Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - VI > U VAŠE IME - MILION POSJETA


23 Jun 2008   MILION - 1.000.000
 

MilionMagična brojka. Broj na koji se svi pozivamo kada smo u nedoumici oko kvantiteta i kada želimo da iskažemo nešto nedostižno, imaginarno, nemoguće. Milion – Broj koji označava tzv. zanemarljivu kvotu i brojku u svakom brojanju ili računu. Milion – Numeracija ultra-preciznih i moćnih, onih koji umiju da broje a da se ne zamore.

Milion, kako vidimo, dostižan je broj ako umije da se broji strpljivo i tačno, ne preskačući niti jednu numeru, slovo, simbol a što je najvažnije – niti jednog čovjeka. Humanost ne poznaje brojeve, niti smije. Naravno, samo u smislu čovjekoljublja. U proteklom vijeku, na Europskom tlu, prebrojavali smo kovčege i plahte umotanih mrtvih tijela, brojali smo suze koje su tekle za tim dušama ali i osmjehe koji su krasili lica malih ljudi, željnih sunca promjena. Na žalost, zbir svega toga ukupno nije milion... Mnogo više je utrošeno u svaku ovu stavku.


Da li ovaj broj nešto predstavlja u Crnoj Gori? Da li on predstavlja nešto u zbiru ukupnosti? Ili pojedinosti? Milion turista u 2008. Milion dolara. Milion eura. Milion pohvala ali i milion primjedbi. Šta je jače? Naravno, pokazat će vrijeme: milion sekundi, minuta i sati. A šta je sa utrošenim vremenom zadnjih 88 godina? Ništa. O tome smo milion puta govorili. I već je postalo zanemarljivo. Zamilite da je u pitanju milion godina a ne samo 88? To bi bilo ozbiljno pitanje a njime bi se bavila vjerovatno sama nauka i biologija a korijeni problema 'dva oka u glavi' tražili bi se već u formiranju i razdvajanju kontinenata prije tih milion godina. U tom slučaju, Njegoš bi bio samo jedna 'post-biblijska', 'poslije-potopska' literatura, žanr beletristike, dok bi veliki Đilas bio ravan dnevno-političkoj literaturi, prepričavanoj kao novinski članci uz kafu u Njegoševoj ulici na Cetinju. E, na žalost mnogih – nije.

Kada se jednog dana rodi milioniti stanovnik Crne Gore, to će biti pravi razlog za slavlje ali i za pitanje: šta sad? Imamo li kapacitet? Resurse? Poziciju i opoziciju da vode milion ljudi? Za sada nemamo, jer neki ni samim sobom ne mogu da upravljaju. Milion će ipak biti imaginaran broj za njih. Kao što je i sada. 

Montenegro-Canada.com  je dostigao numeraciju od milion. Nije to mala stvar. Za tako kratko vrijeme milion posjeta doprinijelo je da se (barem) neke stvari postave na svoje mjesto, da se 'posprema' iza drugih a i da se (nerijetko) najavljuje 'spremanje'. Milion, za ovaj web site je samo početak. Po matematici, slijede brojevi 1.000.001, 1.000.002, 1.000.003 etc. i svakom brojkom sve smo jači ali ne i bliži cilju. Zašto? Naš cilj ne mjeri se brojem. On je tu neđe, na dohvat ruke, strpljivo čeka da bude otkriven. Njega može probuditi samo ono najsvjetlije u nama: iskrena ljubav prema Crnoj Gori, prema svojoj domovini i budućnosti svoje djece . Zato ovaj web site postoji i postojat će. Barem do brojke od milijardu posjetilaca... A ako se ovim tempom nastavi, i to će biti vrlo brzo... Jer, ovo je ipak Crna Gora. Mi ne brojimo ničije zalogaje i gutljaje a trebali bi da ne brojimo i greške. Jesmo li sposobni za to? Naravno, jer mi smo velikog srca u kojem ima mjesta za sve! 

Živjeli i neka je sretna milionita posjeta vašem web site-u !
 


Ivan S. Vukčević
(Predsjednik Fondacije Ars Montenegro i član Odjeljenja Umjetnosti Crnogorske Akademije Nauka i Umjetnosti)


 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved