Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - IV > CRNA GORA U KANADI


30 Jun 2010

 

 PRVI PUT - POSLIJE 92 GODINE  

   
POČASNI KONZULAT CRNE GORE U VANKUVERU, KANADA   

 
IN ENGLISH

HONORARY CONSUL OF MONTENEGRO IN CANADA
Montenegrin Cultural Society of Toronto, Canada, congratulates the Montenegrin Society of British Columbia the organization of the historical event, taking place on June 29, 2010, when, for the first time after 92 years, the title of the honorary Montenegrin consul is being renewed in Canada.


IN MONTENEGRIN

HONORARY CONSUL OF MONTENEGRO IN CANADACrnogorsko Kulturno Društvo iz Toronta, Kanada, čestita Crnogorskom Društvu Britanske Kolumbije organizovanje istorijskog događaja 29. Juna 2010. godine, kada se, prvi put, nakon 92 godine, na teritoriji Kanade obnavlja titula počasnog konzula Crne Gore.


 

U Vankuveru je 29. Juna 2010. godine za počasnog konzula Crne Gore u Kanadi, sa śedištem u provinciji Britanska Kolumbija, imenovan g. Foy ,  generalni direktor rudarske kompanije “Great Panther Silver Limited”.
 

G-din Foy je prilikom svečanog otvaranja prisutnima govorio o  ljepotama i znamenitostima Crne Gore.  Sa biranim i lijepim rijecima g-din Foy je prisutnuma vrlo slikovito opisao Crnogorski pejzaž i na neki način priblizio naš krš, more i planine i našu kulturu ovom dijelu svijeta.Pored g-dina Foy-a, prisutnima se takođe obratio g. Božidar Vujičić, Potpredśednik Crnogorskog Društva Britanske Kolumbije. G-din Vujičić je, takođe,  sa ponosom govorio o Crnoj Gori  i važnosti novog počasnog konzula i njegove uloge za ovdašnji crnogorski entitet. To je prvi put od 1918. godine da se obnavlja titula počasnog konzula Crne Gore u ovoj zemlji.Svečanom otvaranju je prisustvovalo oko 70 zvanica među kojima je bilo oko 30 konzula i generalnih konzula zemalja kao što su Rusija, Brazil, Kina, Indija, Srbija, Gvatemala, Island, Japan, Norveska, Poljska, Turska,, Ukrajina i druge. Prisustvovalo je  takođe i oko 20 crnogorskih građana i poslovnih ljudi koji zive i rade u Britanskoj Kolumbiji

                     

Crnogorsko Kulturno Društvo iz Toronta je zastupala gđa Luiza Zlatović, u funkciji Potpredśednika Crkvenog Odbora CPC Toronto.


 
Počasni konzulat je u srcu poslovnog centra Vankuvera, u najljepšem dijelu jednog od najljepših gradova svijeta, sa prelijepim pogledom sa 21-og sprata, na marinu, more, Stanley park i planine. Na Grousse planini, koja je u centru pogleda sa prozora konzulata Crne Gore, je prelijep ski centar na kojem su se održavale Olimpijske Igre.Ovaj web site je pisao o prvim crnogorskim konzulima u Kanadi i prvi objavio dokumenta o njihovom bitisanju u ovoj zemlji... Ovaj put donosimo dio tog istraživačkog projekta.

1. CRNOGORSKI KONZUL U KANADI - ANDRIJA DAGLAS GERDKada je početkom prošlog vijeka u Montrealu za crnogorskog konzula imenovan Andrija Daglas Gerd, malo je ko znao da je ovaj crnogorski konzul bio jedan od glavnijeh kreatora priliva novca za potrebe Crne Gore i njenijeh interesa. Andija je bio  čeljade od najvišeg povjerenja Kraljevske Vlade Crne Gore. U Banci u Montrealu je postojao bankovni račun koji je trebao biti fond za trgovinsko-razvojene projekte Crne Gore. Ostvareni su direktni kontakti sa kanadskijem poslovnim čeljadima onoga vremena... Mnoge stvari, kao vazda, stale su na tom putu crnogorskog prosvjećenja i ulaska u društvo sa jatornjijema.... Bankovna knjiga je zatvorena 1921. godine...


 
Nove 2009. godine, web site je došao u pośed više dokumenata o Andriji Daglasu Gerdu. Ovom prilikom objavili smo prvi put depeše sa Cetinja i iz Kanadske Vlade, datirane iz 1911. godine. U depeši Ministra Inostranih Djela Crne Gore Dušana Gregovića obrazlaže se imenovanje crnogorskog konzula za Kanadu, u gradu Montrealu. U drugoj depeši, Kanadska Vlada daje agreman, čime je formalno okončan proces postavljanja diplomatskog opunomoćenika jedne zemlje. 

Andrija Daglas Gerd je imao svoju kancelariju u Montrealu, u Banci braće Bulton. 

Pojedina dokumenta nijesmo u mogućnosti objaviti ovom prilikom. Ona su dio duljeg istraživačkog rada kojeg smo započeli... 

Crnogorski publicista i pisac, Borislav Cimeša je bio jedini Crnogorac modernog doba koji je u svojem radu o crnogorskijem poslanstvima i konzulatima objavio imena našijeh konzula po svijetu. Na tom spisku su se našli i konzuli Crne Gore u Kanadi, o kojima mi ovaj put govorimo.

U jednom od sljedećih nastavaka  objavićemo priču o konzulu Evgeniju Korivu - njegovoj misiji po cijeloj Americi nakon gušenja Crne Gore..., kao i priču o druga dva konzula - Noelu G. L. Maršalu koji je bitisao u Torontu, vazda na usluzi našijem isljenicima i Fredu Pirsonu, konzulu iz Halifaksa, odakle je za Crnu Goru u tri broda pošlo više od dvije hiljade iseljenika, kao pomoć domovini u Prvom Svjetskom Ratu. 
 
....
 

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved