Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - IV > CRNA GORA I KANADA - VI DIO


14 Jan 2009

 
 CRNA GORA I KANADA  
I S T I N E

 

 
Web site objavljuje analizu crnogorske dijaspore u Kanadi, skicu njihovijeh života i puteva kroz XX vijek; đe su bili skoncentrisani, čime su se bavili...Takođe, otkrivamo priče o Kanađanima koji su ostavili vrijednu zaostavštinu Crnoj Gori i narodu crnogorskom. Ovom prilikom, prvi put, web site objavljuje istinu o Crnoj Gori u Kanadi... Ono što nijeste znali

I
 DIO ►   II DIO ►   III DIO ►   IV DIO ►   V DIO ►  VI DIO ► VII DIO ►  VIII DIO - početak priče ► PRIČA TREĆA - CRNOGORSKI KONZUL NA TAJNOM ZADATKU U KANADI  

 

Anto je prišao prozoru. Čedomilj je uvlačio dim iz lule.

" Gospodine Seferoviću, da li bi ste hteli da uradite nešto za nas? "

" ... Hmm... Ja sam ođe upućen da radim da pomognem našem Kralju i crnogorskom narodu... Mi moramo objasniti svijetu našu situaciju... Cetinje krvari, znate već kakva je situacija... "

Čedomilj se približi, pogleda Antu u oči i reče: " Gospodine Seferoviću, mi Srbi krvarimo svugde. Kralj Nikola je potpisao pakt protiv nas. Vi ste diplomata, gledajte napred... Naša pobeda je blizu, samo je pitanje časa kad će u Beogradu biti formirana velika država svih Srba... "

" Ne želim to da uradim, ne mogu Vašu ponudu da prihvatim... " - Anto je odmahnjivao glavom, okrenuo se i zario pogled u ljepotu Brunklinškog mosta u Njujorku.

" Gospodine Seferoviću, želim da Vam uručim ovaj papir. Ovde je naša ponuda Vama.... Vi ste diplomata, mislite ne svoju budućnost... Sutra već, Vi ćete biti ničiji konzul...

Anto Seferović pogleda papir i cifre se ukazaše na bijeloj hartiji.

" Đe ja to mogu da Vam pomognem... Pa, ja sam jedan obični konzul... jedne male države, jednog malog naroda... Mi smo dali sve što smo mogli... Svi se istražismo, gospodine Mijatoviću..."

" Gospodine Seferoviću, nama Vi trebate u Kanadi da nam odradite nešto što je nama važno. Dobro ćemo Vas nagraditi... "
Kada je Anto V. Seferović zatvorio vrata svoje kancelarije, na adresi 57 West 47 Street u Njujorku, malo je ko znao kakve će biti njegove dalje stope.

Anto V. Seferović je bio brodovlasnik, kapetan, konzul crnogorski, pa na kraju i konzul srbijanski... Za vrijeme Prvog Svjetskog Rata bio je predstavnik Crvenog Krsta... Zbog svoje angažovanosti u okupljanju crnogorskijeh dobrovoljaca i njihovog šiljanja, preko Kanade, u Crnu Goru biva hapšen, ali nikad osuđen u Sjedinjenijem Američkijem Državama.

Bio je čovjek od povjerenja Kralja Nikole I Petrovića Njegoša, generala Anta Gvozdenovića, Crnogoraca Amerike.... Januara 1916. godine biva postavljen za Generalnog Konzula Crne Gore u Njujorku.

Održavajući kontakte sa crnogorskom stranom, u toku 1916. godine, tajno počeli su kontakti i sa srbijanskom Vladom i tajnom službom, koja će na kraju dovesti do toga da Anto Seferović početkom 1917. godine podnese ostavku na mjesto Crnogorskog Konzula, uzme pare i počen služiti tuđijem interesima, a na štetu Crne Gore i crnogorskog naroda.

Tijeh godina njegovog službovanja u Njujorku, u pośetu mu dolazi Grof Čedomilj Mijatović. Grof Mijatović je poznati srbijanski političar u vremenu Obrenovića. Bio je više puta Ministar Inostranijeh Djela i Finansija... Nakon svrgavanja Obrenovića boravio je većinom u Londonu, Engleskoj. Tek neđe 1915. godine miri se sa novom dinastijom Karađorđevića i počinje da radi za interese ove kraljevske kuće, sve u praskozorje nestanka Crne Gore kao države i istrage Crnogoraca.

Grof MIjatović se susrijeće sa Antom Seferovićem u Njujorku i ubjeđuje ga u potrebu rada za interese Beograda. Odjedared, Anto Seferorović napušta mjesto konzula i radi, tajno i javno, protiv drugijeh crnogorskijeh zastupnika u Americi. Ali, njegova misija počinje da dobija svoj vrhunac tek kada on tajno, uz pratnju Grofa Čedomilja Mijatovića, odlazi u Kanadu i pośećuje Montreal i Toronto.

U prijeđašnjem nastavku govorili smo o postavljenju crnogorskog konzula u Montrealu, Andrije Daglasa Gerda. Takođe, u  Banci Braće Bulton postojao je otvoren bankovni računi i fond đe su pristizale pare  za potrebe države Crne Gore.

Učinjevši klasičnu izdaju prema Crnoj Gori, kapetan Anto V. Seferović se direkno upliće u rabote crnogorskog konzula u Montrealu i dobija informacije o crnogorskim parama. Web site je ušao u dulje istraživanje ovog slučaja i tokom svog rada otkrio da Seferović utulio sve napore da Crveni Krst Kanade, kao i prijatelji Crne Gore, pomognu Crnoj Gori i objave istinu o njenoj istrazi. Zbog svojijeh zasluga, Anto V. Seferović postavljen je za Generalnog Konzula Kraljevine Srbije, a pošlje i Kraljevine SHS u Montrealu sve do penzionisanja 1931. godine. Primijetno je da se u vremenu njegovog boravka u Kanadi on zove Antun  Seferovich.

Isto tako, u pratnji Grofa Čedomilja Mijatovića, Anto stupa u kontakt sa pukovnikom, predstavnikom Crvenog Krsta Kanade u Torontu, Noelom Maršalom. Do susreta dolazi u Torontu 1917. godine. Noel Maršal je bio  konzul Crne Gore u Torontu, na adresi 58 King Street E.

Do danas, Januar 2009. godine, niko nije objavio pravu priču o sudbini i misiji kapetana Seferovića. U srbijanskim arhivama se navodi da je Anto Seferović došao iz Amerike i postavljen za konzula u Montrealu. U pojedinim tekstovima se pominje kao poznati Srbin, crnogorskog porijekla.

U par crnogorskijeh tekstova, pominje se uloga kapetana Seferovića u Njujorku, kao i njegova ostavka na mjestu konzula . Niko do sada nije objavio njegovu - klasičnu izdaju, kao i rad protiv interesa Crne Gore i Crnogoraca u Kanadi. I dan danas, u Kanadi se nalazi njegovo zavještanje i to među crnogorskijem iseljenicima....

NASTAVAK ► 

 

 

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved