Header Graphic
RELIGIJA > WEB SITE NA TERENU - I


6 Apr 2008


 

    OBNAVLJANJE SLAVNE PROŠLOSTI Na svom putu po Bjelopavićima zatekli smo Mikana B. Raičevića i Milana Durkovića, koji su inače učestovali u obnovi, u porti Crkve Sv. Simeona Stolpnika u selu Rošca - Mandići, jedne od najstarijih na ovim područjima. Nakon više decenija propadanja ova Crkva se srušila Januara 2007. godine. Početkom 2008. godine mještani su se samoorganizovali i počeli obnovu iste.Prepodobni Simeon Stolpnik, rodom je Sirjanin ( Sirija), od seljačkih roditelja. U 18. godini odbjegao od roditelja i zamonašio se. Predavao je sebe najtežim podvizima, ponekad posteći po 40 dana. Potom se predavao naročitom podvigu, dotle nepoznatom, naime: da danonoćno stoji na stubu u neprestanoj molitvi.Njegov stub najprije je bio visok 6 lakata, poslije mu podigoše jedan od 12, pa od 22, pa od 36, i najzad od 40 lakata visine. Njegova majka Marta dva puta dolazaše da ga vidi, no on je ne šće primiti, nego joj sa stuba reče: "Ne uznemiravaj me sad, majko moja, ako se udostojim, viđećemo se u onom svijetu." Pretrpje sveti Simeon bezbrojne napasti od demona, no on ih sve pobijedi molitvom Bogu.


                  

Oko njegovog stuba sticaše se narod sa svih strana, bogati i ubogi, carevi i robovi. I on svima pomagaše: nekome povraćajuci zdravlje tjelesno, nekome pružajuci utjehu i pouku, a nekoga izobličavajući zbog jeretičkog vjerovanja. Caricu Evdokiju tako odvrati od jeresi Evtihijeve i povrati Pravoslavlju. Podvizivaše se u vrijeme cara Teodosija Mlađeg, Markijana i Lava Velikog. Ovaj prvi stolpnik u hrišcanstvu i veliki čudotvorac Simeon sveti poživje 103 godine i upokoji se u Gospodu 1. septembra 459. god. Njegove mošti prenešene u Antiohiju u crkvu njegovog imena.

                         
                                                                natpisi na jednom od mnogih spomenika

 
Web site prvi put  objavljuje fotografija na kojoj se vidi da je na groblju, pored Crnogoraca, sahranjen i Turčin koji je živio i radio u ovom kraju. Zbog poštovanja mještana preme njemu, on je i sahranjen sa vjerskim obiljezjima. Nakon čišcenja, njegov grob i spomenik je nađen neoštećen

 

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved