Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - VI > CRNOGORCI NA KOSOVU


21 Jun 2008


 

               I MI ZASLUŽUJEMO ZVIJEZDU             


 


Poštovani Gospodine Raičeviću,

obraćam Vam se sa dužnim poštovanjem kako bi uspostavili saradnju, dopisku i kako bi se zajednički borili za ono što volimo, a to je Crna Gora i Crnogorski narod, đe god se nalazio. U pismu koje Vam šaljem želim da Vam dočaram u kako teškoj i nezavidnoj situaciji se nalaze kosovski Crnogorci.


Sa poštovanjem

Vujičić Manojla Slobodan-Boban


 


Poštovani gospodine Vujičiću,


 znam dobro u kakvoj situaciji se nalaze Crnogorci na Kosovu, i pokušaću preko ovog web potrala da prenesem vijest o Vama širom svijeta, nadajući se da će Vam to malo pomoći u poboljšanju Vašeg statusa. Žao mi je što matica ne čini više, a može. Pošto ste na pragu Crne Gore, pošto Vas čuju, nadam se da će Crna Gora moći da Vam više pomogne, prije svega diplomatskim angažovanjem kod kosovskih institucija, kao i kod predstavnika međunarodne zajednice.


Dragi prijatelju, kao što ste sami naveli u pismu, o Crnogorcima je malo ko vodio računa, kako van Crne Gore, tako i u samoj Crnoj Gori. Najlakše je bilo Crnogorce odvesti u tuđu kuću na večeru i staviti im tuđu kapu. Sa nadom da će Crnogoraca biti više na Kosovu, a prije svega u svojoj matici


 Najtopliji pozdrav 

Zoran V. Raičević, Toronto, Kanada PISMO CRNOGORACA SA KOSOVA

 


 Poštovani,

čast mi je da Vas obavijestim  da je  Udruženje Crnogoraca Kosova prvi put u istoriji njihovog postojanja na tim prostorima osnovano 25. marta 2008. godine u Ministarstvu Javnih Službi u Prištini, a samo sjedište i centrala udruženja je takodje Priština. Udruženje je osnovano sa jasnim ciljevima te će se boriti i postojati: radi očuvanja identiteta crnogorskog naroda na tim prostorima, kao i radi uvažavanja naše specifičnosti u istorijskom, vjerskom, kulturnom i svakom drugom aspektu. Dalji ciljevi udruženja su očuvanje i zaštita položaja, zastupanje interesa svih gradjana crnogorske nacionalnosti koji žive ili su živjeli na Kosovu,a  sada imaju status raseljenih ili izbjeglih lica. Takodje ćemo se boriti za njegovanje i očuvanje tradicije Crnogoraca, kao i za punu ravnopravnost crnogorske etničke zajednice sa ostalim zajednicama koje žive na Kosovu. Udruženje će se zalagati za povratak kosovskih Crnogoraca koji su raseljeni ili su izbjegli sa Kosova, te za povratak bespravno oduzete imovine.

 

Članovi udruženja mogu postati sva lica bez obzira na rasu, pol, nacionalnost, etničku pripadnost, vjerska ubjeđenja, godine i fizički kapacitet. Članstvo može biti redovno, pomagajuće i počasno.


Radi ostvarivanja naših ciljeva, udruženje će preduzimati sledeće aktivnosti: prikupljanje i obradu stručne literature vezane za život Crnogoraca na Kosovu, izdavanje knjiga i drugih publikacija iz djelokruga svojih aktivnosti, osnivanje folklornih, muzičkih, sportskih, književnih,i storijskihili klubova.

Dalje grane aktivnosti na koje  udruženje ima pravo su: humanitarna pomoć, kultura, ekonomska rekonstrukcija i razvijenost, unapređenje ljudskih prava, unapređene demokratske prakse i civilnog drustva, obrazovanje i unapređenje polne ravnopravnosti.

Sve ovo bi bila lijepa vijest da se nije desio " propust " po meni namjeran i to od Ustavne komisije Kosova. Naime iz Ustava Kosova , koji će stupiti na snagu 15.06.2008 godine, su kao da nas nikada nije ni bilo izbrisani kosovski Crnogorci.  Odredbom (spomenutog Ustava Kosova) člana 64. stav 2. tacka 2. i člana 148-pominju zajednice koje su brojno manje od crnogorske, ali su za te zajednice zagarantovanai poslanička mjesta, dok se  na Kosovu  postojanje Crnogoraca negira iako je činjenica da su Crnogorci na Kosovu već punih 7 vjekova  i da su stalno bili treći entitet, a u nekim periodima čak i drugi. Po poslednjem popisu koji je obavljen 1985. godine procentualno je Crnogoraca bilo 1,5 posto, što je u ukupnom stanovništvu činilo oko 30 000 onih koji su se deklarisali kao Crnogorci.


Neorganizovanost kosovskih Crnogoraca imala je za posledicu njihovu  asimilaciju, a nakon toga brisanje iz Ustava Kosova i ako smo i  dan danas treći entitet  na tim  prostorima, uz naravno raseljena i izbjegla lica. Kosovski Crnogorci su autohtoni narod na Kosovu, i u svim Ustavima  do navedenog, bili su  konstitutivni narod, bilo da se radilo o Republičkom, Saveznom ili Pokrainskom Ustavu.

Sada je pred Udruženjem veliki problem jer pored strateških ciljeva koje je udruženje postavilo sebi, nametnuo nam se jos jedan problem da moramo da se borimo i da dokazujemo da postojimo. Crnogorski narod neće dozvoliti da živi na prostorima Kosova bez imena ili da bude asimiliran u neke druge zajednice što se  već godinama čini na Kosovu.

Da bi smo ostvarili svoje ciljeve neophodna  nam je podrška Države Crne Gore , koja bi trebala da se brine za svoj narod, a posebno za svoj narod koji živi na Kosovu iz razloga što tvrdim da Crnogorcima niđe nije teže no trenutno na Kosovu.


Međutim, pored Države Crne Gore, potrebna nam je svaka vrsta saradnje i pomoci i od Vas koji zivite u okruženju, kao i daleko od ovih naših, balkanskih i evropskih granica, pa Vas sve koji imate Udruzenja Crnogoraca širom svijeta, kao i prijatelje Crne Gore i crnogorskog naroda MOLIM I ŠALJEM VAPAJ, da nam pomognete da se izborimo za naša prava na Kosovu i da na tim prostorima ostanemo I opstanemo, kao I da vratimo one koji bi željeli da se vrate na svoja vjekovna ognjista.

Nas čeka velika i teška borba koju ćemo bez Vaše pomoći teško dobiti. I ako izostane Vaša pomoć za par godina će svi kosovski Crnogorci nestati i biće asimilirani u druge etničke zajednice na prostorima Kosova.

Nad kosovskim Crnogorcima se sada vrši takav pritisak sa svih strana da je nepojmljivo da se ista slično tome može dešavati u civilizovanom društvu, pa valjda zbog toga što je takvo i vrsi genocid, ali savremeni genocid (valjda misle da tako manje boli) nad kosovskim Crnogorcima.

 

Srdačno Vaš

Predsjednik Udruženja Crnogoraca Kosova


 


Vujičić Manojla Slobodan

TEL:             
+377 44 845 200- Kosovo


         +381 64 055 09 07- Srbija - Srbske enklave


         +382 68 680 142 - Crna Goraemail: Crnogorcikosova@hotmail.com


ZA OČUVANJE IDENTITETA I POŠTOVANJE KORIJENA CRNOGORSKOG


  

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved