Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - V > WEB SITE U POSJETI - IV


2 Oct 2008 VOJNA BAZA BORDEN - KANADA


 video snimak ►

Web site www.montenegro-canada i članovi Crnogorskog Kulturnog Društva uputili su se u najveću kanadsku vojnu bazu Borden. Na prostoru današnje baze začete su prve vazduhopolovne snage još 1916. godine, a 1917. izgrađen je i aerodrom. Time je udaren kamen temeljac za obuku i usavršavanje  kadra svih rodova vojske. Iz baze Borden odlazili su dobro pripremljeni vojnici u Drugi Svjetski Rat, kao i u mnoge ratne i mirnodopske operacije sve do današnjih dana. 

U Borden-u se obučava 15 hiljada vojnih kadrova godišnje, zapošljeno je oko 3.250 vojnih lica i oko 1.500 civila.Vojna baza se nalazi u srcu nacionalnog parka Jezera Simko.

Troškovi odžavanja i funkcionisanja baze su oko 50 miliona kanadskih dolara godišnje. Takođe, troškovi za vojni personal i zapošljena civilna lica ( plate, beneficije...)  iznose oko 150 miliona kanadskih dolara godišnje.

Ovog ljeta, prvi put u istoriji, u bazi boravi jedan oficir Crnogorske Vojske. Na obuci u bazi je major Crnogorske Vojske, g. Nebojša Luković. Ovom prilikom prisustvovali smo i promociji Crne Gore u vojnoj bazi, đe su se na jednom mjestu našli crnogorski nacionalni specijaliteti, suveniri, video projekcije, pjesme i td., čime  se dostojno prezentovala Crna Gora, u društvu sa još trideset zemalja svijeta. U bazu Borden su stigli gdja Natalija Karadžić, gdjica Anita Barjaktarević, g. Slobodan Kračković, g. Branko Aleksić i g. Zoran V. Raičević.
 


Prvi put u istoriji vojne baze učestvuje i Crna Gora. Članovi Društva su pomogli da se postavi štand i da se dostojno prikaže naša zemlja.Mnogi su prilazili našem stolu i probali hranu koja je karakteristična za crnogorsko podneblje - priganice, pršutu, govedinu, sir, skorup, masline, sok od nara...Iskoristili smo boravak u vojnoj bazi i da se sretnemo i družimo i sa oficirima drugih zemalja - na slici sa oficirima Oružanih Snaga Bosne i Hercegovine 


Iskoristili smo boravak u vojnoj bazi da se sretnemo i družimo i sa oficirima drugih zemalja - na slici sa oficirima ČileaPośetili smo i štand Vojske UkrajineUpoznali smo se i sa oficirom iz Mongolije

 

 

 


 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved