Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - VIII > Pismo crnogorskom kadru


9 Nov 2007


 

CRNOGORCI AUSTALIJE O G. BOŽIDARU OBRADOVICU

 
 


 

 


Još se nije slegla prašina povodom katastrofalnog ucinka g.Božidara  Obradovica u svojstvu generalnog konzula nekadašnje privremene državne zajednice Srbije i Crne Gore, a iz Crne Gore nam dolaze nevjerovatne vijesti o njegovom daljnjem unapredjenju!

Da li je moguce da se nakon brojnih sidnejskih skandala Obradovicu širom otvaraju becka vrata gdje bi trebalo, kako smu obaviješteni, da obavlja ulogu Ministra savjetnika!?

Covjek ni kriv ni dužan, a ponajmanje zaslužan.

Šta ga je to moglo preporuciti za nastavak diplomatske karijere nakon Sidneja?

Možda cinjenica da je:

- naivno uletio u klopku velikosrpskih nacionalista i umjesto da se postavi sa mudrošcu i neutralno dok ne sagleda sveukupne odnose medju našim iseljenicima u samom pocetku odbacio naše iseljenike, a priklonio se onima koji su se žestoko borili protiv crnogorske nezavisnosti, a to i dan danas cine

- da je ignorisao Crnogorsku zajednicu i sve naše pokušaje da prevazidjemo njegovo nesnalaženje u ovoj turbulentnoj iseljenickoj sredini

- svojim cinjenjem unio i razdor medju clanove naše zajednice

- da se nije potrudio za svo vrijeme boravka u Australiji da uspostavi dobre odnose sa Crnogorskom etni?kom zajednicom, ignorišuci svaki naš pokušaj da uspostavimo makar i zvanican oblik saradnje

- da mu se u Australiji sva saradnja svodila na prisne odnose sa velikosrpskom elitom, popovima SPC i šacicom tzv. crnogorskih trokapica cime su mu bila širom otvorena vrata anticrnogorskih frankfukarskih Vesti preko kojih je Obradovic dijelio javne šamare i meni licno, a i zajednici

I pored svih nesporazuma, o g. Obradovicu sam imao sliku dobrog, mirnog i povucenog, starog kova, službenika uz to i poštenog i naivnog. Nažalost, jedna po jedna od ovih osobina pocele su lagano da se tope. U Sidneju je ispao naivan (?), jer su mu nabacili šajkacu i navukli opanke pa je tako svo vrijeme bio u njihovoj stalnoj postavi. Može biti i da su mu ovi rekviziti dio licnog obilježja vješto prošvercovanih do konzulske funkcije, jer postaviti ovakvu osobu na tako važno mjesto uoci Referenduma o samostalnosti Crne Gore bilo je ravno sabotaži!

I ovo poštenje je doveo pod znakom pitanja pokušavajuci da se opere od svoje australske sramote montirajuci po crnogorskim institucijama neistine, da ne kažem lažno prikazujuci razloge naše nesaradnje.

Da vidimo kako se to g.Obradovic branio, a kako cujemo i odbranio, obzirom da mu je vlada aminovala becki odmor u diplomatskoj zaledjini. Obradovic je, kako kažu naši pouzdani izvori, pricao kako je po dolasku u Sidnej napravio samo jedan mali koktel za uski krug ljudi na kojeg je pozvao ispred Crnogorske zajednice samo moju malenkost i da sam ja bio revoltiran što nije pozvana cijela zajednica! Gospodin me 'ubjedjivao' da je to nemoguce u tako mali prostor smjestiti sve goste, ali ja sam, kao tvrda osoba prekinuo svu dalju komunikaciju. On skroman i fin, a Mandic osoran i tvrdoglav – težak i osvetoljubiv!

Istina je sasvim druga?ija:

G.Obradovic je krenuo na izletnicko diplomatsko putovanje sa svim potrebnim priborom kako se ide na godisnje odmore, ali nije ponio niti jedan telefon ili adresu na kojoj bi mogao potražiti nekoga iz Crnogorske zajednice. Da ne kažemo kako bi bilo najnormalnije za ocekivati da je gospodin Obradovic obradio sve informacije postavljene na naš web sajt i tako upozna bar jednu od iseljenickih zajednica sa prostora tadašnje zajednice Srbije i Crne Gore, ali za tako nešto je potrebno elementarno poznavanje Interneta.

Obradovic je sa arogancijom odbio i sve naše pokušaje da ga prije dolaska upoznamo sa stanjem u iseljenickoj zajednici u Australiji! Gospodin Obradovic je sletio na sidnejski aerodrom gdje su mu crveni tepih prostrli svi oni koji su do juce sipali drvlje i kamenje po Crnoj Gori i po predsjedniku vlade CG koji ga je na to mjesto uputio! Vodali su ga dva mjeseca kljukajuci ga svojim informacijama dok jednog dana nije slucajno (preko naših poznanika) došao i do broja mog mobilnog telefona. Tako mi je nakon više od dva mjeseca zazvonio telefon kada mi je zatražio adresu na koju ce mi može poslati pozivnicu povodom festivala srpskog filma u Australiji. Malo mi se 'pravdao' kako medju njima ima i jedan naš film (cini mi se neka Perovicka?) i da cemo imati prilike da se dobro ispricamo. Bilo mi je drago i obecao sam da cemo se potruditi da ostvarimo dobru saradnju. Nakon što sam dobio zvanicnu pozivnicu ja sam, kao što to obicno cinim, na stranicama našeg web sajta dao kraci osvrt i naveo:

 ''obzirom da su poslednji put neki od 'naših' demonstrativno napustili prijem u znak protesta što su bili prisutni i ''oni koji se zalažu za nezavisnost Crne Gore'' bice interesantno vidjeti, ukoliko se zaista i pojave, njihovo poklonjenje pred predstavnikom vlasti koja se zvanicno zalaže za medjunarodnu samostalnost Crne Gore''!

To je bilo dovoljno da mu ti isti poltroncici zakukaju i zaprijete da mu niko na prijem nece doci od popova i njihovih potcinjenih ukoliko medju zvanicama vide i moju malenkost. Poturili su mu anticrnogorske Vesti i Obradovic je održao javnu lekciju te mi istom prilikom isto tako javno uskratio ve? uruceni poziv demagoškim zakljuckom kako sam se svojim pisanjem (kojega ON nije ni vidio ni procitao!) ja sam licno iskljuc
io iz spiska dobrodošlih!

Naravno da mi nije padalo napamet da se pojavim medju tom gomilom, ali sam tražio od konzula da ubuduce imamo isti tretman kao i ostala srpska zajednica. Gospodin Obradovic nas je ignorisao i nastavio da obavještava samo i jedino srpsku zajednicu putem anticrnogorskih velikosrpskih medija.

Dakle, prica kako je sav problem bio u meni, jer sam insistirao da bude pozvana cijela zajednica je najobicnija laž.

Može da se Obradovic održava na nivou zahvaljujuci rodbinskim, kumovskim ili prijateljskim vezama. To u Crnoj Gori nije nikakva novost i mnogi se i danas nalaze na položajima koje ne zaslužuju šteteci tako i ugledu Crne Gore, ali je nepošteno kada se ka tom cilju koristi neistinama urušavajuci kredibilitet drugoga.

Ili je mislio da je Australija sada daleko pa se za ova podmetanja i izgovore nece cuti!? U godini prelomnih dogadjanja u Crnoj Gori i crnogorskoj dijaspori po pitanju opredjeljenja gradjana o njenoj državnosti, djelovanje g.Obradovica u svojstvu generalnog konzula u Australiji je bilo van svakih tokova kojega su predstavnici vlasti tada javno zagovarale. Sa naše strane smo upucivali brojna negodovanja tadašnjem MIP-u pa smo na kraju cak tražili i njegov opoziv, ali na sve naše pokušaje MIP se nije ni jednom oglasio.

Pitamo se kako je moguce da Obradovic može nekoga da savjetuje, kada nije bio u stanju sam sebi da udijeli savjet!? Ili je savjetnicko mjesto dobar izbor da se nekome osigura egzistencija bez ikakve odgovornosti.

Živimo u nadi da ce u Crnoj Gori stasati jedna nova generacija koja  ce se znati služiti Internetom, koristiti faksom, telefonima i e-mail adresama i obavljati profesionalno svoj posao na cast i ponos Crne Gore. Za ovu je važno da iza Bokija ili Mica stane Fica!

Uostalom, ako misli drugacije, neka me gospodin Obradovic javno demantuje.

 

Mihailo Mandic

Sydney, 30. oktobar 2007.

                                

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved