Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - IV > NOVA KULTURNA DEŠAVANJA


20 Feb 2009

 

  

 DANI IVANA MAŽURANIĆA U CRNOJ GORI  
 


 

HRVATSKO-CRNOGORSKO DRUŠTVO PRIJATELJSTVA

Osijek,  20. februara 2009.

 

CRNOGORSKO-KANADSKO DRUŠTVO

n/r gospodina Zorana RAIČEVIĆA, Preśednik

T O R O N T O

 

Predmet: Molba za sufinasiranje projekta Dani Ivana Mažuranića (1814 – 1890) u Crnoj Gori 2009.

 


Poštovani preśedniče Raičeviću,
dragi zemljaci, Crnogorci i prijatelji Crnogoraca u Kanadi,

 

U supokroviteljstvu Sabora Republike Hrvatske, Skupštine Crne Gore i svih institucija nauka i kulture obje republike (ministarstava nauka/znanosti i kulture) i akademija nauka, pokrenuo sam sa istaknutim naučnim i kulturnim radnicima Crne Gore i Republike Hrvatske, jedan od značajnih  PROJEKTa za obje suśedne države: Dani Ivana Mažuranića (1814 – 1890) u Crnoj Gori 2009. To isto sam profesionalno učinio putem petnaestogodišnjeg projekta «Stoljetni hrvatski i crnogorski književni i jezični identiteti (interdisciplinarni komparativni kontekst i status)» (pogledati na Goouglu) prošle godine (2008.) kad smo organizovali Dane kulture grada Vukovara u Crnoj Gori, a ranije godinu dana (2007.) i Srebrenice (vidi članak u prilogu).

No, na red je došlo da se ispravi velika istorijska nepravda prema čovjeku banu pučaninu, državnom kancelaru u Saboru Repubike Hrvatske i nadasve velikom slavenskom pjesniku i savremeniku Njegoševom Ivanu Mažuraniću, da mu se Crna Gora oduži za njegov spjev «Smrt Smail-age Čengića» (1846) u kojemu je ispjevao najveću crnogorsku i najdublju poetsku apoteozu u otporu Crnogoraca prema vjekovnoj borbi za  «čast i slobodu». Ili kako to napisa naš preosvješteni arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorski MIHAILO (DEDEIĆ)  u podršci ovom projektu: Vrijeme je da vratimo dug tom istorijskom velikanu. Zato sa oduševljenjem CPC, Cetinjani i Crnogorci ma đe bili, očekuju dolazak Ivana Mažuranića koji dolazi u bronzi da za sva vremena ostane među nama!

           
Željeli bismo, gospodine Raičeviću, da sa sadržajem ovog važnog projekta upoznate naše zemljake Crnogorce u Kanadi, naše drage prijatelje Hrvate u Canadi i sve druge ljude dobre volje koji čine nacionalnu mozaičnu sliku Crne Gore, da se uključe u novčanoj pomoći kako bismo projeklt realizovali i izveli uspješno do kraja na dobrobit Crne Gore i Republike Hrvatske!

           
Naime, najveća pomoć svih Vas iz Canade bila bi oko participirate u novčanoj pomoći koju bismo usmjerili  na dva segmenta:

  1. 1. podizanja bronzanog spomenika – skulpture Ivanu Mažuraniću, koji bismo  izlili u Zagrebu, a koja bi došao  Prijestonici – Cetinju kao  poklon od rodnoga mjesta Ivana Mažuranića – Novog vinodolskog.
  2. 2. Uz to, pomoć će nam biti neophodna i za organizovanje naučnog skupa Mažurnić i Crna Gora jer bismo željeli da se njegovo djelo proučilo u svim aspektima: u odnosu prema Njegošu i tradiciji Crne Gore, dakle u istorijskom, književnom, jezičkom, kulturološkom, pravnom kontekstu i  svim drugim komparativnim aspektima.

Za taj iznimni naučni skup već su zaintersovane sve institucije Crne Gore, Republike Hrvatske i drugih kontaktnih naroda: Crnogorca, Hrvata, Srba, Bošnjaka/Muslimana, Makedonca, Bugara, Albanca te istaknuti znanstvenici iz cijele Evrope.

           
Naravno, da će nam za tako brojčani skup trebati golema novčana sredstva, koja zasigurno nećemo moći sami osigarati.

Ukoliko donesete odluku o vašem sudjelovanju/pomoći na Dane Ivana Mažuranića (1814 – 1890) u Crnoj Gori 2009., gospodine Preśedniče, bilo bi izuzetno dobro da nas o tome na vrijeme obavijestite i predložite koji vaši značajniji i istaknuti čelnike i aktivisti, osim samog preśednika, prerdlažete da uđu u naš Organizacioni odbor, kako bismo Vas na vrijeme uveli u Knjigu sažetaka i pozvali da prisustvujete tom izuzetnom multikulturalnom i polivalentnom činu u crnogorskoj Prijestolnici – Cetinju koncem semptebra mjeseca.

           
U želji za tijesnom suradnjom oko projekta u ime Organiozacionog odbora srdačno Vas pozdravlja


Voditelj projekta i Predśednik Oraganizacijskoga odbora

Prof. dr. sc. Milorad Nikčević, s. r.

Za organizatore

Mr. sc. Ernest Fišer (s.v.)

Za suorganizatore:

Prof. dr. sc. Ana Pintarić (s.v)

 

Koordinatori za Crnu Goru:

Grad Cetinje (dr. med. Milo Janković) (s.v)

Crnogorsko-hrvatko prijateljsko društvo «Ivan Mažuranić», Cetinje

(g. Tomo Kusovac) (s.v)

Institut za crnogorski jezik i jezikoslovlje «Vojislav P. Nikčević, Cetinje

 (g. dr. sci Adnan Čirgić) (s. v.)

 


 

 
Poštovani gospodine Nikčeviću, 
 
Hvala Vam na Vašijem prilozima. Čestitam Vam na ovom značajnom projektu. Crnogorsko Kulturno Društvo iz Toronta će, vjerovatno, uzeti učešća kao donator. 

Želim da Vas obavijestim da će se o pomoći Vašem projektu razgovarati na sljedećem sastanku Društva, krajem Aprila 2009. godine. 

Mi smo skoro završili neke akcije prikupljanja pomoći za projekte od lanik, a Vaš zahtjev će imati prioritet u ovoj godini.
 
S poštovanjem 
 
Zoran V. Raičević


 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved