Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - VI > CRNA GORA I KANADA - VIII DIO


17 Sep 2009

 
 CRNA GORA I KANADA  
I S T I N E

 

Web site objavljuje analizu crnogorske dijaspore u Kanadi, skicu njihovijeh života i puteva kroz XX vijek; đe su bili skoncentrisani, čime su se bavili...Takođe, otkrivamo priče o Kanađanima koji su ostavili vrijednu zaostavštinu Crnoj Gori i narodu crnogorskom. Ovom prilikom, prvi put, web site objavljuje istinu o Crnoj Gori u Kanadi... Ono što nijeste znali

I
 DIO ►   II DIO ►   III DIO ►   IV DIO ►   V DIO ►  VI DIO ► VII DIO ►  VIII DIO - početak priče ►

VELIKI I ISKRENI PRIJATELJ CRNE GORE - GENERAL FREDERICK BURNHAM 

PIŠE: ZORAN B. ZEKOVIĆ* - koji je i vlasnik fotografija i dokumenata
*President Foundation for Preservation and Development of Cultural Heritage of Montenegro
Više decenija se nešto krilo od crnogorske čeljadi u Crnoj Gori, Kanadi i Americi. Vjerovatno će se naši dragi pośetioci upitati - kako niko od ovih "velikih" istoričara, akademika i pisaca ne objavi ovu priču i ovu veličanstevnu FILANTROP istinu Više decenija se nešto krilo od crnogorske čedan od odgovara je: "Mi znamo šta oni znaju"...a ne znaju ništa liše: "sve za vlast i u ime vlasti" ...


Osta zapisano da 50-tih godina prošlog vijeka jedan partiski žbir "krojačeve udbe" iz Belgrada - dođe na Cetinje da traži "NEŠTO",  a tiče se ovog čeljadeta sa slike koja je na stranicama ovog web portala prvi put prezentovana 31. Januara 2009.godine. ...ovi dokumenti sa kojima počinjem prezentaciju VELIKOG PRIJATELJA  naroda Crne Gore i države Crne Gore, Generala Burnham-a, su *mali*- istiniti segmenti CRNOGORSKE ISTORIJE I ISTORIJOGRAFIJE.


Razlog rečenog je da u mom pisanju-prezentovanju segmenta crnogorske istorije-istorijografije nema, a i ne moze biti raznoraznih "FIKCIJA" (pisanje - pričanje priča koje nijesu u potpunosti bazirane na činjenicima i dokumentima), tako da ovu "lekciju" koju vam prezentujem je - velika istina o jednom kanadskom čeljadetu koji bez nekog ličnog interesa sa svojom suprugom Mrs. Anna Burnham, zastupa CRNOGORSKU DRŽAVU  I NAROD CRNE GORE, u vremenima kada se zatiralo sve što je CRNOGORSKO, čeljadetu koji je znao da Crnogorsko Junaštvo je : "da sačuvaš sebe od drugoga", a Čojstvo: "da sačuvaš druge od sebe". 

Daleko od toga da pokušavam "pametovat", ipak koristeći lične arhive, po mnogo puta već dolazim do spoznaje, čitajući velikog crnogorskog uma M.Đ., da državi u kojoj ja dolje potpisani sada bitiše - ne trebaju: "ona razmetljiva, jednoumna i lakoma, puzavačka i kukavička pred vlastima i moćninicima  - čeljad" , već čeljad koja mogu sa svojim znanjem i zvanjem - patriotizmom (ličnim), ako ništa drugo, da pokušaju pokazati da VOLE  I POŠTUJU CRNOGORSKU ZEMLJU, DRŽAVU, NAROD I ISTORIJU, poput  Generala Frederick William Elias Burham - "tuđeg čeljadeta", čeljadeta prijateljske Kanade.
DOKUMENT OBJAVLJEN  U ČASOPISU ROME, Le 1 JUILLET 1922. god., publikovan u GLASU CRNOGORCA, 18. Juna 1922. g.

" Ovih dana bavio se je u Rimu oduševljeni prijatelj Crne Gore i počasni brigadir crnogorske vojske, kanadski pukovnik Burnham, šef kanadske misije za Crnu Goru i Arbaniju. Njegovo ime poznato je po dobru i u posljednjem kutu naše nesrećne domovine, a i u širem svijetu,  jer spada među iskrene borce za pravo i slobodu naroda. Iz Rima je otputovao 6. juna. Na zeljezničkoj stanici pozdravljen je bio od strane Kralj. Vlade, grupe crnogorskih oficira i izbjeglica. Na pozdrav, g. Burnham je odgovorio: *Borićemo se do kraja; pobjeda je naša*.

Njegova plemenita gospođa, koja je s njim patila muke i izlagala život za spašavanje crnogorskog naroda poslije okupacije austriske i za vrijeme srbijanske, vjerno ga je pratila u tim teškim danima. Na njenom licu ogledaju se umor i muke, što ih je podnijela. Sa suzama praćaše rijeci svojega supruga i oprostila se s našima riječima: „Živjela Crna Gora!"


Gen.
Burnham je sa puta uputio Kralj. Vladi pismo, iz kojeg saopštavamo ovaj dio:


U ime gospodje Anne i moje, želim vam izjaviti našu zahvalnost za sve dobrote ukazane nam od strane vaše i članova Vlade za vrijeme našeg boravka u Rimu, kaogod i za iskrenost ukazanu povodom našeg odlaska od članova crnogorske zajednice, koji su došli na stanicu. To je još jedan prsten u lancu, koji nas veže za vašu zemlju.    


O
prastajući se sa blaženopočivšim Kraljem Nikolom u Parizu, on je stavio ruku na srce i rekao je: *Ja žudim za mojim planinama*. Nijesam nikada zaboravio ovaj dirljivi događaj, i *za vrijeme mojih putovanja kroz vasu opustošenu zemlju, potpuno sam osjetio i razumio njegovu žudnju. Srećan će biti dan kad mi mognemo opet šetatkroz čarobne planine Slobodne Crne Gore....

 Iz Rima, pukoviik Burnham  otputovao je-za Firencu i Bolonju, đe je bio svečano dočekan od Komiteta za Crnu Goru. Između ostalog, bolonjski komitet je priredio u njegovu čast svečano veče u pozorištu „Apolo", kojom prilikom je u Bolonji bila prikazana velika kinematografska drama *Vaskrsenja ne biva bez smrti*, od advokata Vladimira Popovića. Predstavi je prisustvovalo oko 1400 osoba i to isključivo inteligencije; bilo je skoro 50 profesora univerziteta, šef Štaba armije s oficirima, kraljevski komesar Bolonje, znatan broj stranih konzula, predstavnici raznih društava itd. Pukovnik Burnham i gospodja mu bili su burno pozdravljeni i aklamirani od svih prisutnih, a bolonjska štampa posvetila mu je tom prilikom naročite članke.


Iz Bolonje otputovao je za Beč i Berlin, odakle ć
e za Englesku, Kanadu i Sjedinjene Američke Države, u cilju propagande za Crnu Goru.

Pukovnik Burnham, takođe, namjerava stvoriti nove velike fondove za pomoć narodu u Crnoj Gori"
Na slici, genaral Burnham u crnogorskoj nošnji i Anna Burnham koja nosi crnogorske medalje čine dobrodošlicu poznatom crnogorskom vajaru Janko Brayovitch-u, koji je došao 1928.g., u Halcyon, Canada.Na slici, dnevna soba generala Burnham-a, zidovi prekriveni slikama i zastavama artifaktima, donesenih iz cijelog svijeta, posebno iz Crne Gore. Kao što se može viđeti na fotografiji, na zidu se nalazi i zastava Kraljevine Crne Gore, koja je donešena iz Crne Gore. Inače, general Burnham je od 1924. godine živio u mjestu Halcyon u Britanskoj Kolumbiji, Kanada. Na slici, izvorište tople vode u mjestu Halcyon u provinciji Britanska Kolumbija, u Kanadi. Nakon odlaska u penziju, kanadski general Burnham, napušta Crnu Goru i kupuje ovaj objekat, 1924. godine. U ovom kući - hotelu živi sa svojom ženom Anom, evocirajuci uspomene na Crnu Goru. Ubrzo, ovo izvorište postaje KUĆA ZDRAVLJA i poznata banja, đe se postižu izvanredni rezultati u liječenju  mnogih bolesti, od nervoze, stresa, pa sve do mišićnih oboljenja, kao i bolesti bubrega i stomaka. General Burnham je izgorio u požaru, koji je zahvatio ovaj objekat, 1955. godine. Kasnije, ovo lječilište je obnovljeno i danas je veoma popularna banja sa toplim izvorima.


 

 


 NASTAVAK ►

 

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved