Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - VI > STALNA KOLUMNA - MAJ 2008.


21 May 2008


 
 

 NAŠ OŠTRI UGAO - PIŠE JEDNO ČELJADE
Ova rubrika je stalna i u njoj ce se komentarisati najnovija dešavanja u Crnoj Gori i dijaspori. Ime autora rubrike se neće objavljivati. Radi se o osobi koja je veoma dobro informisana o događajima u politici, društvu, iseljeništvu... Njeno pisanje je slobodno i dobronamjerno.

 
PRETHODNA KOLUMNA - APRIL 2008.  


 

       Đe ima straha, nema vjere " - Gandi

Pišem ovaj tekst na dan Nezavisnosti moje domovine. Juče je predsjednik Crne Gore položio zakletvu i obratio se Bogu. Primijetio sam ispred Vladinog Doma na Cetinju - okačeno 19 crnogorskih zastava u jednom nizu, jedna uz drugu. Ne znam zašto je to urađeno, i čemu ta simoblika broja 19. Slika okačenih zastava je bila meni neobična, ali je čudnija izgeda upotreba državnog simbola na način kako se kome ćefne. 

Ispred Skupštine Crne Gore je zastava razvučena od vrha jarboja do njegovog dna i neproporcionalna je. Na nekim zgradama je stavljena naopačke, neđe je opet glibava...

Prilikom inauguracije Predsjednika, nije bilo nikog od opozicije, a pozvani su. Nije bilo ni mnogo gostiju, a pozvani su. Nije bilo ni onih koji su veliki Crnogorci, a bitišu u Crnoj Gori i van nje. Ali, ONI NIJESU NI POZVANI.

Ipak, ovo javljanje posvećujem jednom događaju vrijednom pažnje. Danas je na Grahovcu otkriven spomenik posvećen jednoj od najvećih naših bitaka.

Bitka je počela u Utorak 29. Aprila 1858. godine u 8. casova izjutra. Turci su prvi izvrsili napad sa dva bataljona, pod komandom Kadri-pase, na lijevi odsjek, koji je bio posjeo vojvoda Petar Vukotić sa područnim mu jedinicama. Kakvom se zestinom vodila borba 29. aprila, najbolje pokazuju gubici tog dana. Turci su imali 3000 mrtvih i ranjenih, a Crnogorci 1000 mrtvih i ranjenih.


Odlučih da pišem o crnogorskom filmu, o onom zapisu kamere koji treba da oslika jedan prostor i narod. Snimljeno je relativno dosta filmova o Crnoj Gori i u Crnoj Gori. Ali, svaki je vala, ruku na srce, neafirmativan po nju. Na stranu sve zasluge naših dičnih reditelja i scenarista, i glumaca i glumica, ali način kako je Crna Gora predstavljena u tim filmovima je - sramotan.

Mnogi ce reći, samo su oni vjerno prezentovali duh čeljadi... Ako je Crna Gora, to što je prikazana u filmovima - onda ću se ja nje odreci istog trena. Jer, ja ne prepoznajem sebe, niti moju familiju u tim kadrovima. Jedino što se može viđeti je - sprdnja.... Niti je Jovana Lukina žena iz mog kraja, niti je Đekna i Radosav oličenje naše familije... Da je to bio crtani, ne bih se ni javljao, ali je bio film i to - crnogorski.


Dovoljno je pogledati neke kadrove - ubijanje žena, skrnavljenje grobalja, skrnavljenje vjerskih objekata, skrnavljenje porodice, varanje, ponižavanje - i doći do jednog zakljucka - onaj što gleda film imaće utisak da takav nesojski narod postoji samo i jedino u - Crnoj Gori. Svaka zemlja pokušava da svoj prljavi veš ne prikaže u prvom planu, a mi dični Crnogorci sve što smo imali prljavo prikazali smo kao - prvijenac. I, još, zabilježili na filmskoj traci. A, sve što je dobro i lijepo to su snimili - ili stranci ili obična čeljad koja se nijesu ni očešali o skute crnogorskih institucija kulture.

Nije ni čudo što u Crnoj Gori niko nije snimio film o Petrovićima, Radonjićima, Balšićima, Crnojevićima, o Kraljevini Crnoj Gori, o Krstu Zrnovu Popoviću, Antu Gvozdenoviću, Božićnom Ustanku, Mojkovačkoj Bici, Podgoričkoj Skupštini, Marku Miljanovu, Obodskoj Štampariji, Milovanu Đilasu ... 

Nije ni čudo što je prvi čovjek koji je imao kuraži da stavi i istetovira crnogorskog orla na svojim leđima bio - NeCrnogorac. Niko u Crnoj Gori nije imao kuraži da to uradi, a uradio je gospodin Alan Rid, iz Škotske i dozvolio da se njegova tetovaža ovjekovječi bljeskom digitalne kamere.

Ali, zato, sam vidio desetine Crnogoraca da imaju tetovaže posvećene necrnogroskim vrijednostima, posvećene JNA, Beogradu, Zagrebu, Sarajevu, Skoplju, Prištini i velikoj ljubavi - Josipu Brozu Titu.

nastavlja se


 


 


 

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved