Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - VI > DANI CRNE GORE U VANKUVERU


3 Jun 2008


  CRNOGORCI U BRITANSKOJ KOLUMBIJI - KANADA  

31. Maja 2008.g. održan je jedanaesti Evropski festival koji se tradicionalno održava svakog maja na zapadnoj obali Kanade u Vankuveru. Ove godine, festival je zabilježio rekordnih 7000 posjetilaca. Na Festivalu je učestvovalo 30 organizacija predstavljajući 30 evropskih zemalja. Crnu Goru je predstavljalo Crnogorsko  Društvo Britanske Kolumbije. Zahvaljujući nesebičnom trudu nekolicine vankuverskih Crnogoraca,  članova ovog Društva, Crna Gora je prvi put učestvovala na ovom festivalu.

Festival je počeo sa polučasovnom ceremonijom i kanadskom himnom. Na ceremoniji otvaranja svaka zemlja bila zastupljena sa dva predstavnika u narodnim nošnjama i sa državnom zastavom zemlje koju predstavljaju. Na ovom ceremonijalu Crnu Goru su predstavili članovi odbora Crnogorskog Društva Luiza Zlatović i Vesko Karadžić.
 

Svakom evropskom predstavniku bio je ustupljen kulturni štand, štand hrane i štand suvenira. Na Crnogorskom kulturnom štandu bila su izložena najpoznatija turistička mjesta, kulturno nasljeđe, more, planine, kanjoni, Crnogorska pića i ostali atributi Crnogorskih ljepota. Odziv posjetilaca Crnogorskog štanda je premašio sva ocekivanja. Takvo ogromno interesovanje za Crnu Goru, njene prirodne ljepote i njenu istoriju i kulturu nijesu mogli predviđeti ni najveći optimisti. Knjige o Crnoj Gori, geografske mape, prospekti, brošure, CD i DVD diskovi, dva laptopa sa video prezentacijama i razni suveniri bili su odičan izvor informacija za radoznale Kanađane. među kojima je bio dobar broj onih koji su čuli za Montenegro, a nijesu znali đe se nalazi. Mnogi su bili impresionirani Crnogorskim znamenitostima, političkom stabilnošću, kao i uspjesima u ekonomiji koje je Crna Gora  ostvarila u zadnjih nekoliko godina.  

Ovom događaju su prisustvovali i visoki gosti, uključujuci gradonačelnika vankuverske opstine Burnaby kao i  ambasadori i konzuli pojedinih Evropskih zemalja.   


  SLIKE ►►►    


Vesko Karadžić, predsjednik

Ilija Milačić, potpredsjednik

Luiza Zlatović, portparol

Vojin Leković, menadžer za tehnička pitanja 


 


 

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved