Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - VI > Tekst sa Cetinja - Amerika i Crna Gora


4 Jul 2008

 

  CRNOGORSKI " NIJEK-LIJEK !' 
Crnogorski skup u Americi iz 1930. godine. Iz zbirke saradnika našeg web site-a - Zorana B. Zekovića

Skup Crnogoraca u Americi, 1930. godine 

Crnogorski skup u Americi iz 1930. godine. Iz zbirke saradnika našeg web site-a - Zorana B. Zekovića


Skup Crnogoraca u Americi, 1930. godine 


...ovaj gore naslov uzeh iz zbirke crnogorskih narodnih izreka (lični fondovi)- a kad bi se danas prevodilo na crnogorski jezik XXI vijeka imalo bi značenje: Kaže se onome ko neće da uzme ono što mu se daje
 

Nakit crnogorskog iseljenika u Americi, Nika Krstovog Gluščevića. Iz zbirke saradnika našeg web site-a - Zorana B. ZekovićaPoštovani,

Dobih napisani aber iz proleterske Kanade od Crnogorskog društva MONTENEGRO - CANADA da moja malenkost dobi kao znak priznanje za lični doprinos promovisanju ideja web site-a, države Crne Gore i naprednih stremljenja....itd, nagradu...srebrni dolar.

Šta reći već onako i kako gore kazuje crnogorska narodna izreka: NIJEK - LIJEK !... i tako  P o š t u j u ć i   volju čeljadi  iz Kanade da i moju malenkost nagradeumjesto mojeg - hvala im, ovo moje pisanje-javljanje bih nastavijo sa još jednom crnogorskom izrekom:

 
Poštuj pametne da bi te pametni prizivali i uzmi ono što ti se daje.

 
Poštovani,

... nadajući  se  - da ćete se snaći u ovom mome ličnom pisanju - viđenju pomnogih crnogorskih istina i artifakata, ovaj put, koristeći Vaše drugarsko; prijateljsko; proletersko vrijeme, dozvolićete mi da Vam prezentujem u čast moga priznanja (nagrade) i u čast DANA NEZAVISNOSTI PRIJATELJSKE ( proleterske) Amerike nekoliko unikatnih artifakata i nekoliko suvenira urađenih u mojoj firmi UNIKAT...a i dok pišem ovo čuh se sa dvojicom dragih crnogorskih čeljadi, jedan iz daleke Australije imenom i prezimenom Safet Beljo Radončić, a drugo čeljade sa Kosova - imenom i prezimenom - Slobodan Vujičić Boban, tako da i u prirodi i u životu postoji ''veza''- i kako je znao da kaze veliki crnogorski um Milovan Đilas-Đido..: SLOGU GRADE PAMETNA I HRABRA ČELJAD, A NE BOG.
 

1.   2.  3.  4.


fotografija br.1 je crnogorsko čeljade  Niko Krstov Glusčević, koji sa nepuno 20-t godina ,1906. godine, pođe put američke zemlje radi boljeg života... fotografija br. 2 je dijo zlatnog nakita koji donese Niko Krstov Gluščević sa američke zemlje na crnogorsku, kao vanjski znak da je uspijo u proleterskoj Americi; ...fotografija br.3 je unikum fotografija CRNOGORSKI SKUP u Americi 1930. godine;...fotografija br.4 su suveniri radjeni u UNIKATU na temu PRIJATELJSTVO ZA NAVIJEK / FRIENDSHIP FOREVER/, prijateljstvo dvije države i dvije nacije...(ko ne zna koje su to države i nacije...oči im ispale.)....a ovo potonje što zapisah u zagradi i to je zapisano kao narodna crnogorska izreka (kletva).


 ZORAN B. ZEKOVIĆ, CETINJE, MONTENEGRO
 


 


 

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved