Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - IV > MI I IRCI - VIDEO


15 Mar 2009  ZAJEDNO U TORONTU - CRNOGORCI I IRCI  

 


U Torontu je, u Neđelju  15. Marta 2009. godine održan Dan Svetog Patrika - zaštitnika irskog naroda. Svake godine, Irci širom svijeta organizuju paradu kojom obilježavaju Dan njihovog zaštitnika. I ove godine, web site je bio u društvu sa Ircima na ulicama Toronta đe je održana jedna od najvećih proslava. u svijetu. Na slici, vlasnik web site-a, Zoran V. Raičević, zajedno sa pripadnicama irskog naroda.Inače, više puta u Crnoj Gori objavljivani su tekstovi o sličnostima crnogorskog i irskog naroda. U jednom tekstu, poznati crnogorski istoričar, Novak Adžić sa Cetinja kaže:

" U irskoj zemlji je nacionalna čast i ponos ne samo egalitarna religiji i ljubavi nego i jača od nje. U doba klasične, herojske Crne Gore nacionalni dignitet i ponos bio je uzdignut na pijedestal. U Irskoj, čovjek i patriota, koji je zbog svoje gvozdene i nesalomljive ljubavi prema domovini i njenoj slobodi zavrijedio lovorov vijenac i vječitu strazu u hramu nacije, đe stanuju i stoluju nacionalni heroji zvao se Majkl Kolins......U Crnoj Gori u svijesti istinskih i iskonskih crnogorskih rodoljuba identičan tretmam zauzima Krsto Zrnov Popović. Borba Majkl Kolinsa, njegova ratna drama, promijenila je istoriju Irske, a njega uvela u živu legendu i intronizovala u nacionalnog velikana. Majkl Kolins je Irce naučene i naviknute na borbu uveo u opasnu ratnu dramu za nacionalno i državno oslobođenje. Tu borbu nije preživio, već je izgubio zivot. Ali, njegov život i smrt učinilo ga je herojem, kojeg ce pokoljenja Iraca vjekovima pamtiti. Upravo, takav je, kao Majkl Kolins, za prave Crnogorce bio i ostao upamcen Krsto Zrnov Popović
 "  

 

 

Inače, Dan svetog Patrika se slavi kao tradicionalni irski praznik 17. Marta. Taj se praznik povezuje sa svime što je irsko: zelenom bojom, zlatom, đetelinom i srećom. Najvažnije od svega, Sv. Patrik je dan za duhovnu obnovu i molitvu za misionare širom svijeta. Prema jednoj teoriji, tog dana je umro sv. Patrik.
Pošto je ovaj praznik porijeklom iz Irske, kad su se Irci naseljavali po cijelom svijetu, sa sobom su nosili i svoju tradiciju i proslave. U Irskoj je ovo nacionalni praznik i osim restorana i pubova, gotovo ništa ne radi.


 VIDEO za bolju rezoluciju snimka pritisnite HQ

 

 

 

 

 


 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved