Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - IV > EKSKLUZIVNO IZ FARGA, SJEVERNA DAKOTA, OD SVJEŠTENIKA RADULOVICA


12 Dec 2008


 
 Презвитер Милан Радуловић ! наш нови сарадник 

ПРИЧЕШЋУЈМО СЕ НА СВАКОЈ БOЖАНСТВЕНОЈ ЛИТУРГИЈИ


 Svještenik Milan Radulović na službi u Sjevernoj Dakoti, Sjedinjene Američke Države

 

Свака Божантсвена Литургија служи се првенствено НЕ САМО НА УСПОМЕНУ ГОСПОДЊУ него ЖИВОМ БОГУ ЊЕМУ НА ЛИТУРГИЈИ ПРИСУТНОМ.


 Како су мили станови Твоји Господе над силама! Гине душа моја желећи у дворе Господње: срце моје и тијело моје отима се Богу Живоме (Пс. 84:1 - 2).


 Благо онима који живе у дому Твоме! Они Те хвале без престанка (Пс. 84: 4).


 Као што кошута тражи потоке, тако душа моја тражи Тебе Боже! Жедна је душа моја Бога, Бога живога... (Пс.42:11-2).


Обрадовах се кад ми рекоше : Хајдемо у дом Господњи (Пс. 122:1).


Сва Богослужења иако свечана и значајна ипак су само припрема за Свету Литургију. Једино на Литургији учествујемо у ПРАВОЈ БОГОЧОВЈЕЧАНСКОЈ ЗАЈЕДНИЦИ.


Свети Отац Филотеј, патријарх Цариградски, у свом Тумачењу Божанствене Литургије даје ово богонадахнуте објашњење чина Св: Проскомидије тј. Припреме – “Обратимо пажњу како и кроз овај Божански образац и чин, као и кроз унутарњи смисао цијеле свјештене Проскомидије, сагледавамо Самога Господа Христа, истиниту Свјетлост, Живот вјечни који Он посједује и садржи у Себи. Јер Он Сам је средиште кроз овај Хљеб. Његова Мати је, својом честицом, Њему с десне стране, Анђели пак и Светитељи су Му с лијеве стране стране. Доље испод је васцијели побожни сабор Његових вјерника. То и јесте велика тајна: Бог међу људима и Бог усред богова, које обожује Он, Бог по природи, оваплоћени њих ради. А то је и будуће Царство и доживљавање вијечнога живота: Бог са нама, Којега видимо и Којим се причешћујемо. И нема ту мјеста невјерницима, нити колебљивцима. Јер какву заједницу има видело са тамом? (2 Кор. 6: 14). Јер ће, како се вели Анђели издвојити зле од праведних (Мт. !3:40-43).

Свјештенослужитељи не служе Свету Литургијум сами НИПОШТО. Све небеске силе aнђела, aрханђела, херувимa, серафимa и све остале Безтелесне силе невидљиво служе са нама свету службу БОГУ ЖИВОМЕ.


Са ОВИМ блаженим Силама, човjекољубиви владико, и ми кличемо и говоримо: Свет си и пресвет Ти и Јединородни твој Син и Дух твој Свети; Свет си и пресвет, и величанствена је слава твоја; Ти си тако заволио свијет твој да си и Сина твог Јединородног дао, да нико који вјерује у Њега не погине, него да има живот вјечни; Који дошавши и испунивши сав домострој спасења за нас, у ноћ у коју би предан, шта више сама Себе предаде за живот свијетa, узевши хљеб у своје свете и пречисте и непорочне руке, благодаривши и благословивши, осветивши, преломивши даде својим, светим ученицима и Апостолима рекавши: УЗМИТЕ, ЈЕДИТЕ ОВО ЈЕ ТИЈЕЛО МОЈЕ, КОЈЕ СЕ РАДИ ВАС ЛОМИ ЗА ОТПУШТЕЊЕ ГРИЈЕХОВА.


А тако исто и чашу по вечери, говорећи: ПИЈТЕ ИЗ ЊЕ СВИ: ОВО ЈЕ КРВ МОЈА НОВОГА ЗАВJЕТА, КОЈА СЕ РАДИ ВАС И РАДИ МНОГИХ ПРОЛИВА ЗА ОТПУШТЕЊЕ ГРИJEХОВА.


Господ Исус Христос хоће да се сви људи, сва покољења до краја свијета наслађују слатким плодовима Његове искупитељне смрти на крсту. Зато је уочи својих страдања и смрти, на Тајној вечери, установио свету тајну евхаристије да буде продужење ЊЕГОВЕ ЖРТВЕ НА КРСТУ.


 Слyшајући сваке Божанствене Литургије позив упућен нама СА СТРАХОМ БОЖЈИМ ВJЕРОМ И ЉУБАВЉУ ПРИСТУПИТЕ, вјерујући народ одговара са БЛАГОСЛОВЕН КОЈИ ДОЛАЗИ У ИМЕ ГОСПОДЊЕ; БОГ ГОСПОД СЕ ЈАВИ НАМА.

Тада Сам Господ Христос ПРИСУТАН У СВЕТОМ ПУТУРУ жели да освети СВОЈ ВЈЕРУЈУЋИ НАРОД. Приступимо Му, са Страхом Божјим , вјером и љубаљу, као Богу јединоме и Богу Живом.


 Примимо Христа на свакој Божанственој Литургији , јер се Господ ради нас и нашег спасења жртвује на свакој литургији, зато је свака Литургија Божанствена.


 Не чекајмо почетак поста да би примили ТЈЕЛО И КРВО ГОСПОДЊУ. Постимо да би се приближили Господу, а не само да би се причестили, исповиједамо се да би чистим срцем душом својом и савјешћу исповиједали Живог Бога. НЕ ВЕЗУЈМО ПОСТ И НЕПОСРЕДНУ ИСПОВИЈЕСТ СА ПРИЧЕШЋЕМ НЕГО ПРИЂИМО И ПРИМИМО ХРИСТА КОЈИ СЕ НАМА ПРЕДАЈЕ СТАЛНО НА СВАКОЈ БОЖАНСТВЕНОЈ ЛИТУРГИЈИ.


 Али Бог показује своју љубав према нама, јер још док бијасмо гријешници, Христос умрије за нас. Много ћемо, дакле, прије бити кроз њега спасени од гњева сада када смо оправдани крвљу његовом (Римљ 5:8-9). Познавајући Господа душом својом и љубећи Га овај велики Апостол и покајник Свети Павле упућује нам Богонадахнуту и истиниту поруку: Ако ли умријесмо са Христом вјерујемо да ћемо и живјети са њиме (Римљ. 6:8 ).

Христова жртва на Светој Литургији је жртва за нас, народ његов овдје на земљи и зато му ПРУСТУПИМО.


Христе Боже наш, Ти Сам си пуноћа Зaкона и Пророка; Ти си испунио сав Очев домострој спасења, испуни радошћу и весељем срца наша, вазда сада и увијек и у вијекове виjекова.

Амин
. (Молитва након заамвоне молитвe)


 

 


 


 


 

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved