Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - V > CRNOGORSKI OUROBOROS - simbol Zlatnog Peruna


28 Sep 2008


 

 Piše: Zoran B. Zeković - Cetinje, Crna Gora  !  prvi put na internetu


  
 


...Marta mjeseca 1851. godine, Crnogorski genije Petar II Petrović Njegoš započe razgovor u gradu Napulju sa baronom Karlom  Rotsildom (Rothschild) - koji je bijo šef trgovačke kuće Rotsild - da li se kuje novac na Cetinju...i na pitanje barona: Zašto ne kujete novce u Crnoj Gori...Njegoš mu reče: Kad bi se moglo od kamenja kovati, ja bih ih odavno počeo kovati...

 IPAK..crnogorski genije; pjesnik; vladar i vladika neupoznavajući svoju pratnju koja je sa njime bitisala u gradu Napulju - započe i ostvari svoju misao o kovanju prvog crnogorskog novca.

Nedoživlje genije da svoj... naš crnogorski Zlatni Perun stavi u svoju-našu crnogorsku kasu koja je bila spremna - no ipak istina ne bi bila istina da i moja malenkost ne dođe do mjerodavnih fakata koji pomalo *čudno* pričaju jednu vjerodostojnu i istinitu priču  vjerodostojnih dokaza koji bi trebali da budu mjerilo mnogih crnogorskijeh istina.

Fakat je da je čudno i skoro nevjerovatno, da se o Njegoševom planu za kovanje zlatnog novca( ZLATNI PERUN ) - nije znalo sve do 1896.godine... do dana kada je tek slučajno se saznalo... jer dr. Lazo Tomanović u svojoj monografiji o Njegošu daje iza teksta ovaj dodatak:

 -Kada je ovaj potonji tabak papira već bijo složen i prelomljen, našla se u biljardi škrinjica sa natpisom: A bordo brig Uredan Sig-r Marko Gopcevich Londra - i u šrkinjici kalup od čelika, po kom  je s jedne strane u lavoro(vo)m vijencu izrezan natpis: Zlatni Perun, 2 talira, a iznad natpisa iz stisnute ruke strijele u dva pravca sijevaju; na drugoj strani natpis: Crna Gora 1851 ,a oko natpisa zmija (ouroboros). Radnja je vrlo fina...

Izlazući dalje mišljenje dr.Tomanović, da godina na kalupu svjedoči o tome, da je Njegos-započeo misao o kovanju crnogorskog novca(1851) baveći se u Napulju, đe je opcijo sa lordovima ingleskijem i sa baronom Ro(t)sildom i dr. Tomanović dalje nastavlja:- Đe je ovaj kalup napravljen (izrađen), ne znamo,ali znamo da je Marko Gopčević bijo bankar u Londonu.


Okolnost, što je ovijem putem kalup bijo poslan a ne preko pošte,tumači nam  tajnost, u kojoj Petar II Njegoš držao ovu misao, te o njoj nema niđe traga po pismenim dokumentima.

 Poštovani,

 ..poštujući viđenje starog artifakta  dr.Tomanovića 1896);..poštujući Steva L. Lopičića koji (1947) donese na viđenje otisak u crvenom vosku Zlatnog Peruna...poštujući ideju  Rista  J. Dragićevića povodom 150-te godišnjice Gorskog Vijenca (1847-1997), da se s direktorom Njegoševog muzeja Pavlom  Đonovicem, Zlatarom Majdanpek i Plavljankom iz Beograda iskuje Njegošev novac iz crvenog voska uz inicijativu pripreme za kovanje i realizaciju koju je izvrsijo ing. Frano Vicković i uz umjetničko rješenje u gipsu koje je izradijo akademski slikar Dragiša Andrić, pomalo mi je neshvatljivo kao crnogorskom čeljadetu (zanatliji) zašto niko (od onih) koji su se ćerali i unovčavali veliko ime Crne Gore ne upustiše u jedan časni istraživački rad đe su orginali (alati) za iskivanje Zlatnog Peruna ..kojima se gubi trag (1916) prilikom Austrougarske okupacije nezavisne države Crne Gore.

 
Istražujući poprilično (promišljeno), dugo ovu kolekcijonarsku temu zašto ova  velika *tajna*- kovanje prvog crnogorskog novca nije do kraja ispričana - leži u onima koji predstavljaju kulturne institucije i u onima koji misle da kad zasjednu u pojedine partiske fotelje umisle da su popili svu pamet East Rivera, a što je žalosno... stotine i hiljade vjerodostojnih kulturnih artifakata i predmeta ...gubi im se svaki trag zavaljujući njihovoj pameti i tamo njihovoj nacijonalnoj *niti*

Pošto ne pripadam partiskim *robovima*...pošto ne pripadam čeljadima koji nešto kažu-napišu da bi se neznalo ili reklo - POVOD ovog gore rečenog -napisanog mi dade jedno američko čeljade kroz koga teče crnogorska krv, Bajram Angelo Koljenović, koji mi se javi i reče da Poštovani Filip Vujanović s američke zemlje zatvori Njujoršku berzu za dan 22.09.2008. godine.

Tačno je, Poštovani, da je lijep osjećaj da Vaš, moj i njihov Predsjednik Crne Gore Mr. Filip Vujanović je jedan od rijetkih državnika kome je ukazana čast da uključi zvono koje simbolično označava zatvaranje Njujorške berze..no ipak moja *igra* ne bi bila moja ako i ne nastavim i dodam da je Predjednik Vujanović zatvorijo Njujoršku berzu *DRVENIM ČEKIĆEM* - koji se zove i piše GAVEL.

Već kad i pomenuh riječ GAVEL (drveni čekic koji koriste sudije; aukcije i berze)...dodao bih da taj dan kad je Predsjednik Vujanović potonji put udariju i ostavijo drveni čekić (gavel) na pultu - dešava se nešto što se nikad nije ni desilo na Njujorškoj berzi, dešava se da drveni čekic (gavel) počinje da pravi 22 pokreta u pravcu istok-zapad, a sve to posmatra sa čudjenjem i oduševljenjem izvršni direktor Njujorške berze Mr. Duncan L. Niederauer.

Kažu da novo doba-New Age ima uvijek neku sinboliku...kažu da svako ima svoj put - My Way ..kažu da čeljade koji slijedi bez cilja je - rob, ali i kažu - osta zapisano da  čeljade koje ima cilj i koje misli je - slobodno čeljade, pa i da polako završavam ovu slobodnu besjedu-pisanje i javljanje s crnogorskog Cetinja- a da polako, završavajuci ovaj tekst datuma i simbolike, bijo bi nedorečen ako ga ne završim sa riječju OUROBOROS...simbol koje uze veliki crnogorski genije na svome novcu Zlatnom Perunu.

Nadajući se, Poštovani, da ćete se snaci u ovom mome pisanju tradicijonalnom a modernom-Vama dobronamjernim  hvala na pažnji, a vama z...a...r..m  da više čitate - izučavate americkog majora Edvarda Marfija.

Kao prilog i u čast mnogih pozitivnih dešavanja za državu Crnu Goru i crnogorski narod želim Vam prezentovati avers i revers Zlatnog Peruna iz mojih kolekcija..a ako nekog od crnogorskih istoričara, akademika koji su direktno i indirektno na budžetu države interesuje (moguće da ljudi ne znaju) (što nije grijeh) šta je Ouroboros?

Ouroboros -
je (žderač repa) drevni znak zmije (serpenta)..ime koje se pominje kao vrhovna sila u skoro svim religijama ili kako bi forenzičari iz Majamija rekli: čovječji organizam se kreće istok zapad...kreće se kao Ouroboros (zmija), a dokazi leže u DNA lancu svih nas na planeti, bez razlike da li smo robovi ili slobodni...
 

p.s. krajem Oktobra 2007. podgoričkoj Pobjedi - Veliki majstor Gustavo Rafi reče: Svijet je izgubijo kompas...Istoriski gledano, tržiste se vratilo sat vremena za 50 godina unazad i zato je potrebna nova renensansa modernog svijeta koja ce čovjeka vratiti sopstvenim vrijednostima...............


 

 


 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved