Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - IV > MOJA DRUGA LJUBAV


12 Dec 2008 

  Piše:  Maja Đurović - Podgorica   


"Budućnost pripada onima koji budućim naraštajima daju razloga za nadu"

Pierre Teilhard de Chardin
Svoj prvi tekst na ovom sajtu sam posvetila Crnoj Gori, mogu reći to je moja “prva” ljubav, a  drugi tekst ću posvetiti mojoj drugoj ljubavi, tj. TURIZMU.


Crnogorski turizam se kreće po utabanoj stazi sigurnog uspjeha. Možda će nekim skepticima po pitanju turizma u našoj JEDINOJ ovaj moj tekst biti dobro štivo, a neki će ga povezati i sa bajkom. Značaj turizma za Crnu Goru ne može se precijeniti. Turizam se odnosi na svaki aspekt našeg društva. Utiče na razvoj privrede, životni standard i način života građana, podstiče otvaranje novih radnih mjesta i opšti prosperitet.

Crna Gora je već poznata kao lijepa i uzbudljiva turistička destinacija, ali potencijal nije u potpunosti iskorišcen i željeni međunarodni imidž još nije dovoljno ostvaren. Crna Gora bi trebala biti među globalnim top turističkim destinacijama. Dati pejzaž i prirodne vrijednosti, postojeće kulturno – istorijsko nasljeđe, kao i gostoprimljivost ljudi, izuzetne su prednosti Crne Gore. Svi napori ka poboljšanju turizma Crne Gore moraju biti usmjereni ka ovom ambicioznom cilju.

Danas se susrijećemo sa raznim stavovima - kako Crna Gora ne treba da ide ka elitnom turizmu.


Možda se Crnogorcima ne sviđa to što će neko više pozirati Budvom, Sv. Stefanom, Kotorom, itd, od njih sami.... Mogu Vam reći, ovaj vid turizma može dosta dobrog donijeti našoj JEDINOJ-Crnoj Gori.


Zašto ovo nagalašavam?.

Zato što visoko-platežni gosti mogu Crnu Goru dovesti do pozicije koju je ona odavno trebala da zauzima na mapi ekskluzivnih destinacija, ali neke okolnosti koje ne bih pominjala, a svi ih dobro znamo, su uticale na to da budemo tu gdje smo sada!.


Postavlja se pitanje: “ Šta sada”??


Najbitnije od svega jeste, da se svijest Crnogoraca promijeni u tom pravcu, jer je to jedan način da se  obezbijedi bolji život i prosperitet. Nije “bauk” uslužiti (nagalašavam na pravi način) gosta, kada znate da ćete poslije te usluge imati lijepu “paru”. Greška ove sezone, iako je budžet imao veći prihod od turizma  i bolju strukturu gostiju (podaci Ministarstva turizma),  bila je to što visoke cijene usluga nisu bile praćene kvalitetom. Osjetiće se to sljedeće sezone, malo će tome doprinijeti i globalna finasijska kriza... Najgore što može da se desi u turizmu jeste - nezadovoljan gost, a to je ujedno i najgora reklama - tako da nam je džabe što puštamo spotove na CNN-u, BBC-u, Travel-u, itd..., ako mi njima zauzvrat ne pružimo ono što su očekivali.


 

Dakle, turizam ima budućnost. Zato, Crnogorci, radite u korist turizma....ali, ako neki ne bude htio, tu su mladi ljudi, poput moje malenkosti, puni entuzijazma - koji će moći da zamjene one koje ne znaju šta propuštaju. Od njih se traži da doprinesu boljoj budućnosti naših potomaka. Kada im to bude na umu onda će Crna Gora imati šta da pokaze probirljivim gostima.


 


 


 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved