Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - IV > CRNOGORSKI DOM " DURMITOR"


17 Feb 2009


EKSKLUZIVNO - FOTO PRILOG NIKOLE MIĆUNOVIĆA IZ ARGENTINE  
 KOMENTAR G. GORDANA STOJOVIĆA

Ovo su fotografije doma Durmitor. Nekada su u ovoj zgradi radile škola, pozorište. itd. 
Durmitor se nalazi u mjestu koje su crnogorski kolonisti nazvali La Montenegrina davne 1917. godine u provinciji Chako, republika Argentina, nedaleko od Seanz Pena, glavnog grada pokrajne Chako (Ćako).
 
Današnji potomci naših doseljenika se bore da ovaj dom obnove i tako otrgnu od zaborava tekovine naših zajedničkih predaka koji su, hiljadama kilometara daleko od Crne Gore, ovakvu građevinu u periodu prije Drugog Svjetskog Rata posvetili planini Durmitor, u ime sjecanja na staru domovinu.
 
Fotografije je napravio Nikola Mićunović, potomak crnogorskih kolonista iz La Montenegrine i nekadašnjih graditelja doma Durmitor koji živi u Seanz Pena Chaco, Argentina.
 
Stvaralačke tekovine naših iseljenika širom svijeta moraju postati neodvojivi dio našeg istorijskog sjećanja i budućnosti, bez obzira ko su oni bili, iz kog sela i kraja današnje Crne Gore dolazili. Zaboravljajući šta su sve oni uradili za svoj stari kraj, veoma lako možemo doći u situaciju da zaboravimo i sebe.
 
Ovaj dom jeste u dalekoj Argentini, ali učinimo sve da svi u Crnoj Gori znaju za to da su neki naši ljudi u nekoj dalekoj zemlji ime svog novog kraja nazvali po sjećanju na staru domovinu i da su tamošnje institucije nazivali po  mjestima u staroj domovini. Mislim da boljeg primjera neuništivog duha državotvornosti i ljubavi prema domovini od toga teško može biti.

 
 


 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved