Header Graphic
REKLAME I OGLASI > ŠKOLOVANJE U AMERICI I KANADI


8 Oct 2013

 

 

RAZMJENA STUDENATA 


http://www.yourblackworld.net/wp-content/uploads/2013/03/ecdecolleges.jpg   
 

U prostorijama Američkog ugla (American Corner) u KIC-u „Budo Tomović“ u Podgorici, održana je Konferencija na kojoj su prezentovani programi školovanja u Americi, namijenjeni polaznicima II, III i IV razreda srednjih škola iz Crne Gore. Konferenciju je organizovala prva i jedina crnogorsko-američka Agencija za razmjenu srednjoškolaca – International Student Exchange Montenegro (ISEM) is Podgorice. Posredstvom Agencije ISEM, a u direktnoj saradnji sa prestižnom Fondacijom International Student Exchange (ISE) iz New York-a, koja je ujedno i najveća Fondacija tog tipa u Americi sa iskustvom dužim od 30 godina, već nekoliko godina desetine srednjoškolaca iz naše države borave na jednogodišnjem ili polugodišnjem školovanju u više američkih država.

 Agencija ISEM takođe nudi i niz drugih programa za srednjoškolce, kao što su programi razmjene u privatnim srednjim školama u Americi, te programi razmjene u kanadskim srednjim školama, koji đacima omogućavaju da provede jednu školsku godinu ili jedan semestar u kanadskoj porodici i da sami odaberu školu koju će pohađati. Neki od gradova u kojima se nalaze škole koje se nude ovim programom su: Ottawa, Richmond, Calgary, Edmonton Saskatoon i Winnipeg.

 Izuzetno veliki broj zainteresovanih učenika i njihovih roditelja, bio je u prilici da se upozna sa svim detaljima Programa i dobije odgovore na sva pitanja „iz prve ruke“, kako od predstavnika podgoričke Agencije, tako i od jednog od rukovodilaca američke Fondacije koji je specijalno tim povodom boravio u Podgorici. Program predviđa, dakle, pohađanje jedne školske godine ili jednog polugodišta u nekoj od srednjih škola u USA, uz obezbijeđen boravak u američkim, pažljivo odabranim porodicama. Krajnji rok za prijavu na Program razmjene za narednu školsku 2014/2015 godinu, je april naredne godine.

Predstavnik Fondacije ISE iz New York-a, saopštio je prisutnima informaciju da je u konkurenciji od preko 150 Agencija iz čitavog svijeta preko kojih se realizuje ova vrsta Programa, Agencija ISEM iz Podgorice jedna od 3 kojima je za ovu godinu dodijeljena jedna puna stipendija, što predstavlja svojevrstan vid priznanja za rezultate ostvarene u dosadašnjoj saradnji.

„Izuzetno nam je zadovoljstvo da ćemo naredne godine moći jednom od učenika iz Crne Gore priuštiti besplatno školovanje u Americi. Svi srednjoškolci koji su zainteresovani za stipendiju, potrebno je da najkasnije do 1. decembra tekuće godine našoj Agenciji predaju potrebnu dokumentaciju“, saopštili su nam predstavnici Agencije ISEM.

U saradnji sa američkom Fondacijom, na čiju adresu će istovremeno biti upućene sve do tada pristigle aplikacije, odlučiće se o tome kome će biti dodijeljena stipendija. Uslovi za konkurisanje su sledeći: najmanje vrlodobar uspjeh ostvaren u prethodnoj školskoj godini, najmanje ocjena 4 iz engleskog jezika, kao i primjerno vladanje.

Pored osnovnih uslova, veoma značajan kriterijum za dodjelu stipendije biće i nivo uključenosti u vannastavnie aktivnosti (sport, gluma, muzika, volonterski rad…), kvalitet motivacionog pisma u  kome je neophodno navesti želje za boravkom u Americi, kao i imovno stanje učenika, odnosno njegovih roditelja-staratelja.

Za sve potrebne bliže informacije, zainteresovani se mogu obratiti Agenciji putem telefona 069-085-505 ili e-mail-a info@isem-org.me

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved