Header Graphic
RELIGIJA > CRNOGORSKA PRAVOSLAVNA CRKVA - NOVOSTI


31 Oct 2009

 
  ЛУЧИНДАН 2009.

                                                        
                                                   пише: Благоје Велимировић


У Његушима – Раичевићи са почетком у 10 ура у цркви Светог Георгија одржана је света Архијерејска литурђија у част прославе Светог Петра Цетињског.Свету Архијерејску литурђију служио је Његово Блаженство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорски господин Михаило са свјеште...нством Црногорске православне цркве и епископи и свјештенство нама сестринских православних цркава из Украјине, Бугарске, Молдавије и Италије.
На данашњој светој Архијереској литурђији рукположен је у ипођакона Бранислав Пајовић из Котора.

По завршетку свете Архијерејске литуртурђије одржана је закуска у ресторану Поповића на Његушима од 11:30 до 12:40 ура уз традицонални његушки мени: приганице, мед, пршута, сир, домаћи љеб, маслине а посебно се служила и пила његушка медовина, ракија и вино.


У 13:30 ура у Владином дому на Цетињу уз инотирање црногорске химне почела је свечана ćедница Митрополијског Савјета Црногорске православне цркве у проширеном саставу на којој је одржан свечани говор поводом 90 година од рођења Владике обновитеља Антонија Абромовића и приказан филм о Црногорској православној цркви од 1910 до 2009. године.

На ćедници је Његово блаженство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорски господин Михаило по први пут уручио медаље Владике Антонија Абрамовића и плакете породицама упокојених активних чланова Црногорске православне цркве од обнављања наше Цркве до данас.Затим је Његово блаженство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорски господин Михаило уручио медаље Владике Антонија Абрамовића гостима нама сестринских православних цркава из Украјине, Бугарске, Молдавије и Италије као и свјештенству Црногорске православне цркве.

Епископ Епархије которско – приморске господин Симеон уручио је медаље светог крста директору хотела „Сплендид“ господину Жарку Радуловићу, предćеднику Дукљанске академије наука и умјетности господину Божидару Николићу, академику Сретену Перовићу и промотеру Црногорске православне цркве господину Стеву Вучинићу.На ćедници је акламацијом проглашен нови Устав Црногорске православне цркве.

Послије Свечане ćеднице Митрополијског Савјета у холу и у башти Владиног дома на Цетињу одржан је коктел за све присутне званице.

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved