Header Graphic
RELIGIJA > VASKRS 2012.


16 Apr 2012

 


                                  HRISTOS VOSKRESE - VAISTINU VOSKRESE 
                                                       Ljeta Gospodnjeg 2012. Uskrs ili Vaskrs (stsl. въскръс, arh. Velikden) je hrišćanski praznik kojim se proslavlja Isusovo vaskrsenje iz smrti. Po hrišćanskom vjerovanju, to se desilo trećeg dana poslije njegove smrti, uključujući i dan smrti: tj. prve neđelje poslije Velikog petka. To je pokretni praznik i praznuje se poslije jevrejske Pashe (heb. pessach) u prvu neđelju poslije punog meseca, koji pada na sam dan proljećne ravnodnevnice, ili neposredno poslije nje. Kod istočnih hrišćana, Uskrs najranije može da padne 4. aprila, a najkasnije 8. maja, a kod zapadnih hrišćana uvijek pada između 22. marta i 25. aprila.

Iz teološke perspektive, Uskrs predstavlja najvažniji hrišćanski praznik, kojim se izražava radost, zbog konačne pobjede sina Božijeg, nad smrti i progonstvom. Po tumačenju nekih protestanata, ne Uskrs nego Veliki petak predstavlja najveći hrišćanski praznik, zato što se čovječanstvo već Isusovom smrti a ne njegovim uskrsnućem, oslobodilo grjehova. Ali, ta teorija negira postojanje života poslije smrti, pošto Isus po Svetom pismu, smrt pobjeđuje tek svojim uskrsnućem. Mnogi hrišćani u tome i vide smisao i značenje Uskrsa.

Početak običaja da se za Uskrs pripremaju jaja potiče iz vremena Marije Magdalene, koja je prilikom širenja jevanđelija u Rimu izašla pred cara Tiberija sa riječima "Hristos vaskrse" i pružila mu na dar ofarbano jaje. Tucanje jajeta i lom ljuske, koja simboliše okove, predstavlja početak novog života.

I danas se za ovaj praznik u narodu su ustaljeni mnogi običaji, koji naročito vesele đecu. Za taj dan se farbaju jaja, najviše crvenom bojom (mada se koriste i druge boje), poklanjaju se jaja i tuca se jajima.

Pravoslavni hrišćani se tog dana pozdravljaju pozdravom Hristos vaskrse na šta se odgovara Vaistinu vaskrse (ili Hristos voskrese - Vaistinu voskrese).Vaskrs i vaskrsenje su crkvenoslovenski nazivi, dok su Uskrs i uskrsnuće narodni oblici. 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved