Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - IV > CRNOGORSKE REFORME ZA NORMALNU CELJAD


3 May 2009


 PIŠE - ZORAN B. ZEKOVIĆ  


BEZ REFORMI, BEZ PROMJENE SISTEMA NEMA OZDRAVLJENJA. NI 15 MILIJARDI NEĆE POMOĆI. MI ĆEMO IH POJESTI I ZA NEKOLIKO GODINA. OPET ĆEMO BITI TAMO ĐE SE SADA NALAZIMO...POBOGU, LJUDI


 

 

Poštovani,
 
...mnoga dešavanja u našoj Crnoj Gori zavređuju ovo moje javljanje sa crnogorske zemlje-crnogorskog Cetinja.
 
Fakat je da u pomnogim dešavanjima na crnogorskoj zemlji, moje promisljanje (majstora) u vremenu koje je za nama, je i viđenje  U.S. Ambassador to Montenegro Roderick W. Moore, koji reče: da čvrsto vjeruje da ce zdravi američko-crnogorski odnosi doprinijeti sveobuhvatnom partnerstvu između dvije drzave...a uz to da - crnogorsko-americko partnerstvo sada je najjace nego ikad u istoriji, i obje države treba da budu na to ponosne.
Ipak, Mr. Moore uz rečeno navede u svojoj besjedi da je Crna Gora po stanovniku  je najveći potrosač Coca Cole, i saopšti da ta  kompanija ozbiljno razmišlja o širenju svojih aktivnosti u našoj  državi Crnoj Gori...
 


Poštovani,

 ...razmisljajući koje bih naše domaće crnogorsko čeljade pomenuo u ovom mome skromnom viđenja nebijaše mi *teško* da se odlučim za staronovog Premijera Vlade Crne Gore Mila Đukanovića., koji reče potonjih dana pomnogim interesnim privrednim dvokapicima (tako ja razumjeh) da CRNOGORSKA VLADA ne može više finansirat *bolesno zderački sistem *(tako ja razumjeh) i da *Moramo ozbiljno shvatiti situaciju u državi Crnoj Gori, jer je svaki euro ove godine bitniji nego ikada*.
 
Moguce da ovo malo rečeno neće se sviđet pomnogim *profitnim ministarcicima*; *profitnim savjetnicima* ;profitnim filozofima* ;*profitnim analitičarima* ;pomnogim partiskim zbirima; *umisljenim* direktorima; privrednicima, tesarima i putarima (da izvine ta časna zanimanja), i pomnogim talibanima *zakržljalog* profitnog sistema, ali i da im se kojim slučajem nesviđa ovo kazano, posjetiću ih  da moje esnafsko vidjenje se vec odavno ne razlikuje od vidjenja velikog Milovana Đilasa, a i svakako od viđenja staronovog Premijera Crne Gore, Mr. Mila Đukanovića, jer rečeno-napisano htjeli nehtjeli i u prirodi ima svoju istinu.
 
*DA ČELJADE ONOLIKO VRIJEDI KOLIKO DOPRINOSI OPŠTEM NARODNOM DOBRU  I  DA TAJ JEDINI ISPRAVNI  PUT BEZ TE LJUBAVI I TAKVE ŽRTVE NE VRIJEDI NIŠTA.*
 
Poštovani,
 

..u čast promišljenih viđenja čeljadi koje gore pomenuh, ovaj put bih Vam po prvi put-prezentovao unikatne postere - COCA COLE- (1914 i 1921), (licna svojina), koje su donosili pojedina crnogorska čeljad iz prijateljske Amerike, i svakako iz svojih arhiva prezentovao bih kopije orginala iz nekog *suludog* vremena, dvadesetih godina prošlog vijeka.
 
p.s. Ipak na kraju ovog malo recenog da ne ispadne da *kudim* prijateljsku Ameriku zašto ne pomenu narod CRNOGORSKI u ovom vjerodostojnom dokumentu, odgovor je itekako poznat, makar za moju malenkost, ja dolje potpisani...JER DA JE DESPOT NIKOLA I U USTAVU / 6.12.1905 / SA KOJIM SE PONOSE I DANAS PODOSTA *NEZNALICA*, stavijo - napisao kako mu se narod zove i piše, zasigurno bi velika prijateljska Amerika i njena administracija znali pa čak i u ovom unikatnom dokumentu da pored Srba, Hrvata i Slovenaca ..da stave-napisu  NAROD CRNOGORSKI, a i valja se znati da nijedan mjerodavni dokument o narodu i crnogorskoj NACIJI, ne pomenu se do 1. Maja 1945.god.,dokument( TOMOS ) koji napisa i potpisa crnogorski um XX vijeka Milovan Đilas-Đido.
 
Svakako-istiniti odgovor na pomnoga crnogorska pitanja-istine u prošlom vijeku, Postovani, možete naći u arhivama Amerike, a ako nijeste *mocni* da obiđete Boston, Njujork i druge metropole, bio bih Vam zahvalan da sačekate izdanje monografije PRIJATELJSKI ODNOSI AMERIKE (SAD) i CRNE GORE (MONTENEGRO), koja ce vjerodostojno kazivat pomnoge istine FRIENDSHIP FOREVER dvije države.
 
Započeta monografija sa cjelokupnom poznatom arhivom, uz to i prikaz od parstotina eksponata donesenih iz Amerike na našu crnogorsku zemlju je projekat (lična svojina) Fondacije East River-Montenegro.

Fondacija, A JA kao Osnivač, Vlasnik i Predsjednik Fondacije East River-Montenegro i ovaj put  će  ukazati čast *nekome* čeljadetu i (ili) instituciji, da zajedno *ostvare* ovaj jedinstveni projekat i obostrano vjerovanje u istinu:

ONOLIKO VRIJEDI KOLIKO DOPRINOSI OPSTEM NARODNOM DOBRU


 
 

 

 


 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved