Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - VIII > 9/11/2007.- Sjecanje na Utorak


11 Sep 2007

 

 RIJECI LETE, NAPISANO OSTAJE - VERBA VOLENT, SKRIPTA MANENT

 


 

G. David Perrault podiže crnogorsku zastavu
na brodu Jadran


Poštovani,
 
ovaj put iskoristijo bih da Vam prezentujem na današnji ( Utorak 11. 09. 2007.) dan, vidjenje druga i prijatelja americkog celjadeta i Chief Operating Officer-a, Foundation for Preservation and Development of Cultural Heritage of Montenegro East River-Montenegro, Mr David Perrault - Danila ... dan americke tragedije u kojoj je i sam David - Danilo bijo sudionik...:
 
" It is hard to believe it has been six years since the 9/11 attacks on the United States.  As a personal witness to the attacks on the World Trade Center in New York, the memories of that day have never faded  in my mind. 
 
As a life-long lover of freedom, liberty and democracy, I am proud to be living in the world's newest independent state, and eternally thankful that the Government of Montenegro -even while still a part of the Federal Union of Serbia and Montenegro - was one of the first in the world to offer its condolences and support to the United States in that dark hour of our history. 
 
In a difficult time in a complex world, I am proud that my newly-adopted state Montenegro -stands tall as America's close and trusted ally at the strategic crossroads of Central Europe, and I am confident that our two countries--through close cooperation, friendship, understanding and respect, now and in the future - will always stand together to protect the principles of freedom, democracy and human decency in the world."   
    
 
 


 

Segment iz Oktoiha petoglasnika, ilustracija za dan - u t o r a k - ilustracija koja ima svoj praznik ''sabor casnog proroka i pretece''. U pejsažu ilustracije, pejsažu sa tvrdjavom ( dvorac Ivana Crnojevica i prva gradjevina na Cetinju 1482.g.), stilizovana rijeka Jordan, (grupa celjadi ide ka rijeci), prikazan je Jovan Preteca (u liku Jovana Pretece). Glavni radnik oko izrade ove ilustracije- štampanja, Crnogorac Makarije, je ucrtao crte lica Djurdja Crnojevica

 

 

... Jedna generacija, jedna klasa, otkriva dio apsolutne istine, dolaze druge i otkrivaju dalje,
jos dublje, i dublje, i tako stalno naprijed... zapisa crnogorski um Milovan Djilas.
 
Za vrijeme vladavine crnogorske dinastije Crnojevica, gospodar Ivan Crnojevic i njegov sin Djuradj, 1492. g. u prijestonici Cetinju, osnovali su prvu južnoslovensku štampariju, ujedno i prvu državnu štampariju u svijetu...
 
U vrijeme velikih svjetskih otkrica, Amerike, pomorskog puta za Indiju, napretka esnafa i nauke, renesanse kulture i umjetnosti, Crna Gora se ukljucila u nove civilizacije i duhovne prostore Jevrope i svijeta, i samim tim obogatila knjigu novim likovnim elementima.
 
Štamparija je radila kratko( 1493-1496) i izdala pet knjiga: Oktoih prvoglasnik, Psaltir, Oktoih petoglasnih, Molitvenih (Trebnik) i jedno Jevandjelje koje nije sacuvano.Sva poznata izdanja koja su radjena i uradjena na Cetinju su ušla u svjecku riznicu najuspješnih umjetnicki oblikovanih i ukrašenih knjiga.

Posebne vrijednosti su šest ilustracija u Oktoihu petoglasniku, koje je radio i uradijo... Crnogorac kaludjer Makarije (po svoj prilici iz Cetinjskog Manastira), kako osta zapisano u beckim novinama
'' Wiener Zeitung'' No.146-1893, u tekstu na njemackom jeziku koji je napisao poznati slavista Vetroslav  Jagic.
 
Tehnika s`kojom su radjene knjige, a posebno ilustracije, u Oktoihu petoglasniku Makarije iz ''Crne Gore'' je uradijo u tehnici drvoreza i ujedno su i prvi graficki listovi u Crnoj Gori.
 
Predpostavlja se da je uradjeno sedam ilustracija, za svaki dan u sedmici po jedna ( o jednoj ne postoje podaci ), (da moja malenkost to zna), jer i kako osta zapisano same ilustracije i pored znacenja jednog dana u njedjelji imale su svoj praznik...
 
Na kraju ovog skromnog zapisanog prezentovao bih ''stalno naprijed'' otkrivenu apsolutnu istinu...segment iz Oktoiha petoglasnika, ilustracija za dan - u t o r a k - ilustracija koja ima svoj praznik ''sabor casnog proroka i pretece''.
 
Segment iz Oktoiha petoglasnika, ilustracija za dan - u t o r a k - ilustracija koja ima svoj praznik ''sabor casnog proroka i pretece''. U pejsažu ilustracije,pejsažu sa tvrdjavom ( dvorac Ivana Crnojevica i prva gradjevina na Cetinju 1482.g.), stilizovana rijeka Jordan,(grupa celjadi ide ka rijeci),prikazan je Jovan Preteca (u liku Jovana Pretece). Glavni radnik oko izrade ove ilustracije- štampanja, Crnogorac Makarije, je ucrtao crte lica Djurdja Crnojevica.
 
p.s. cjelokupna serija ilustracija (serija od 6 ilustracija), iz Oktoiha petoglasnika su licne arhive...( kopije sa tehnike drvoreza ).
 
 
 


 

Skica novog Tornja Slobode koji se gradi na mjestu srušenih nebodera. Mnogi smatraju da ce ovaj objekat biti proglašen -Svjetskim Cudom

  Zoran B. Zekovic, Cetinje - Montenegro

 

OSNIVAC I PREDSJEDNIK FONDACIJE "EAST RIVER-MONTENEGRO" I VLASNIK FIRME "UNIKAT"
FOUNDER AND CHIEF EXECUTIVE OFFICER OF "EAST RIVER-MONTENEGRO"FOUNDATION and OWNER OF "UNIKAT"
 


 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved