Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - IV > POLEMIKA - GOSPODINU MIOMIRU MUGOŠI


19 Dec 2008

  

 POLEMIKA -   TAMO ĐE SUNCE NE GRIJE   

OTVORENO OBRAĆANJE GRADONAČELNIKU PODGORICE
 


  PRVO PISMO  
 


 
Crnogorski iseljenik iz Otave, g. Zoran Kraljević oštro je reagovao povodom odluke gradonačelnika glavnog grada Crne Gore, g. Miomira Mugoše da zabrani radniku Skupštine Grada, gospođi Marijani Mugoši  dolazak na posao sa psom - vodičem za slijepe. Gospođa Mugoša je invalid sa oštećenim vidom i koristi psa vodiča za dolazak na posao. Skupštinska služba ne dozvoljava ulazak psa u Skupštinske prostorije.

 

U svom pismu, g. Kraljević se obraća kanadskoj organizaciji za pse vodiče. U pismu se kaže -

 

Dear Sirs,

I would like to present a case in Montenegro where a mayor of the capitol of one of the youngest country in Europe will not allow one of the city employee to attend her job because she needs assistance of a dog for the blind. It is a first case ever in Montenegro since guide dogs have not been introduced until this case and the employee in this case a lady is the first person to have a guide dog.! Although Montenegro has a law that says that a blind person has a right to go anywhere with the assistance of a guide dog  this mayor simply does not allow this employee to come into the city hall. The story is well documented in the local newspapers ("Vijesti").

As a Canadian of Montenegrin origin I am astonished that a case of this can be happening in an civilized country and hoping that you association can do something about it through your international connections, even through the Canadian embassy in Montenegro.

Thank you

Zoran Kraljevic, Ottawa Canada

 

 

 DRUGO PISMO

 

 

   TREĆE  PISMO

 


 Poštovani Humanisti,
 
 
Mislim da je, koliko ja razumijem, Gradonačelnik Podgorice Gosp. Dr. Miomir Mugoša obrazložio zašto  je glasao za, a onda zašto je bilo  nemoguće  sprovesti  ulazak  psa u zgradu Opštine, navodno  ne  radi  se o povredama  ličnih  ili opštih ljudskih ili humanitarnih prava. Od toga pravit toliku uzbunu  je neproporcionalno,  kad se zna  da  su  još i te  kako  povrijeđena prava Crnogoraca i Crnogorki. Dovoljno je pomenuti našu Crnogorsku pravoslavnu crkvu, njezin status u svojoj sopstvenoj državi, kodifikacija Crnogorskog  jezika, poništenje za vazda sramne Podgoričke Skupštine, restauracija imovine koja je nacionalizovana ili oteta od pravih vlasnika, gonjenje i privođenje pravdi zlikovaca koji se do današnjeg  dana kreću ulicama naših gradova, restauracija imovine oduzete našoj Crnogorskoj dinastiji Petrovic -Njegoš, povratak posmrtnih ostataka Princeza i Princeva dinastije Petrovic -Njegoš koji su rasuti širom svijeta - uključujući i našu pokojnu Princezu Francen Petrović-Njegoš .it.itd.

Moja je misao, da nije čudjenje da kučkovi  imaju viša prava od čeljadi, posebno ako su - Crnogorci !
 
Vojislav Rašović

 

Mississagua, Kanada

 

 

 

   ČETVRTO  PISMO

 


 

Poštovani g. Rašoviću,
 
priča o jednom psu i primjeru nepoštovanja zakona od onih koji su taj Zakon izglasali je dokaz kako u Crnoj Gori - pojedinci, ljudi na funkcijama, galantno odlučuju šta treba u nekom trenutku učinjeti, a šta ne.
 
Kao pojedinac, iseljenik iz Kanade, stajem uz Vaš prijedlog iz depeše da se pokrene pitanje rješavanja statusa Crnogorske Crkve, implementacije crnogorskoj jezika, poništenja sramne Podgoričke Skupštine....
 
Vjerujem da je za ovo potrebno prije svega - crnogorske kuraži. Da li te kuraži ima i da li tim čeljadima basta da se pogledaju u zrcalo crnogorsko? Da li bi zrcalo pokazalo ko su oni zapravo i da li su njihovi principi stvarno istinski ili samo folklorni.
 
Ja ću opet, kao pojedinac, stati u odbranu gospođe Mugoše, jer osioni postupak gospodina Mugoše je čiti kao osioni postupak svakog drugog gradonačelnika ili lidera u istoriji Crne Gore koji je zgradu, koja je na budžetu gradjana Crne Gore, davao na korišćenje i čeljadima koja su sve najgore mislili toj državi i koji su na takve zgrade kidisali.
 
Nijesam primijetio da je ulaz u crnogorske institucije bio zabranjen onima koji su rušili crnogorske vrijednosti, a zabranjen je, uz medijsku poviku, jednom psu - vodiču, koji čini više humanosti nego neka čeljad.
 
S poštovanjem

Zoran V. Raičević
 
Toronto, Kanada


 NASTAVAK ► 


 

 


 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved