Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - VIII > Usvojen Ustav Crne Gore


19 Oct 2007

 

PRVI USTAV NEZAVISNE DRŽAVE CRNE GORE

 
 Narod

Crna Gora je gradjanska, demokratska, ekološka i država socijalne pravde, zasnovana na vladavini prava u kojoj kao slobodni i ravnopravni gradjani žive pripadnici naroda i nacionalnih manjina: Crnogorci, Srbi, Bošnjaci, Albanci, Muslimani, Hrvati i drugi, privrženi demokratskoj i gradjanskoj Crnoj Gori.

 

 


Državni simboli

 

Grb Crne Gore je zlatni dvoglavi orao sa lavom na prsima, zastava je crvene boje sa grbom na sredini i zlatnim obrubom, a himna je “Oj svijetla majska zoro”.

  


Jezik

Službeni jezik je crnogorski, oba pisma cirilica i latinica su ravnorpavni. U službenoj upotrebi su jos i srpski, bošnjacki, hrvatski i albanski jezik

 


Religija

U Crnoj Gori postoje Pravoslavna, Katolicka i Islamska Vjerska Zajednica

 


 


Prema novom Ustavu, pored imena Crna Gora nece više stajati rijec Republika, tako da je zvanicni naziv države od sada - Crna Gora


Skupština Crne Gore je 19. Oktobra 2007.g. usvojila Prijedlog Ustava Crne Gore i Prijedlog ustavnog zakona, a odluka o proglašenju Ustava je donešena u Ponedjeljak 22. Oktobra 2007.

Za predloženi tekst ustava, sa amandmanima koji su ranije danas usvojeni, glasalo je 55 od 76 ukupno prisutnih poslanika. Ostalih 21 bili su protiv. Parlament ima ukupno 81 poslanika. Istim brojem glasova je usvojen i predloženi tekst ustavnog zakona. Poslanici su glasali po prozivci.


Usvajanje novog ustava poslanici koji su glasali ZA pozdravili su ustajanjem i aplauzom. Za to vrijeme, poslanici koji su glasali PROTIV nastavili su da sjede. Za Ustav su glasali poslanici Demokratske partije socijalista, Soicijaldemokratske partije, Pokreta za promjene, Bošnjacke stranke, Liberalne partije i Hrvatske gradjanske inicijative.

Protiv su glasali poslanici iz koalicije Srpska lista, Socijalisticke narodne partije i Narodne stranke.

Poslanici albanskih stranaka Ferhat Dinoša (DUA), Mehmed Bardhi (DS) i Vaselj Siništaj (AA) nijesu prisustvovali glasanju.

 

 


 

 

Ovako je slavljena pobjeda Crne Gore 

Slavlje ispred zgrade Vlade RCG u Podgorici, prije ponoci, nakon objavljivanja prvih nezvanicnih rezultata referenduma - 21.Maj 2006.g

 

 

 

 

Ovako se bodrila Crna Gora 

27. Marta 2007. godine fudbalska reprezetnacija Crne Gore je debitovala na medjunarodnoj sceni. Na stadionu pod Goricom, fudbaleri Crne Gore su pobijedili Madjarsku sa 2:1

 

 

 

 

Ovako su se okupljali naši iseljenici širom svijeta njegujuci ljubav prema Crnoj Gori 

U Nedjelju, 08. Jula 2007.g.,povodom Dana Državnosti, Crnogorsko Kulturno Društvo iz Toronta organizovalo je crnogorski piknik u odmaralištu Wasaga Beach. U prelijepom ambijentu provincijskog parka družili su se naši iseljenici iz svih krajeva Crne Gore. Najljepsi trenutak je bio kada su naši iseljenici ugledali i goste - Njegovu Ekselenciju, Ambasadora Crne Gore u Vašingtonu g. Miodraga Vlahovica, treceg sekretara Ambasade Miljana Mugošu, i ekipu Televizije Crne Gore, gospodu Sašu Klikovca i Sašu Jovovica. Druženje je trajalo do kasnih popodnevnih sati.

 


 

 


OBRACANJE CRNOGORSKOG KULTURNOG DRUŠTVA IZ TORONTA

 


 

  

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved