Header Graphic
RELIGIJA > KOLUMNE IZ KANADE - I


16 Jul 2012

 

 
                      ZAŠTO JE BOG STVORIO OVAJ SVIJET I ČOVJEKA

                             za web site piše: Andrija Dapčević, Toronto, Canada


Biblija kaže da je Bog stvorio ovaj svijet radi čovjeka, a čovjeka da ga obožava. Čuveni njemački filozof G.W.F. Hegel (1770 - 1831) na to pitanje daje interesantan odgovor: "Bez svijeta Bog nije Bog!" (ohne welt ist Gott nicht Gott!).

Milan Kangrga (1923 - 2008), jedan od najvećih hrvatskih filozofa filozofa u svojoj "ETICI" u vezi tog Hegelovog stava kaže: " Samo konačno i ograničeno biće (biljka, životinja, čovjek) ima potrebu za drugim, tj. ono je bitno potrebno biće, pomoću čega se (hranom i pićem prije svega) održava u svom biću i na životu". Odatle se, prije svega, nameće pitanje: kakvu je to potrebu i zašto imao Bog da stvara svijet (i čovjeka), kad je kao takav mogao ostati i Bog i bez toga i biti dovoljan sebi kao najvišem biću? Osim toga ne bi od početka, s Adamom i Evom, imao same neprilike i potrebe da ih odmah tjera iz raja kojeg nijesu ni zaslužili!. Mogao je ostati među svojima (anđelima) i u miru živjeti čitavu vječnost.

No, stvaranjem svijeta pokazuje i dokazuje Bog da nije dovoljan samome sebi i da mu je potrebno nešto drugo i neko drugi, pomoću čega će se potvrditi u svojoji biti. A to Hegel iskazuje stavom da bez svijeta Bog nije Bog. Bog time ispada kao zavisno biće, kojemu je za opstanak potreban svijet (dakle: čovjek!), da bi bio to što jeste, dakle - Bog. A samim time postaje i ostaje u svojoj pravoj biti ne samo konačno, nego i protivrječno biće.No, s obzirom na navedeni Hegelov stav, postavlja se, naravno, pitanje: Kako to, iz kojih razloga, vatikanski i svi drugi teolozi, naročito katoličke provijencije, nijesu (čak i službeno!) regovali na Hegelove "heretičke" stavove? Teško je sada sa sigurnošću odgovoriti na to. Nijesu to ni zapazili? Ili nijesu ni shvatili? Ili im je promaknulo zbog lapidarnosti izraza u tekstu? Ili nijesu ni čitali Hegelovu filozofiju religije ( u dva toma) - što nije baš uvjerljivo?. Ili smatraju da da je bolje (pametnije?) to prećutati: "Bježi vraže, jer peče!". Osim toga, ta je logika neoboriva i zbog toga je bolje zaobići je, kao i da ne postoji?. Ćutke prijeći preko toga kao da nije ni napisano (pa se možda neće ni zapaziti)?

To su sve pitanja, bez pravog odgovora.
 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved