Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - VI > Moje pismo


26 May 2008


   PISMO GRADONAČELNIKU - ĐORĐIJE BJELICA, TORONTO, KANADA  
Đorđije Bjelica


Poštovani gospodine gradonačelniče Mandiću,


Herceg-Novi ima vidljiv procenat krovova od salonita. Naša porodična kuća je takođe bila pokrivena salonitom. Brat Dimitrije mi je govorio dugi niz godina da salonit ima kancerogenu komponentu, a to je azbest, te opreza radi da bi trebalo promijeniti krov.

Ja sam se opirao tom trošku smatrajuci da je salonit premazan zaštitnom bojom te da nema opasnosti za ukućane. Desilo se da nam je majka umrla u toj kuci sa dijagnozom kancera. Na moje oči sam vidio kako grad drobi površinu salonitnog krova, a onda te kancerogene iglice azbesta rasipa po terasi i oko kuće. Vjetar na kraju čini svoje, te taj hazardni materijal udišemo ili sa hranom i vodom unosimo u sebe. Uvjerio sam se da salonitni krovovi zaista emituju hazardnu azbestnu prašinu te sam razumio zašto ovdje u sjev. Americi i Evropi  zakonom je propisano da se azbestne komponente u kućama moraju zamijeniti. Kod vas u okruženju, u Hrvatskoj i Bosni, salonit se više ne proizvodi, ali izgleda  mi još uvijek kod nas ne postoji propis da se te komponente moraju zamijeniti iako smo ekoloska država.


 
Kada sam Februara ove godine konačno skinuo salonitni krov i odvezao ga 50 km. daleko izazvao sam pažnju komšije i Vaše Komunalne Policije koji mi ne dozvoljavaju da pokrijem kuću, te voda lije po električnim instalacijama, bogatoj kućnoj arhivi i biblioteci koju su moj otac istoričar sa spomenicom i još poznatiji brat Dimitrije, sa svojom ćerkom, strpljivo i dugi niz godina skupljali. Reći ću vam iskreno, kad ukucam na internet imena mog brata Dimitrije i  bratične Isidore osjetim se nelagodno i beznačajno kad vidim koliki ogroman broj naslova imaju u eri ove globalizacije.

Izgleda mi da su oni poznatiji u svijetu nego kod nas. Zamislite da sam ovdje u  Torontu kupio Isidorinu  knjigu “Tajne Njegoša”. Saosjećam sa njima, jer su oni tamo izloženi hirovima vaših “Komunalnih policajaca” i za sada bez zaštite od iđe ikoga.

Molim VAS i Bogom vas kumim da bez odlaganja date Nalog, te mi omogućite da ponovo pokrijem kuću, inace će se ona sama, ovako od februara otkrivena, od spoljnih uticaja urušiti, te joj  neće trebati nikakvi komunalno-policijski nalozi za rušenje.

Dao sam doprinos za zaštitu čovjekove sredine, ali sam od strane Vaše Komunalne Policije kažnjen zbog toga.,

 


1.         Mr. Lord Mayor of H.-Novi.  Uklonite salonitne krovove sa kuca.

 


Prilikom boravka u našoj prelijepoj Boki vidio sam na T.V.da se sasvim opravdano kao lav borite protiv nekih budućih  pretovarnih silosa za cement u Zelenici.

 


Pošto sam te struke ( Master of Scientia in Powder Technology) sa prestiznog u Engleskoj za tu oblast(University of Bradford), takođe sam se bavio projektima tih pretovarnih Stanica za cement ( Pretovarna stanica cementa u Vrbanji kod Banje Luke).
 

Kvalifikovano ću Vam reći: nije toliko problem u onoj vidljivoj prašini, ona se filterom može uloviti. Problem je u održavanju filterskog postrojenja i problem je sa prašinom koja se ne vidi golim okom – finih mikro čestica koje se garantovano emituju u životnu sredinu i garantovano cementiraju naša pluća, ako smo u okolini tih silosa .
 

 


Tako isto, ako pod mikroskop stavite prašinu sa terase i okoline kuća sa salonitnim krovima, iznenadićete se kad ugledate azbestne iglice u toj prašini.


 


Obrazovani stranac se zgrozi kad vidi taj hazardni material. Ovamo je stanje klime straha od kancerogenih materijala do stupnja euforije.


 


2. Mr. Lord Mayor,  Neka se taj pretovar obavi u nekoj industrijskoj zoni

koja je dovoljno daleko od naselj


Bili ste u pravu sa Silosima za pretovar cementa!


3. Mr. Lord Mayor, Tim koji uspješno igra i dobija ne treba mijenjati.


 


Smatram svojim hendikepom što Vas nijesam imao prilike sresti u Herceg Novom, ali sam vidio rezultate Vašega rada i upoznao sam neke članove vaše uspješne i izuzetne ekipe. Posebno su me impresionirali gosp. Vajagić i gosp. Šljivančanin, i to u tolikoj mjeri da sam ovdje na Institutu Peter Munk u Torontu kada sam se sreo sa Dr. Darmanovićem i Direktorom MINA agencije, što je zabilježeno na ( www.montenegro-canada.com ) sajtu - rekao sam im otvoreno da ekipa ing. Mandića ima moju podršku u H.-Novom i da ću za nju glasati, bez obzira kojoj partiji pripadaju. Odaću vam tajnu Vašeg uspjeha na lokalnim izborima; Kad se mještani sretnu po neko svojoj muci sa članovima vaše ekipe, donesu neopozivu odluku da ih podrže, jer su Vaši imali sluha za njihove brige i bili su ljudski primljeni.
 S poštovanjem,


 


Djordjije Bjelica M.Sc.,dipl.Ing.                                                Tel/fax +1 905 6021249


      4100 Ponytrail Dr. #809                                                       E-mail: bjeli@sympatico.ca


      Mississauga, Ontario L4W 2Y1


      Canada                                                                                                        


 


 

 


 


 

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved