Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - IV > CRNOGORSKI NORMALNI - SLOBODNI, PROCESI ZBLIŽAVANJA NACIJA


30 Mar 2009

 REČE, NAPISA - ZORAN B. ZEKOVIĆ

 

 

 

... znao je da kaže crnogorski um XX vijeka Milovan Đilas, a osta zapisano: "kod nas, posebno, ta izolacija se prije svega ispoljava u oblasti kulture, naročito u načinu kako se tretira nacionalna i kulturna istorija, dakle baš u onoj oblasti u kojoj su nacije najžilavije i u kojoj ce najduže zadržati svoju samobitnost. Svako gušenje i potiskivanje u toj oblasti - svejedno da li ga vrši neka druga nacija (odnosno-klasa, kasta te nacije), ili neki centralizovani "iznadnacionalni" birokratski aparat-reakcionarno je, jer ometa normalni, prirodni proces zblizavanja nacija, koji se odvija u samim  ekonomskim osnovama društva, kroz njih i pomoću njih"...1952.godine..... Poneđeljak, 16. marta 2009. godine u moju,Vašu i njihovu Crnu Goru, dođe Italian Priminister Mr.Silvio Berlusconi, na poziv crnogorskog Premijera Mr. Đukanovića.

Poštovani,

povod moga javljanja sa hladnog i pod snijegom Cetinja mi dadoše pomnoga dešavanja po crnogorskoj zemlji i državi..A, svakako od svih potonjih dešavanja lično bih izdvojio gore rečenu-napisanu posjetu, ne svakog, već posjetu čeljadeta-premijera komšiske ( po broju čeljadi ) velike Italije Mr. Silvija Berluskonija koji, koliko ja razumjeh, podrži pomnoga pozitivna dešavanja  u Crnoj Gori, a uz to i ponudi da država koju on personifikuje tj., država Italija "mora" itekako naći veći interes da ulaže svoj kapital po crnogorskoj zemlji-državi.

Pošto pripadam crnogorskim čeljadima koji se trudi da misli svojom glavom (a Lenjiin je znao reći: Balkanski procesi će biti bolni i spori), dozvolicu slobodu  slobodnjaka da pozdravim i ovu dobru i postenu.."slobodnu" ponudu, "velikog zagrljaja" koji izreče Premijer komšiske države Italije.

Moguće da ovo malo što rekoh - napisah i ovo što ću nastaviti neće se sviđet pomnogim političkim zbirima i fakirima po Crnoj Gori, ipak u tu čast posjete i pomnogih *skromnih* obećanja od strane Premijera Italije ovaj put bih Vam, poštovani, prezentovao iz svojih arhiva nekoliko UNIKATNIH relikvija koji na neki način pripadaju italijanskom nacijonalnom blagu, UNIKATA koji vjerodostojno u orginalnim slikama i litografijama pričaju o veličini komšiske države ITALIJE.

A, pošto ne tako davno u STATUTU "FONDACIJE EAST RIVER-MONTENEGRO" 2007.godine, zapisah i potpisah u članu 9, između ostalog da: " promovisat programe i (ili) projekte od istorijskog, kulturnog, socijoloskog, humanitarnog i edukativnog znacaja" dozvolite, Poštovani, da Vam  prezentujem novi projekat moje malenkosti koji ću ubrzo ostvariti zajedno sa Autorom projekta "MUZIKALIJE IZ CRNOGORSKIH ARHIVA" projekat koji priča vjerodostojnu istinu o kulturnoj -muzičkoj baštini i nasljeđu muzikalija iz privatnih arhiva i depoa...

P.S: jedan od  Autor projekta "MUZIKALIJE IZ CRNOGORSKIH ARHIVA" Mr. Danko Kuč, koji sa Fondacijom East River-Montenegro, tradicijonalno a moderno, sagleda istinu koja se na neki način *krije* par vjekova koji su za nama..istinu za koju ne zna ni jedna kulturna institucija a kamoli neki ministar, akademik, ili dip. muzičar, a moguće da njihovo nezanje i nehtjenje je: "gusenje i potiskivanje ovih vjerodostojnih nacionalnih istina", i kako zapisa Autor teksta Mr. Danko Kuč za katalog :   Imajući u vidu ovu činjenicu, veliki grijeh bi bio, a i neodgovornost, ne prezentovati crnogorskoj i široj javnosti nešto čega nema razloga da se stidimo, već naprotiv, itekako da se ponosimo. Ova izložba  želi da pokaže segment velike istine zašto i kako se odlučismo za ovaj projekat,  koji treba, može i hoće, da pokaže, da i pored nacijonalnog istrumenta (gusala), Crnogorcima nije strano bilo prijed vijek pa i više: *da sviraju i da njeguju muziku*.

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved