Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - IV > EKSKLUZIVNO IZ FARGA, SJEVERNA DAKOTA, OD SVJEŠTENIKA RADULOVICA


28 Nov 2008 
 Презвитер Милан Радуловић -  И БОГ ЖИВИ У ЗЕЈЕДНИЦИ


  ! наш нови сарадник Svještenik Milan Radulović, porijeklom iz Bara, Crnogorac, služi Bogu u mjestu Fargo, Sjeverna Dakota, Sjedinjene Američke Države.  

Јер си свет, Боже наш, и у Светима обитаваш, и

теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и вазда  и у вијекове вијекова, Амин.
(Возглас након молитве Три свете пјесме )


Теби повјеравамо сав живот свој и наду, човјекољубиви Владико, и молимо Те, и призивамо, и преклињемо: удостој нас да се причестимо небеским твојим и страшним тајнама са ове свете и духовне Трпезе, са чистом савјешћу, на отпуштање гријехова, на опроштај сагријешења, на заједницу Светога Духа , на наćљедство Царства небеског, на смијелост према Теби, не на суд или на осуду.  ( литургијска молитва пред Оче наш )


Без заједнице нема цркве. Без заједнице нема Бога, јер је Бог заједница три лица у једном. Бог Отац , Бог Син и Бог Свети Дух, живе, постоје и пребивају у једном.


Божанска зеједница Оца, Сина и Светога Духа је једина савршена заједница. Не постоји један једини стих свете Божанствене литургије и осталих богослужења гдје се не помиње ова заједница. Свјештенослужтељ благосиља вјерни народ увјек у име ТРОИМЕНЕ БОЖАНСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ Благодат Господа нашега Исуса Христа, и љубав Бога и Оца и заједница Светога Духа, да буде са свима Вама (  литургијски благослов након прочитаног исповиједања вјере).


Наше православно никео -  цариградско исповиједање вјере потвђује ту Божанствену заједницу обавезујући све вјернике, на обожавање исте.  (Вјерујем ) И у Духа Светога Господа, Животворнога, Који од Оца Исходи, који се заједно са Оцем обожава и слави, Који је говорио кроз пророке.
 

Дио Божанске заједнице смо и ми народ Божји. О томе нам говори и свети апостол Павле и позвајући нас у заједницу.


Дужни смо пак ми јаки слабости слабих носити, и себи не угађати. Сваки од нас нека угађа ближњему на добро ради напредка. Јер и Христос не угоди себи него као што је писано: Ружења оних који руже тебе падоше на мене. Јер што се раније написа за нашу поуку, написа се да кроз трпљење и утјехом Писма имамо наду. А Бог трпљења и утјехе нека вам да исто да мислите међу собом по Христу Исусу, да би једносушно једним устима славили Бога и оца Господа нашега Исуса Христа. (  Рим. 15: 1-6 )


Svještenik Milan Radulović, porijeklom iz Bara, Crnogorac, služi Bogu u mjestu Fargo, Sjeverna Dakota, Sjedinjene Američke Države. Највећи савремени православни теолог митрополит пергамски Јован Зизјулас тврди да постоје ćљедеће заједнице: општа, друштвена, црквена, литургијска и евхаристијска. Кренимо од најважноје ЕВХАРИСТИЈСКЕ. Ехваристија значи благодарење за примљене дарове и милости  тј. Благодат, од црквенословенске ријечи благо добити.


Ευχαριστοθμεν σι Δεσποτα φιλανθπε, εθρεγετα τωον ψθχον ημων... Благодаримо Ти, човjекољубиви Владико, добротворе душа наших... (  Дио благодарне молитве послиjе причешћа свих ). Та прва ЕВХАРИСТИЈСКА Благодарна заједница укључује ПРВЕНСТВЕНО ЖИВОГ БОГА, коме благодаримо за примљене дарове тијела и крви Његове.Видијевши васкрсење Христово, поклонимо се светоме Господу Исусу, једниноме Безгријешноме. Крсту твоме клањамо се Христе, и свето васкрсење твоје пјевамо и славимо; јер си Ти Бог наш. Осим Тебе другога не знамо, име твоје именујемо. Ходите све вијерни поклонимо се светом васкрсењу Христовом, Јер, гле кроз Крст дође радост цијеломе свијету. Увијек благосиљајући Господ, пјевајмо васкрсење Његово; јер ради нас претрпијевши Крст, смрћу смрт разруши. ( Дио молитве послије пpичешћа вјернихЗаједно са ЖИВИМ БОГОМ САВАОТОМ у тој првој Евхаристиској благодарној заједници укључени су сви они који са нама благодаре Господу примајући његово свето тијело и крв.

Друга шира заједница је литургијска. Она укључије све оне који литургишу са нама својим присуством и молитвама.

 


Трећа заједница је црквена укључује и оне који су у цркви, али не и на литургији.

Четвртва  заједница је наша друштвена, која може подразумијевати и нашу етничку заједницу.

И пета заједница  је свијет око нас.

Заједница је ЖИВИ БОГ, Он који је у заједници основао свету цркву своју и да би и ми сви у заједници прослављали Њега који живи у заједници свагда сада и увијек и у вијекове вијекова.


Амин. Презвитер Милан Радуловић 
 


 


 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved