Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - IV > Povodom teksta o Zlatnom Perunu - pismo iz Kvebeka, Kanada


8 Dec 2008 

 Piše: Dragiša Andrić - Hampstead, Quebec


  

 Poštovani,

pročitao sam vrlo nadahnuti tekst g-dina Zorana B. Zekovića pod nazivom CRNOGORSKI OUROBOROS - simbol Zlatnog  Peruna napisanog na  Vašem Web site-u 28 sep. 2008. godine.

U tekstu se spominjemo Ing. Frano Vicković, inicijator pripreme za kovanje i realizaciju zlatnika i ja, kao autor umetnickog rešenja u gipsu od kojih su rađeni alati za kovanje Zlatnog Peruna.

Možda će za neke Vaše čitaoce biti interesantno da saznaju nešto više o tome ko je bio Ing. Frano Vicković i kako je realizovana njegova ideja da se iskuje Zlatni Perun na osnovu jedinog traga koji je ostao od prvobitne zamisli velikog  Petra II Petrovica  Njegoša.

Najme, ovih zlatnika ne bi bilo da nije bilo g-dina Vickovića, rođenog BARANINA, a koji je nažalost preminuo ove godine. G-din Vicković je veliki deo svog života posvetio tehnologiji kovanja prigodnog zlatnog i srebrnog novca. On je  stvorio kovnicu u Majdanpeku. On je bio idejni tvorac u realizaciji ne samo Zlatnog Peruna, već i serije Zlatnog i Srebrnog Perpera. Po njegovoj ideji je rađen zlatni i srebrni novac izdat povodom Mediteranskih igara u Splitu 1979 g. On je najzaslužniji za kovanje zlatnog i srebrnog novca izdatog povodom Zimskih Olimpijskih igara u Sarajevu 1984 g., srebrnog novca izdatog povodom XVII Svetskog prvenstva u kajaku i kanuu na mirnim vodama održanog u Beogradu 1982. g., prigodnog zlatnika izdatog povodom VII Samita nesvrstanih  zemalja u Delhiju 1983. g. i mnogih drugih izdanja zlatnog i srebrnog prigodnog novca, medaljona, plaketa.

Sa  g-din. Franom Vickovićem učestvovao sam u svim ovim aktivnostima, a saradnja sa tim velikim čovekom za mene je bila velika čast, ali i zadovoljstvo. Još jednom veliko hvala, Ing. Frani Vickoviću.

Ideju o kovanju Zlatnog Peruna, kao seriji Perpera dugo je nosio u sebi. I nije bilo nimalo lako realizovati tu ideju, a kada su se stvorile pozitivne okolnosti da se ta ideja i ostvari, otišli smo na Cetinje u Njegošev muzej, gde smo zahvaljujući ljubaznim domaćinima snimili - fotografisali otiske u crvenom pečatnom vosku urađenih sa originalnih alata, kao što je to g-din. Zeković već napisao.

Na osnovu fotografija napravio sam pripremne crteže, a potom gipsane modele 6 puta veće od originala. Ovi gipsani modeli poslužili su da se od njih naprave bronzani odlivci koji su poslužili kao etaloni za mašinsko reduciranje na originalnu veličinu u čeliku. Kasnijim tehnološkim postupcima dobili su se  konačni alati  za kovanje.

Seriju Zlatnog i Srebrnog Peruna radili smo sličnom metodom, samo ovog puta snimili smo jedan originalni otkivak koji se nalazi u Narodnom muzeju u Beogradu, a na osnovu tog apoena uradili celu seriju - ukupno tri zlatnika i četiri srebrnjaka.

Nažalost, ja ne posedujem Zlatni Perun. Ostali su mi samo gipsani modeli, a za uspomenu dobio sam samo Certifikat Peruna. Zato mi je bilo veliko zadovoljstvo, a zahvaljujuci g-dinu Zekoviću, da ga na Vašem Web site vidim u izvanrednoj reprodukciji.


 

S poštovanjem

 

Akad. graficar Dragiša Andrić
 
Hampstead, Quebec
 
Canada

 


 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved