Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - VIII > Mijo odgovara Nebojši


21 Sep 2007


 

Prepiska London - Podgorica  BRAVEHEARTS

 

 


  

 
 

 

Moje pismo Nebojši Medojevicu

 

Gospodine Medojevicu, procitajte ovaj moj komentar, jer znam da znate Engleski jezik. Hvala najljepša.

 

Well done Braveheart, and thank you from bottom of my heart, I believe that you know who is William Wallac
as I know who is Krsto Zrnov Popovic.

"
I am William Wallace. And, I see a whole army of my country men, here in defiance of tyranny. You've come to fight as freemen, and freemen you are. What will you do without freedom?! Will you fight?

Man William Wallace:  No . . . we will run . . . and we will live.

Aye. Fight and you may die. Run and you'll live, at least a while. And, dying in your beds, many years from now, would you be willing to trade all the days from this day to that for one chance -- just one chance -- to come back here and tell our enemies, that they may take our lives, but they'll never take our freedom
!"


Thanks again and for you to know that Lady Petrovic-Njegos is great grand mother to my three childrens. God bless Scotland, free Montenegro and You.

Mijodrag Pupo Jovetic

Here in England friends call me Mijo


 


Odgovor Nebojše Medojevica meni

  

Zahvaljujem se na ovom mailu. Razumijem poentu. I ja živim za dan da vidim da se Crnogorci izbore za slobodu. Još taj dan nije na vidiku. Najteže je biti tiranin samom sebi. I pobjediti samog sebe.

 

Pozdrav

Nebojša Medojevic

 

 

Moj odgovor Nebojši Medojevicu

 

Hvala što si mi odgovorio na e-mail. Puno puta sam ti pisa, ali nikada odgovora. Vidim da si me pogrešno shvatio, jer rijecima Williama Wallace nijesam mislio što i ti. Ja sam Miodrag Pupo Jovetic, rodjen na Cetinju, vjeroistpovijest - CPC, vijem - aktuelnu crnogorsku zastavu, poštujem - Srbe, Albance, Hrvate, Muslimane, Bošnjake i druge.

Za vrijeme referednuma sam vjerovao da ti i PzP imate bolji program rješenja crnogorskih podjela, ali sada, u vrijeme usvajanja Ustava, ti si se i tvoja partija spetljali sa neprijateljima svega što je sa predznakom Crnogorsko i koji su klali narod širom stare Juge. 
 

Medojevicu da si ima hrabrosti, politickog znanja, i  poštovao ono što je sa Crnogorskim predznakom treba si ti lider PzP i lider SNP poslije referenduma izac pred narod i rec bez straha; Sretno nam obnavljanje države CG-e Crnogorci i ako se ja osjecam Srbinom, ponosno razviti aktuelnu Crnogorsku zastavu, u našim crkvama i manastirima ima dovoljno mjesta za CPC i SPC da služi cjelokupnom crnogorskom narodu (ovdje u UK to nema problema razlicite vjere upotrebljavaju jednu crkvu), a za jezik se možemo dogovorit pa zva se on CSHAB ili kako drugo (crnogorski, srpski, hrvatski, albanski, bošnjacki itd), a sada braco idemo da tražimo I zatvaramo lopove i one koji prodaše našu otadžbinu. Kunem ti se u Sv. Petra Cetinjskog da bi ja i svi kojima je ime i prezime Crnogorsko pošli za tobom, a ti si se pripoijo onima što blate po Crnoj Gori  i negiraju Crnogorce . Mene licno i moje istomišljenike koji su morali da idu napolje u (Gajetu) si nacera da budemo uz pojedince koji mi baš ne odgovaraju i koji su u svoje vrijeme htjeli život da mi uzmu, ali ja sam Crnogorac i moje okršaje sa njima ne stavljam ispred CRNE GORE.

Procitaj, ovo je iz knjige o Crmnici. Ako se baviš istorijom onda vjerovatno znaš,“ moj djed je onaj Petar Jovetic što je 1932.g. zaklao onoga Srpskog oficira u kasarni Kotor, tacnije u zgradi gdje je danas opština. Tada su Crnogorci morali da idu u vojsku u Kotor, a oficiri su morali biti Srbi, po naredjenju Aleksandra.  Poslije obuke, ustvari, osluženja vojnog roka glavni oficir i komadant Boke bi izaša pred crnogorsku cetu i pita: Imali koji od vas da mu nisam opsovao ( rijec je zamijenjena drugom, zbog kulture govora - prim. Z.V.R ) crnogorsku majku i da ga nisam ošamario? Moj pradjed ti je izaša pred cetom i reka - Niste meni, gospodine komadante. Ovaj oficir ti nebi lijen opsova mome djedu majku Crnogorsku i ošamari ga. Pokojni moj djed Petat je samo pita - Mogu li sada, gosp. Komandante da idem put kuce.. Možeš. Tako ti on krene pješke sam put Cetinja, preko Paštrovica i na pod granicu, Cetinjani znaju dje je to svrne kod pobratima i rece mu što se desilo u Kotoru, zamoli ga da mu da njegovo oružje, puške i sablju i on ti nazad za Kotor prodje stražu u kasarni, jer stražar u te ure, okolo pola noci, je bio njegov najboli drug i udje u odaje toga srpskog Komadanta i prekolje mu grkljan. Uspio je da pobjegne i Crnogorci u Cetinje i okolnim nahijama, a i Krsto Zrnov Popovic su ga krili od Srpske Vlasti. Ja znam imena familija koja su mu pomogli i zavazda sam im zahvalan“.

Eto moj mladi prijatelju, zato ti poslah ono “Za cijeli zivot“ onog Braveheart-a, jer tako ovdje zovu Škote, i citate William Wallace “they may take our lives, but they'll never take our freedom!" a ti si to pogrešno shvatio. Sada, pošto se treba usvojiti ustav države, zastava i jezik, ti si se uortacio sa onima što pomažu nekoga drugog naredbodavca (onima prije je Slobo predava, a tebi sada neki drugi) i negiraju mene i moju bracu Crnogorce.

I ovo opet ti se kunem Sv.Petrom Cetinjskim da cu doci u CG-u, pricati cu Crnogorski jezik, razvit aktuelnu CG zastavu i pjevat zelenaške pjesme, a pošo mi vi iz ga bloka prijetite upucavanjem i šaljee viruse i znemiravate na telefon, evo vam informacije - u Novembru bit cu u Kotoru, Budvi, Cetinju, Podgorici, pa cete imati šanse, samo vas molim nemoj te me ostavit živa jer cu ka moj djed, a i da poginem CRNA GORA I FREEDOM nece poci sa mnom, jer ona je VJECNA, a i ima nas dosta da nastavimo sjeme Crnogorsko.

I jos ovo pa da završim, Crna Gora nije niciji otirac za ispred kuce pa da po njoj blatite. Crna Gora je svetinja ponosnog naroda koji je uvijek znava da je odbrani.  I da te pitam; ako ikad dodješ na vlast kome to i kako ces da komandujes kada si negira CG cak i ovdje u UK i USA, podrža si one dvije zabokrecine iz Srbije, da je Crna Gora kvazi država (ne namjeravam da uvrijedim Srbiju, samo tu ološ). Vjerovatno po onome kako pjesnik rece „Otac sina i sin oca cera, jedan bjelas a drugi zelenas.“ Zavadi pa vladaj.   

Mijodrag Pupo Jovetic

 

 
 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved