Header Graphic
RELIGIJA > BOŽJI DOM


2 Aug 2009

 

   POŚETA JEDNOM HRAMU 


piše: Zoran V. Raičević, Toronto, Kanada

" Ima li ga ljepšeg na ovom svijetu, moj Bože?! ""Ima li ga ljepšeg na ovom svijetu, moj Bože?! " - riječi su skoro svakog pośetioca koji dođe u HINDU HRAM Šri Svaminarajan Mandir - koji je podigut izvan Toronta i naveći te vrste u Kanadi.

Web site je dobio ekskluzivnu priliku da obiđe unutrašnost ovog zdanja i široj javnosti pokazuje svu ljepotu ovog HINDU HRAMA.

Posvećen je svim Kanađanima indijskog porijekla. Ova veličanstvena gradjevina je izgrađena od 10 hiljada tona mermera i granita iz Indije, Turske i Italije, koji je dopremljen u Indiju, đe je hiljadu i po majstora - klesača napravilo 24 hiljade isklesanih komada...

koji su potom transportovani u Kanadu, na mjestu đe je podignut hram. Ta čipka od mermera i granita izgleda stvarno božanstveno...

Ulaz u hram je slobodan i ne naplaćuje se. Na ulazu, pośetioci moraju izuti obuću i krenuti dalje bosi. Takođe, nije dozvoljeno ulaziti u hram u odjeći koja je iznad koljena ili bez rukava. Za slučaj da neko dođe tako obučen, može na ulazu uzeti ogrtač.

Pośetiocima je STROGO ZABRANJENA UPOTREBA KAMERA tokom boravka u hramu. Ovaj prostor se koristi prije svega za meditaciju i molitvu.Ovaj hram je ukrašen i graviranim drvetom. Svaki gravir je posebno ručno rezbaren na čemu je radilo oko tri stotine rezbara.

Inače, HINDUIZAM je drevna azijska religija, koja se začela prvo u Indiji i to u 15. vijeku prije Hrista.  Glavna obilježje ove religije je oslanjanje na način života više nego na način mišljenja. Hinduizam nema osnivača, niti proroka. Takođe, nema niti religijsku ili institucionalnu strukturu. To je zapravo mozaik različitih pogleda na svijet, kultove i običaje... Neki vjeruju u jednog Boga, neki u više; neki žrtvuju životinje, neki ne; neki se klanjaju reinkarniranim bićima, neki Bogovima... Ipak, glavna odlika ove religije je da čovjekov život vide kao jednokratan, a smrt je samo prelaz u novu fazu - reinkarnacija i novo rađanje... Za Hinduse, voda je svetinja, kao i poznata rijeka Gang... i odatle i običaj da se tijelo nakon smrti zapali, a pepeo razaspe po vodi svete rijeke, đe će se život  i nastaviti. 

 

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved