Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - IV > MR. GREG ERICKSON - IOWA


27 May 2010

 

  OD ŠTA VAKAT - OD TOGA VRIJEME [Flag of Montenegro] 

 
za web site: Greg Erickson - Iowa

 

 G. Greg Erickson, saradnik web site-a i član Fondacije "East River - Montenegro", iz države Iowa-e, poslao nam je nove fotografije sa dosad neobjavljenim faktima o Crnoj Gori.

Na slici, MEDALJA U ZLATU IZDATA U CAST 400 GODINA OBODSKE ŠTAMPARIJE. Do sada se vjerovalo da je medalja kovana samo u srebru. Ovo je prvi put da se naišlo na ovu medalju kovanu u zlatu 

Na slici, savezničke zastave iz 1917. godine


 

ČASOPIS THEGRAPHIC


OD ŠTA VAKAT - OD TOGA VRIJEME   OD ŠTA VAKAT - OD TOGA VRIJEME


  KOMENTAR G. ZORANA B. ZEKOVIĆA

 

...dobih aber iz proleterske Amerike od Poštovanog druga i prijatelja Mr.Greg Erickson-a, koji MI ponudi čast da učestvujem na VELIKOJ AUKCIJI na kjojoj će se prezentovati JEDINSTVENA i JEDINA ( da se ) zna OBODSKA MEDALJA od čistog zlata...
 
p.s.   .... i da me neko priupita dali postoji ovakav primerak MEDALJE KOJA JE IZDATA U ČAST 400-njice OBODSKE ŠTAMPARIJE teško bih mogao odgovorit, s`razlogom jer u mojim kolekcijama posjedujem srbrunu za koju sam pretpostavljao da su te medalje samo bile rađene u toj plemenitoj leguri.
No ipak, američko čeljade Mr. Erickson-a ne dade zaboravu ono što pripada crnogorskom nacionalnom blagu (baštini) i ovaj put prijed nekog "srećnika" koji će kupit na aukciji ovaj jedinstveni i jedini primerak, daje fotose aversa i reversa medalje na viđenje...po prvi put da se zna.

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved