Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - IV > ZLATNI PERUN IDE U RUKE G. DRAGIŠE ANDRICA


12 Dec 2008


 ZLATNI PERUN   CETINJE - KANADAKo će biti dobitnik rijetkog primjerka ZLATNOG PERUNA, bilo je pitanje na ovom web portalu više dana. U Petak veče, 12. Decembra 2008. godine javila nam se i naša saradnica iz Herceg Novog, gospođa Nada Jeknić, čiju poruku djelimično prenosimo:


Poštovani,

 
Želim samo da Vam kažem da navijam da Zlatni Perun dobije uvaženi g.  Dragiša Andrić.

Biću presrećna!


Srdačan pozzzzzzzzzzz
 
Nada Jeknić
                                     PRVA PRIČA O PERUNU            DRUGA PRIČA O PERUNU

Onako kako je predviđela gospođa Jeknić - desilo se. Po želji g. Zorana B. Zekovića, jedan Zlatni Perun ide u ruke g. Dragiše Andrića koji je učestvovao u izradi orginalnog otkivka koji je poslužio za kovanje ovog novca. Ovaj web portal je prvi u svijetu objavio priču o Zlatnom Perunu i na taj način široj javnosti predstavio ljude koji su zaslužni za ovaj projekat. PROPRATNI TEKST G. ZORANA B. ZEKOVIĆA 
 
 

Sve što znam, sve je tuđe i od drugih saznato, a ipak - sve je moje...osta zapisano, Mark Tven

 
 

 

Poštovani,


...učeći ponešto (poneki zanat)..posebno 20-et godina koje su iza mene, a koje uveliko provedoh ih na crnogorskoj zemlji, dolazim do spoznaje da sve nije *slučajno*...u kretanju OUROBOROS-a.

Međutim, ono što znam a i kako reče veliki Mark Tven...sve je tuđe i od drugih saznato, ali ipak sve je i moje-tako da i sam nijesam mogao *pobjeći* od ovog javljanja, a povod mi dade Mr. Dragiša Andrić, grafičar i dizajner papirnog i metalnog novca.

Fakat je da u mojim kolekcijama posjedujem *neku količinu* crnogorskog PERUNA..za koji je i vezano ime poštovanog Dragiše Andrića i drugih..ali i svakako u mojim kolekcijama papirnog novca posjedujem izobilje Banknota na kojima je i ime D. Andrića, koji makar za mene ostavi svjeckoj Notafiliji istinu kako se živjelo...bitisalo, na Balkanu...na crnogorskoj zemlji u jednom ne tako davnom vremenu.

Moguće da ovu istinu pomnogi neće razumjeti...moguće da ni pojedini guverneri (srpsko-crnogorski kadar), koji su se *ČITKO* potpisivali na pojedinim nominalama banknota (naredi im vožd sa Dedinja), neće prihvatiti...no, jedno je bitno da zahvaljujući čeljadima-poput Mr. Dragise Andrića..danas mi saznajemo ono što i reče Mark Tven.

Poštovani,

...dozvolite da ovo što ću Vam prezentovati  je (makar za mene)- doživljaj...ili kako bi  Mr. Dragisa Andrić rekao: Ona (grafika) je reljef psihe...a da li ćemo mi koji smo još na Balkanu prihvatiti tu istinu ili ne..na nama je da počnemo itekako da promišljamo...jer Volter reče: Rad nas oslobađa tri velika zla: dosade, poroka i oskudice. 

p.s. tekst Dragiše Andrića objavljen je u ediciji  The Open Graphic Workshop, Beograd 1992...a i da ne zaboravim kao zahvalnost - za izradu Peruna, u ime Fondacije East River-Montenegro, čiji sam Osnivač i Predsjednik - Poštovanom Mr. Dragiši Andriću za *pomoć* istine- crnogorskog prosvjećenja dariva se  iz ličnih fondova jedan ZLATNI PERUN.


 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved