Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - IV > CRNOGORSKI NAROD JE POŠAO SVOJIM PUTEM


2 Mar 2009

               1919-1920-1921-1945-1947-1954. godina           

 


 
 ...CRNOGORSKI NAROD JE POŠAO SVOJIM PUTEM...,osta zapisano1-og.maja 1945., a reče najveći crnogorski um XX vijeka Milovan Đilas
 
Poštovani,
 
...čitajući  roman BESUDNA ZEMLJA, dolazim polako, a sigurno, do spoznaje da pisac ovog jedinstvenog-edukativnog romana, imenom i prezimenom Milovan Đilas, jednostavno, "plasticno" i edukativno, napisa "ISTINU" s crnogorske zemlje u ne tako davnom vremenu koji je za nama.

Fakat je, neko će reći, da u romanu ako ga je pročitao: "reče s` mnogo", fakat je neko će reći: "ne napisa istinu", a i fakat je da neki balkanski zbir me, ponekad priupita, kao "učenika" (majstora ), "VELIKOG ĐIDA" : pa pobogu, Zorane, ti veličaš onog "ubicu", i onog sumanutog Crnogorca koji izda Tita i partiju...
 
Poštovani,
 
...šta reći, kako razumjet, da i danas u našoj, Vašoj i njihovoj Crnoj Gori, bitiše pomnogo crnogorskih odroda i izroda koji pogane sve ono sto "stvori", napisa i potpisa revolucijonar Milovan Đilas, koji - kako MI pomnoga američka čeljad vole reći-napisat: ...1947 - Vi koji ste se pisali i osjećali CRNOGORCI i bijaše Vas u Crnoj Gori 93%. A danas, druže i prijatelju, Vi ste samo "građani" koji se i stide da pomenu velikog Đida... stidite se da pomenete da pripadate CRNOGORSKOJ NACIJI, kojoj i MI, velika Amerika, ponekad zavidimo...

Jedno je tačno, Postovani, da ovaj put Vam neću ništa prezentovat iz "REVOLUCIJONARNOG RATA", jos jednog kapitalnog romana velikog Đida, "romana" koji se i danas "ponekad" izučava na pojedinim proleterskim američkim koledžima, jer kao dobro i istinito stivo pisano rukom i umom jednog Lenjiniste, ipak taj roman ima veliku snagu sagledavanja "balkanskih istina" u vremenu koji je za nama...
 
Ipak, da ovo što napisah ne bude oda velikom Milovanu Đilasu, iako taj velikan i zaslužuje, ovo što Vam ovaj put prezentujem, nek bude djelić velikih istina koje su se dešavale za Crnu Goru i u ime Crne Gore, a što se tiče Tita i njegove partije, ipak bi bolje bilo da su saslušali 1954. velikog Đida, a ne da 90-ih godina prošlog vijeka se "pocnu tamanit" na tamo njihov način.
 
 

 


  

 

 

 


 

 

 


 
 

 

 


 

 

 


 
 

 

 


 

p.s. pojedina dokumenta koja se prezentuju su iz ORGINALA, koja su lična svojina mene dolje potpisanog .I na kraju ovog rečenog, bez "zle namjere", valja se znat (ovo nećete saznati ni od kumrovačkih fakira; ni od istoričara; ni od akademika; ni od Putara (da izvine to časno zanimanje) ,da orginalni crtež naslovne strane KRVAVI ALBUM KARAĐORĐEVIĆA je nacrtao još jedan Lenjinov  crnogorski đak tog vremena. A ime i prezime toga crnogorskog čeljadeta koji nacrta kako gore crnogorska sela u vremenu poganjenja crnogorske države i zemlje je Inž. Mr. Pavle Popović.

Već i dok ovo pišem je "dockan" - na uveliko, pa i da Vam, Poštovani, pored ovog naslova sveukupno gore rečenog, što se tiče CRNOGORSKIH IZBORA, koji će ubrzo se dešavati na crnogorskoj zemlji..rečem i moje viđenje, kao crnogorskog čeljadeta koji se neda vezat ni za jednu političku partiju - liše CRNE GORE - koje je:

pobjednik se zna... s razlogom viđu da pobjedničku koaliciju "ponovo" predvodi "ON", a ako me i pitate i ne pitate kako bi "prošla" pobjednička koalicija bez "NJEGA", biću dorečen: ovaj put bi skupljali plutane čepove od crnogorskog vina sa crnogorskih vinograda i ćerali se gore no crnogorska opozicija.
 
Pošto definitivno ovaj put završavam, grijeh bi bijo ne pomenut jedan događaj koji je po mome viđenju za respekt...posjeta Predsjednika Crne Gore Mr. Filipa Vujanovića Slovenskoj i pravoslavnoj Rusiji, đe Predsjednik Crne Gore dobi odlikovanje i posjeti,   pomnoge sa crnogoraske zemlje, da pored  "gradjanskog" opredeljenja, pripadaju I SLOVENSTVU i  pravoslavlju, i uz to (koliko se mene učinje ), sami gest Predsjednika da novac koji dobi pored odlikovanja, premosti ga Domu u Bijeloj..i taj gest, za svako normalno čeljade, mora biti za poštovanje (voljeli MI Predsjednika Vujanovića ili ne ).
 
 
  Zoran B. ZEKOVIĆ  Cetinje-MONTENEGRO 


 
 

 

 

  

 

 

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved