Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - IV > CRNA GORA I KANADA - II DIO


21 Dec 2008

 
 CRNA GORA I KANADA 
I S T I N E

 

 
Web site objavljuje analizu crnogorske dijaspore u Kanadi, skicu njihovijeh života i puteva kroz XX vijek; đe su bili skoncentrisani, čime su se bavili...Takođe, otkrivamo priče o Kanađanima koji su ostavili vrijednu zaostavštinu Crnoj Gori i narodu crnogorskom. Ovom prilikom, prvi put, web site objavljuje istinu o Crnoj Gori u Kanadi... Ono što nijeste znali

I
 DIO ►   II DIO ►   III DIO ►   IV DIO ►   V DIO ►  VI DIO ► VII DIO ►  VIII DIO - početak priče ►

  KANAĐANI - NAŠI PRIJATELJI 

Koliko ima Kanađana koji su svojijem radom, znanjem i ljubavlju pomogli Crnoj Gori u 20. vijeku? To je pitanje je na koje malo ko danas zna odgovor . Đe su bitisali,  ko su bili? Ovaj web portal će objaviti priče o čeljadima velike zemlje Kanade koji su iza sebe ostavili vrijednu zaostavštinu za državu Crnu Goru i narod crnogorski. 

 1.  Kanadsko čeljade - HERI SATERLEND   

Heri Saterlend je rođen u Torontu, đe je upisao pravo. Od ranijeh godina počeo se baviti kolekcionarstvom, tako da je već od pete godine počeo skupljati poštanske markice. Od tada, pa sve do 2005. godine, prisustvovao je mnogijem međunarodnijem izložbama i takmičenjima filatelista. U ranoj mladosti počeo je skupljati i poštanske markice Crne Gore, iz vremena kada je bila nezavisna. Njegova crnogorska kolekcija je bila vrlo značajna i brojna, pa je pored kanadske, to bila najzapaženija kolekcija na svim takmičenjima i izložbama. Heri je bio član Kraljevskog Društva filatelista Kanade od 1950. godine, da bi postao i direktor Društva 1957. godine, a 1967. godine i Preśednik sve do 1979. godine. Bio je takođe na mnogijem drugijem funkcijama u Društvima Kolekcionara Kanade, kao što je Arbitracioni Komitet, Komitet za Međunarodne Odnose...

Od 1976. do 1981. godine bio je i direktor Međunarodne Federacije Filatelista. Postao je i član Društva Filatelista Londona, kao i Društva Filatelista Britanske Śeverne Amerike. Zbog značaja njegovijeh kolekcija, u kojima se vazda posebno isticala crnogorska, bio je dobitnik mnogih međunarodnih priznanja i nagrada. U jednom od saopštenja Kraljevskog Društva Filatelista Kanade iz Aprila, 2001. godine se kaže: " Sutherland's collecting interests include the stamps and postmarks of Montenegro, which started as a sideline collection. That interest grew to where it earned him Gold medals at the international level. Like all collectors, his interests have changed with the years, but he has always maintained a strong support for Canadian stamps and Postal History ".

Godine 2002. za svoj rad dobio je prestižnu nagradu Alfred Lichtenstein, od Kluba Kolekcionara Njujorka. Heri je umro u Torontu 14. Februara 2006. godine u 75. godini života.

Heri Saterlend se, za vrijeme svog bavljenja kolekcionarstvom, interesovao za Crnu Goru i otkupljivao kolekcije markica, dokumenata, pisama, dopisnih karata Crne Gore. Nije poznato, da li je Hari imao neki neposredni kontakt sa crnogorskom dijasporom u Kanadi. Za sada ne postoji neki trag koji bi ukazivao da je neko sa crnogorske bande imao kontakta sa Herijem Saterlendom i odakle potiče interesovanje ovog Kanađanina za našu zemlju.

Web site je stupio u kontakt sa Kraljevskim Društvom Filatelista Kanade, sa ciljem da se crnogorskoj javnosti pruži više infomacija o ovom čeljadetu.

Crnogorska kolekcija koju je Hari pośedovao je prodata godinu dana poslije njegove smrti. Kraljevsko Društvo Kolekcionara je stupilo u kontakt sa našim web portalom, tako da smo u prilici da crnogorskoj javnosti prvi put prezentujemo dio kolekcija koji su u pośedu Arhive Društva ►►


 NASTAVAK ►
 

 

  

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved