

5. septembar 2007. u 01:05
 
 

 

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved