Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - VI > CRNA GORA I KANADA - VIII - NASTAVAK


20 Sep 2009

 
 CRNA GORA I KANADA  
I S T I N E

 

 

Web site objavljuje analizu crnogorske dijaspore u Kanadi, skicu njihovijeh života i puteva kroz XX vijek; đe su bili skoncentrisani, čime su se bavili...Takođe, otkrivamo priče o Kanađanima koji su ostavili vrijednu zaostavštinu Crnoj Gori i narodu crnogorskom. Ovom prilikom, prvi put, web site objavljuje istinu o Crnoj Gori u Kanadi... Ono što nijeste znali

I
 DIO ►   II DIO ►   III DIO ►   IV DIO ►   V DIO ►  VI DIO ► VII DIO ►  VIII DIO - početak priče ► VIII - DRUGI NASTAVAK ►

    VELIKI I ISKRENI PRIJATELJ CRNE GORE - GENERAL FREDERICK BURNHAM  

                       PIŠE: ZORAN B. ZEKOVIĆ * - koji je i vlasnik fotografija i dokumenata
           *President Foundation for Preservation and Development of Cultural Heritage of Montenegro


 
...Februara mjeseca 1955. godine, u Kanadskom listu "Nelson daily news" - koji je izlazio u NELSONU,  KANADA(publikova se na prvoj stranici veliki natpis) -"General Frederick William Elias Burnham umire u požaru" Fotografija velikog prijatelja države Crne Gore i naroda crnogorskog, koja je tim povodom objavljena, bila je ilustrovana slika generala Burnhama u crnogorskoj narodnoj nošnji, ukrašenoj odlikovanjima.

    

Kako i osta zapisano, na poziv suverena države Crne Gore, Nikole I Petrovića, na Cetinje 1915. godine, dođose F.W.E.Burnham, tada u činu pukovnika, i njegova supruga Anna Burnham i tom prilikom general Burnham je bio unaprijeđen u čin POČASNOG CRNOGORSKOG BRIGADNOG GENERALA i odlikovan DANILOVOM LENTOM PRVOG STEPENA, MEDALJOM ZA HRABROST I ZLATNOM MEDALJOM ZA REVNOST, drugim odlikovanjima bila je odlikovana i supruga Generala Burnhama,  Anna i njegova cjelokupna misija koja bitisaše na poziv Nikole I na Cetinju.
 

Na Cetinje, General Burnham dođe iz Pljevalja, đe je General Burnham bio sef hiruškog odjeljenja u bolnici u Pljevljima....
 

 

 

tekst objavljen u Nelson Daily News-u, 20. Februara 1955. godine

" Između 7 i osam sati ujutru ( 18. Februara), kada je genaral Barnham pokušao da u hotelskoj kuhinji napuni uljem uljanu peć i da je upali, izbio je požar. Vjeruje se da je general izgubio život pokušavajući da ugasi požar. Kuvar, Tom Jamato, Japanac, nije mogao da spase generala. Ipak, on je pritekao u pomoć i spasao sobaricu Irniju Šrum. Sećom, u hotelu nije bilo gostiju. Požar se proširio tako naglo da je bilo nemoguće spasiti generala. Tom Jumato kaže da je pokušao nekoliko puta da dohvati nesrećnog čovjeka, ali uzalud.

"Halcion", hotel vrelih izvora, sagrađen je na podnožju brda. To je bila četvorospratna bijela zgrada sa velikim holom, trpezarijom, salonima i sa 18 velikih spavaćih soba. Bazeni za kupanje bili su smješteni ispod glavne zgrade.


U Martu 1924. godine upravu hotela "Halcion" preuzeo je novi vlasnik - general Burnham, ljekar, svjetski putnik, humanista i poznati organizator medicinske službe crnogorske vojske u Prvom Svjetskom Ratu. General ima 17 britanskih i inostranih odlikovanja.

 

General Burnham se rodio u Piterbaranu (Ontario), kao sin Fridriha i Helene Burnham. Završio je Medicinski Fakultet 1894. godine u Manitobi.

Kada je izbio Prvi Svjetski Rat, on je sa svojom suprugom pošao na Balkan i tamo ponudio svoje ljekarsko znanje. Svoje hiruško iskustvo primijenio je u bolnicama Crne Gore.
Godine 1915. bio je šef Hiruškog Odjeljenja bolnice u Pljevljim; 1916. bio je ljekar ambulatnog voza broj 16 na zapadnom frontu; godine 1917. bio je šef Hiruškog Odjeljenja vojne bolnice u Makedoniji; 1918. godine organizovao je fond kanadske vojne bolnice za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju, koji je bio uključen u kanadski Bijeli Krst u svrhu snadbijevanja Balkana svim medicinskim potrebama. Od 1918. do 1920. godine bio je šef kanadske sanitetske misije u Ulcinju, a od 1921. do 1922. godine radio je kao šef kanadske misije u Skadru. 

 

Za svoje velike zasluge, general i njegova supruga bili su visoko cijenjeni od naroda Balkanskog Poluostrva. Bronzana bista ovog plemenitog para, koja je bila namijenjena Cetinju, nestala je sada u požaru. 

 General je bio zasut odlikovanjima. Godine 1921. primio je zahvalnost američke Ambasade za pomoć ukazanu američkim građanima u Crnoj Gori. Godine 1922. albanska i italijanska odale su mu priznanje. Godine 1939. primio je od jugoslovenske vlade Albansku spomenicu za usluge koje je pružio srpskoj vojsci pri povlačenu kroz Albaniju. Ukazom je dobio Kraljevsku crnogorsku narodnu nošnju.

Ni u "Halcionu", general Burnham nije prestao da radi kao ljekar i filantrop. Pisao je i mnoge članke o međunarodnim problemima u kojima je odlučno branio prava malih naroda. Bio je član međunarodnog društva mediko-hidrologije, zatim član Hiruškog Udruženja u Bolonji ( Italija), Britanskog ljekarskog Udruženja i član Britanske legije.

 

Njegova mnogobrojna odlikovanja i nagrade, i tako isko i skupocjena zbirka antikviteta i slika, izgorjeli su u njegovom nadgrobnom požaru. "

* legenda ispod slike: na ovoj slici, koja je snimljena prije nekoliko godina, vidimo brigadnog generala Barnhama u uniformi crnogorske vojske koju je služio u toku Prvog Svjetskog Rata.
         

Na slici, Halcyon Hot Spring Hotel, koji je bio u vlasništvu kanadskog generala Frederick-a Burnham-a od 1924. godine. Ovaj Hotel je izgorio u požaru 18. Februara 1955. godine. U požaru je nastradao i general Burnham. Tada su u vatri nestale i mnoga odlikovanja, zastave i antikviteti iz Crne Gore. Među izgorelim stvarima bila je i bista generala Burnhama i njegove supruge Ane koja je trebala da bude upućena na Cetinje. Pretpostavlja se da je bistu radio crnogorski vajar Janko Brajović u znak zahvalnosti bračnom paru Burnham koji su mnogo učinjeli za Crnu Goru. Ova informacija je potvđena 23. Septembra 2009. godine, nakon što je naš web portal dobio fotografiju iz privatnih arhiva o postojanju biste.  

 
NASTAVAK ►

 


 

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved