Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - IV > CRNOGORSKE GUSLE OD SREBRA


24 Dec 2008

 
 PRIJATELJSTVO  
ZANAVIJEK

 
 Piše Zoran B. Zeković, Cetinje

 

 

Promišljajući kako da započnem ovo moje javljanje sa kišnog Cetinja... povod mi dade drugi i prijatelj, američko čeljade Mr. Bajram Angelo Koljenović koji ne tako davno me zamoli da mu pokušam *nabavit* tradicijonalni crnogorski istrument - GUSLE .

Poštovani,

...znajući ponesto o crnogorskim Guslama, o narodnoj umjetničkoj rukotvorini, pokušao bih bez zle namjere - svakako poštujući sve muzičke istrumente (za koje se zna), da ovaj naš; Vaš i njihov istrument prikažem kao ono što i jeste(tradicijonalno-moderno), istrument koji makar za mene nudi stvaralačku viziju koja ni kod kojeg naroda i nacije nije tako bogato - raznoliko uveličala i obilježila svoje nasljeđe, pa čak i svoju baštinu...

Ovo malo gore rekoh - napisah s razlogom, jer i odlučih da kroz moju firmu UNIKAT i kroz fondaciju East River-Montenegro - pokušam da *vratim* ovaj jedini i jedinstveni muzički istrument na  crnogorsko muzičko mjesto koje mu i pripada, a uz poštovanje svih muzičkih istrumenata i dešavanja na crnogorskoj zemlji.

Pošto evo već duže vremena, ponešto radim i dorađujem na prototipu CRNOGORSKIH GUSALA, ali prvenstveno kao jedinstveni nacijonalni - crnogorski suvenir, ovaj put sam (iako je ekonomska situacija), kod nas u Crnoj Gori - kažu *dobra*, izabrah da ovaj cjelokupni projekat radim i izrađujem u plemenitim metalima ( srebru i z.latu), jer to ovaj jedinstveni istrument I zaslužuje uz puno poštovanje crnogorskog drveta, od kojeg se I tradicijonalne crnogorske gusle prave - izrađuju.

Poštovani,

...fakat je da ovo što pomalo pišem, a što i uradih kao prototip u godini spremanja za neki naš *cunami* u 2009. godini, pomalo izgleda *mazohistički* - s razlogom od čega se planira raditi ovaj jedinstveni suvenir, ali izgleda *ja   ne bi  bijo   ja* ako kroz moju *igru* ne bi uradijo sve ono što planirah i bez državnog budžeta, a i bez onih koji misle da je crnogorski patriotizam i put crnogorskog prosvjećenja - nemilice trošenje crnogorskih deviza...

Ipak, na kraju, Poštovani - Fondacija East River - Montenegro i firma UNIKAT, svakako i ja dolje potpisani, kao Vlasnik i Osnivač pomenutih institucija, odlučih da jedan od 3-ri urađena prototipa (rad u srebru), CRNOGORSKIH GUSALA, za 2008.godinu,...darivam mom drugu i prijatelju Mr. Bajramu Angelu Koljenoviću, s razlogom-doprinosa njegovog viđenja crnogorskog prosvjećenja - moje, Vaše i njihove Crne Gore, u knjizi KRV CRNE GORE,..knjizi koju on napisa i potpisa godine 2003, u Las Vegasu ( USA ).

p.s. Poštovani, što se tiše preostala 2-va edukativna suvenira CRNOGORSKIH GUSALA, za sada se pretpostavlja da će još jedan primjerak put proleterske Amerike, države i njene čeljadi koja ponekad mi se *učini*, gledajući se u crnogorsko ogledalce, bolje poštuju i vrednuju ovu moju, Vašu i njihovu crnogorsku zemlju, no pomnogi koji danas bitišu na njoj, pa i u to ime, ovaj put ću prezentovat nekoliko autentičnih američkih artifakata ( iz ličnih arhiva)..artifakata koji na neki način pripadaju američkom nacijonalnom blagu i pokazuju šta je orginal kada se radi o prezentaciji NJIHOVIH SJEDINJENIH AMERIČKIH DRZAVA.

A što se tiče ovog CRNOGORSKOG GRBA - Njegoševog, on je makar za mene vjerodostojna istina za razliku od pomnogih danas koji se koriste (*nažalost*) za razna dešavanja i prezentacije - IAKO DRŽAVA CRNA GORA IMA SVOJ GRB koji da je znanja, pomnogi bi ga koristili onako KAKO GA I IZGLASAŠE U CRNOGORSKOM PARLAMENTU, ne tako davno.

 

 


 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved