Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - V > CRNA GORA I KANADA - IX DIO


25 Dec 2009

 
 CRNA GORA I KANADA  
I S T I N E

 

 

Web site objavljuje analizu crnogorske dijaspore u Kanadi, skicu njihovijeh života i puteva kroz XX vijek; đe su bili skoncentrisani, čime su se bavili...Takođe, otkrivamo priče o Kanađanima koji su ostavili vrijednu zaostavštinu Crnoj Gori i narodu crnogorskom. Ovom prilikom, prvi put, web site objavljuje istinu o Crnoj Gori u Kanadi... Ono što nijeste znali

I
 DIO ►   II DIO ►   III DIO ►   IV DIO ►   V DIO ►  VI DIO ► VII DIO ►  VIII DIO - početak priče ►
  VIII - PRVI NASTAVAK ► 

             KANADSKO ČELJADE - HERI SATERLEND             

U ulici Sumerhill u Torontu, pokucali samo na vrata đe je više decenija bitisao Heri Saterlend. Prijatna gospođa Margaret Šulcki primila nas je srdačno. U ovim prostorijama, više decenija je bitisao Heri Saterlend - poznati kanadski kolekcionar, dobitnik najvećih svjetskih priznanja.

  

Bio je poznat i po tome što je imao veliku i zapaženu kolekciju crnogorskih markica, biljega ( naziv za službene, taksene markice), dokumenata, pisama i dopisnih karata koje je skupljao od svoje rane mladosti. Umro je u Torontu, 2006. godine. Web site, prvi put za javnost, objavljuje fotografije koje govore o njegovim kolekcijama.Pomenute kolekcije pośeduju i dokumenta koja su do danas nepoznata široj crnogorskoj javnosti.
 
 
Kao što se može viđeti na gornjoj fotografiji, u kolekciji se nalaze i dokumenta i davne prošlosti. Ovo je pismo iz perioda Venecije iz grada Ulcinja, napisano 18. Aprila 1534. godine.

 
Heri Saterlend je dobitnik mnogih međunarodnih priznanja. Posebno se ističe njegova Prva Zlatna Nagrada koju je dobio na takmičenju u Poljskoj, 1993. godine za crnogorsku kolekciju.


Heri je predano radio na crnogorskoj kolekcijiZa pojedine eksponate iz kolekcije tražio je ekspertizu eminentnih svjetskih kućaVeoma važno mjesto su zauzimale i kolekcije dopisnica ... kao što je ova Prve Nikšićke Štedionice ... kolekcije pisamaOd 1976. do 1981. godine bio je i direktor Međunarodne Federacije Filatelista. Postao je i član Društva Filatelista Londona, kao i Društva Filatelista Britanske Śeverne Amerike. Zbog značaja njegovijeh kolekcija, u kojima se vazda posebno isticala crnogorska, bio je dobitnik mnogih međunarodnih priznanja i nagrada. U jednom od saopštenja Kraljevskog Društva Filatelista Kanade iz Aprila, 2001. godine se kaže: " Sutherland's collecting interests include the stamps and postmarks of Montenegro, which started as a sideline collection. That interest grew to where it earned him Gold medals at the international level. Like all collectors, his interests have changed with the years, but he has always maintained a strong support for Canadian stamps and Postal History ".  Nije poznato, da li je Hari imao neki neposredni kontakt sa crnogorskom dijasporom u Kanadi. Za sada ne postoji neki trag koji bi ukazivao da je neko sa crnogorske bande imao kontakta sa Herijem Saterlendom i odakle potiče interesovanje ovog Kanađanina za našu zemlju.Crnogorska kolekcija koju je Hari pośedovao je prodata godinu dana poslije njegove smrti. Ne postoji podatak ko je kupac. Heri Saterlend nije bio ženjen i nije imao potomstva, tako da nijesmo bili u prilici da nešto više saznamo o njegovoj zaostavštini. 

Zahvaljujući Kraljevskom Filatelističkom Društvu u Torontu, sačuvane su kopije svih kolekcija Harija Saterlenda, a isto tako iskazana je spremnost da se za crnogorsku javnost prikupi više informacija o ovom čeljadetu koji je sačuvao od zaborava dio crnogorskog nasljeđa. 
 

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved