Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - IV > Despa - prvi crnogorski roman


29 Mar 2009


PIŠE - NADA V. JEKNIĆ


  
 


U multimedijalnoj sali KIC-a "Budo Tomović" u Podgorici, dana 12.03.2009. u 18 h , predstavljen je roman " Despa" - Nikole I Petrovića Njegoša.
 
O romanu su govorili :  Čedomir Drašković , član Matice crnogorske, Milena Martinović  koja je izvršila konzervaciju romana, dr Adnan Čirgić i Aleksandar Radoman, koji  su Despu" priredili za štampu.Fragmente iz romana čitao je glumac, Džoni Hodžić.
 
Izdavač je Matica crnogorska i Institut za crnogorski jezik i jezikoslovlje -Vojislav P.Nikčević , a pripremu rukopisa pomogli su donatori:Fondacija "Sveti Petar Cetinjski ", Crnogorska komercijalna banka i Agencija za telekomunikacije. Urednik izdanja je Branko Banjević, a knjigu u ime izdavača potpisao je  Marko Špadijer.
 
Rukopis romana je "čuvan" duboko u zemlji , u Dvorskom arhivu Cetinja, đe je smješten za vrijeme austrougarske okupacije.(1916 - 1918). Na ideju da se dođe do "Despe" prvi su bili dr Zagorka Kalezić sa suprugom dr Slobodanom Kalezićem, mojim dragim , dobrim profesorom, koga je smrt preduhitrila. Kalezićima je pomogao direktor Narodnog muzeja, Petar Ćuković i konzervator Milena Martinović. Zao mi je što dr Zagorka Kalezić i gospodin Petar Ćuković nijesu prisustvovali promociji.
 
"Despu" je kralj Nikola pisao  u dvorcu na Kruševcu u Podgorici, od 1900. do 1907. godine. Kralja Nikolu je najviše privlačilo srednjovjekovlje pa je o tome i pisao, o životu Crne Gore u vremenu Balšića i Crnojevića. Govori o Zeti (Crnoj Gori) na početku 15.vijeka, za vrijeme Balšića. Najviše fascinira da opet, pored "Balkanske carice",."Hajdane",  centralno mjesto romana  zauzima žena, Despa, vladarka,  Jelena  Balšić,kćerka kneza  Lazara Hrebeljanovića udovica zetskog (crnogorskog) gospodara ,  Đurađa Strašimirovića Balšića, majka Balše III. Kasnije se preudala  za bosanskog velikog vojvodu, Sandalja Hranića, gospodara Huma. Podigla je Bogorodičnu crkvu na ostrvu Skadarskog jezera poznatog  po imenu Beška, đe se i  nalazi njen grob.Jelenino "Otpisanije bogoljubno" je prvo pjesničko djelo Crne Gore čiji je tvorac žena."Bila je visoka stasa , mlijecnobijelog duguljastog obraza, zlatne kose, a povrh čela nosila je dijademu sa mnogobrojnim brilijantima i safirima". O takvoj, znamenitoj ženi srednjeg vijeka piše kralj Nikola!!!
 
Sve ovo potvrđuje da je žena, to božansko biće,  u Crnoj Gori, uvijek bila cijenjena,  voljena, njegovana, poštovana ...zauzimala je centralno mjesto kako u porodici, životu... tako i u umjetničkim djelima.
 
Od velikog je značaja i jezik romana "Despa". Drago mi je što su zanemarene redaktorske intervencije i što je tekst prenesen dosljedno onako kako je zapisan," a to je bogati i razuđeni crnogorski narodni govor i  u ukupnosti svojoj kudikamo je razuđeniji i sočniji od jezika u drugim djelima kralja Nikole", kaže dr Zagorka Kalezić.
 
Do sada je prvi crnogorski roman bio roman Rista Ratkovića "Nevidbog" ; od sada, prvi crnogorski roman je roman kralja Nikole "Despa" !
 
Vjerujem da još ima zakopanog književnog, umjetničkog blaga u podrumima Dvora. Ne samo kralja  Nikole, nego i njegovih kćerki koje  su imale umjetničkog dara ...pisale poeziju, putopise, dnevnike  ...bavile se slikarstvom, muzikom, arhitekturom, fotografijom...Uh, što bih voljela da vršljam po tim arhivskim podrumima:)))) ...znam da bih iskopala dragocjene vrijednosti ...Nadam se da će ta djela jednog dana vaskrsnuti i obasjati crnogorsku umjetnost i književnost!!!
 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved