Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - IV > PUTEVIMA UJEDINJENOG KRALJEVSTVA


6 Apr 2009 MOJA POŚETA LONDONU - PIŠE: ZORAN V. RAIČEVIĆ


 


London je jedan od glavnijeh centara svijeta, drugi najveći grad Evrope, odmah poslije Moskve. Takođe, jedan je od najskupljijeh gradova u svijetu. Glavni grad Ujedinjenog Kraljevstva je i jedna od najvećijeh turističkih atrakcija, tako da, samo od turizma, u budžetu grada se slije oko 15 milijardi funti prihoda godišnje. Dva puta je bio domaćin Ljetnjijeh Olimpijskijeh Igara, a uveliko se sprema za Ljetnje Olimpijske Igre 2012. godine.

U ovom gradu živi i radi i oko dvije do tri stotine crnogorskijeh iseljenika.

Londonom dominira rijeka Temza, koja meandrira ovijem gradom, kojeg su sagradili Rimljani 50 godina nakon Hrista. Temza je plimska rijeka, pa je dugo vremena zadavala brige njegovim žiteljima, da bi danas taj problem bio riješen izgradnjom barijera, čime se sprečavaju katastrofalne poplave. Klima je umjerena, u prośeku sa oko 145 kišnijeh dana, đe snijeg rijetko pada. Temperatura skoro nikad ne pada ispod nule, a takođe rijetko prelazi 30 stepeni.  

Prvog dana u Londonu, u sami sumrak,  bili smo gosti Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva i, na naše iznenađenje, mogli smo da prisustvujemo debatama u oba doma Parlamenta ( na slici  - detalj iz Parlamenta).


Među zidinama predivnog drevnog zdanja, bili smo u istoj prostoriji sa članovima Britanskog Parlamenta koji su do kasno u noć diskutovali o mnogijem temama za dobro Imperije koja je, ne tako davno, vladala sa više od pedeset država svijeta.

Tradicija njegovanja slobode govora i političke otvorenosti jednog zakonodavnog Doma se neposredno predočava  i običnijem čeljadima, da bi ośetili kako se vlada  u jednoj od najvećijeh svjetskijeh imperija.

Na prijestolu Kraljevstva stoluje Njeno Visočanstvo, Kraljica Elizabeta Druga. Osim što je na čelu Velike Britanije i Sjeverne Irske, Nj.V. Elizabeta Druga je kraljica u još 16 država, od kojih su najpoznatije Kanada, Australija, Novi Zeland i Papua Nova Gvineja.

Kraljica trenutno boravi u dvorcu Vindzor, a samo povremeno u Bakingemskoj Palati, đe Utorkom uveče priređuje tradicionali susret sa Premijerom Ujedinjenog Kraljevstva, a takođe i zvanične prijeme za lidere iz svijeta.Na svom putu po Londonu, velikom i lijepom gradu Ujedinjenog Kraljevstva, đe se u jedan svod stapaju sve ljepote sa obje obale rijeke Temze, naišli smo i naše divne Crnogorce. Najveće prijatno iznenađenje je bilo susret sa g. Milanom Nikolićem, utemeljivačem web portala www.montenet.org. i osnivačem Crnogorskog Foruma u Engleskoj,  koji već evo dvadeset godina promoviše Crnu Goru, prenosi naša pisma, diskusije i pokušava dati mali, ali vrijedan doprinos obovi Crne Gore. Susret sa g. Nikolićem je protekao u lijepom razgovoru o Crnoj Gori, dijaspori, kao i životnim temama. Naš web portal se ovom prilikom zahvaljuje g. Milanu Nikoliću na misiji koju je posljednjih decenija imao za Crnu Goru i koja će ostati dio divne istorije Crne Gore, Crnogoraca i vrijednosti savremenog čovjeka. 

Inače, crnogorska dijaspora u Londonu je djelimično organizovana i, prema mom viđenju, samo par čeljadi iz Crne Gore imaju znanja, volje i vizije da budu od koristi crnogorskijem interesima u ovom velikom centru.

U strogom centru Londona, pośetili smo i Ambasadu Crne Gore, i  Ambasadora, g. Dragišu Burzana, bivšeg poslanika Socijal-Demokratske Partije Crne Gore i bivšeg Ministra Inostranih Poslova Crne Gore. Sa g. Burzanom smo pričali o mnogijem temama, prije svega crnogorskijem. Naša Ambasada, nažalost, još nema jarbol sa barjakom, ali po riječima Ambasadora, uskoro će se i taj problem riješiti. Ono što nas je posebno obradovalo jeste informacija da je pozicija Crne Gore u Ujedinjenom Kraljevstvu puno bolja nego što je bila ranije i da se sve više uvažava njena politika.  


Na sljedećim fotografijama, viđećete neke od najpoznatijih djelova ovog centra Evrope.

WEB SITE U POSJETI LONDONU  WEB SITE U POSJETI LONDONU

  ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved