Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - IV > OTVORENO O CRNOGORSKOJ KRALJEVSKOJ PORODICI - III dio


31 Aug 2010

 

   
! Web site počinje priču o dinastiji Petrović Njegoš; o nepravdi koja je prema njoj učinjena, ali i o faktima koji su crnogorskoj javnosti do sada bili malo poznati   I DIO ►  II DIO ►

  
NJEGOVA VISOST, CRNOGORSKI PRINC NIKOLA DRUGI TRAŽI OD CRNE GORE ISPRAVLJANJE NEPRAVDE PREMA DINASTIJI PETROVIĆ NJEGOŠ

Princ Nikola Petrović-Njegoš kazao je “Vijestima”, 22. Oktobra 2009. godine,  da očekuje da Vlada Crne Gore ispravi istorijsku nepravdu prema nekadašnjoj gospodarskoj familiji, pokrene inicijativu za zvaničnu rehabilitaciju i otvori pitanje povraćaja imovine.“Ili je velika nepravda nanijeta mojoj porodici i Crna Gora tu istorijsku nepravdu treba da ispravi, ili zvanična Crna Gora smatra da je legitimna bila Podgorička skupština”, rekao je princ Nikola.


      NJEGOVA VISOST, PRINC NIKOLA DRUGI PETROVIĆ NJEGOŠ I PRIJATELJI


na slici, Njegova Visost, Princ Crnogorski Nikola Drugi dodjeljuje Orden Danila Prvog Gordani Stevović, svom saradniku i prijatelju, 04. Juna 2005. godine, prilikom ceremonije na Cetinju, kada je vaskrsnut Kraljevski Orden Danila Prvog


Kada se Njegova Visost, Princ Crnogorski, Nikola Drugi Petrović počeo učestalo pojavljivati  u javnosti, osim Gordane Stevović, "najvjerniji pratilac" mu je bio Jovan - Džon Gvozdenović Kenedi... Znao je Princ često da predstavi svog prijatelja sljedećim riječima:

"Poznajem Džona Gvozdenovića Kenedija od 1989. godine, a u posljednje četiri godina često se viđamo u Crnoj Gori, Parizu i Londonu. On je iz jedne od najuglednijih crnogorskih porodica".
(2005. godina), ali vrlo brzo je istu javnost zbunio svojom novijom izjavom:

"U moje ime Džon Gvozdenović-Kenedi nije imao mandat da vodi zvanične pregovore o otvaranju pitanja restitucije dobara i rehabilitiaciji dinastije u Crnoj Gori." (2009. godina)


Jovan - Džon Gvozdenović Kenedi je volio da bude u društvu Prinčeva. Osim u okruženju Nikole Drugog, bio je često viđan u društvu Princa Majkla od Kenta, kome je bio i privatni sekretar. Njegovo ime se pominjalo i u jednoj aferi oko libijskog Princa Idriza Abdulah Abid al-Sanusia... Nazivan je "rođakom Karađorđevića", kao i "crnogorskim aristokratom". Mediji su dugo vremena špekulisali o porijeklu Džona Gvozdenovića. KO JE ZAPRAVO ON?


na slici, Jovan John Gvozdenović Kenedi sa Princom od Venecije, na svečanosti u Švajcarskoj, Maja 2008. godine, đe je zastupao Kraljevsku Kuću Petrovića
Ni dan danas šira javnost ne zna puno o ovom "tajanstvenom britanskom političaru", lobisti, prijatelju kraljevskih kuća...

Džon Gvozdenović Kenedi je potomak slavne crnogorske porodice Gvozdenovića (Anta i Petra Gvozdenovića), a po majci škotske porodice Kenedi. Rođen je 1965. godine u Beogradu. Dugo vremena se govorilo o njegovom lobiranju na strani srpskih lidera za vrijeme rata na prostorima bivše Jugoslavije.U švajcarskom gradu Ženevi, 1993. godine,  organizovao je sastanak vođe bosanskih Srba Karadžića sa parlamentarcima Ujedinjenog Kraljevstva Dejvidom Ovenom i Džonom Rajdom.  U jednom javnom nastupu devedestih godina izjavio je: "Ja sam zainteresovan za razvoj situacije u bivšoj Jugoslaviji. Od samog početka je jasno da nema rješenja jugoslovenskog problema bez saglasnosti srpskog entiteta. To je očigledno, naročito ako imate u vidu geostrateški položaj Srbije i to kombinujete sa pozicijom i snagom Srba van Srbije i takođe sa činjenicom da su Srbi najveća etnička grupa na Balkanu".


na slici, Jovan John Gvozdenović Kenedi sa rumunskim Princem Radu-em, Juna 2008., u Bukureštu, đe je zastupao Kraljevsku Kuću Petrovića


Kako je vrijeme prolazilo, a lobiranje za Srbe na Balkanu postalo nepopularno, tako se i ime Džona Gvozdenovića Kenedija blijeđelo na novinskim stranicama. Takođe, od 2002. do danas, sa stranica Interneta počinju da nestaju tekstovi i fotografije o ovom čovjeku... Od skoro, ime Džon Gvozdenović Kenedi se najčešće pojavljuje uz vasrksli Kraljevski Orden Danila Prvog.... Na gala svečanosti, koja je održana 04. Juna 2005. godine na Cetinju, oživljen je Kraljevski Orden Knjaza Danila Prvog Petrovića, kojeg je u Red uveo Njegovo Kraljevsko Visočanstvo, Kralj NIkola Prvi, 1896. godine. Na pomenutoj svečanosti na Cetinju, u organizaciji Princa Nikole Drugog, za Velikog Kancelara Reda Ordena postavljen je Džon Gvozdenović Kenedi koji je i jedan od prvih "novih" nosilaca Ordena.

Jovan Džon Gvozdenović Kenedi se još jednom pojavio kao vjerni pratilac Njegove Visosti Princa Nikole Drugog Petrovića, aktivno se uključivšu u  jedan monarhistički događajaj moderne Crne Gore, time dosljedno slijedeći  svoje pretke, generala Anta Gvozdenovića i njegovog brata od strica Petra Gvozdenovića, koji su bili odani povjerenici Prinčevih predaka - Kralja Nikole i Kraljice Milene. Jovan Džon Gvozdenović Kenedi ne samo što je viđan u društvu Princa Nikole Drugog, već više puta ga i zamjenjuje i zastupa prilikom svečanosti u kraljevskim kućama Evrope, kao na primjer Maja 2008. godine, kada je Princ Nikola Drugi primljen u naviši Red Kraljevske Kuće Savoja... Takođe, Džon Gvozdenović regovara u ime Princa Nikole Drugog i sa Vladom Crne Gore (sa znanjem Princa ili ne) o povraćaju imovine Petrovićima.

DA LI TU IMA NEKE SLIČNOSTI SA DOGAĐAJIMA IZ PROŠLOSTI ILI JE SVE SLUČAJNO?!

Ako se vratimo malo u prošlost, viđećemo da je Anto Gvozdenović bio Do-Regent, a jedno vrijeme i Regent Kraljevske Kuće Petrovića. Od 7. Marta 1921. g. do 16. Marta 1923.g. Anto Gvozdenović je bio Do-Regent ( prvi do Regenta*, dok je Regent* bila Njeno Kraljevsko Visočanstvo - Kraljica Milena), da bi nakon njene smrti Ante Gvozdenović bio i Regent* od 17. Marta 1923. godine do 14. Septembra 1929. godine.

*Riječ REGENT (dolazi od latinske riječi regens što znači "onaj koji vlada") je osoba izabrana za šefa države umjesto monarha, zbog njegove maloljetnosti, odsutnosti ili onesposobljenosti. Osoba koja vrši dužnosti regenta je zapravo de facto vladar suvereniteta, ali ne i monarh. Razlog za potrebu regenstva može biti i interregnum ( tokom istorije interegnum se najčešće događao nakon kraljeve smrti, kada se dovodilo u pitanje nasljeđivanje prijestolja koji nastane po izumiranju predviđene nasljedne linije), te regent kojeg odredi parlament u tom slučaju vrši dužnosti šefa države dok se ne izabere novi monarh iz jedne od sporednih nasljednih linija. Za regenta se najčešće biraju članovi uže vladareve porodice ili plemići višeg ranga


na slici, Njegova Visost, Princ Crnogorski Nikola Drugi prilikom susreta sa iseljenicima iz Kanade, 1998. godine


  U Londonu, uz prisustvo Njegove Visosti, Nikole Drugog, obavljeno kontraverzno vjenčanje Džona Gvozdenovića, koje je zakazano na isti dan kad je i proglašena Crna Gora Kraljevinom 1910. godine; dan nakon vjenčanja Princ Crnogorski optužio Džona Gvozdenovića da radi protiv Petrovića

                       


Crnogorski list "Vijesti" objavio je fotografije sa "krunisanja" bračnog para Jovana Džona Gvozdenovića i Dragane Raosavljević koje je bilo zakazano 28. Avgusta 2010. godine, na isti dan kad je krunisan i crnogorski Kralj Nikola Prvi. Ovo vjenčanje je dosta kontraverzno i čudno, kako zbog izabranog datuma samog čina "krunisanja" i vjenčanja u Londonu, tako i zbog ranijih naklonosti Džona Gvozdenovića prema crnogorskoj dinastiji.


PRENOSIMO TEKST IZ DNEVNIKA VIJESTI OD UTORNIKA, 31. AVGUSTA 2010.G.

Kontroverzni Džon Gvozdenović Kenedi, donedavni prijatelj crnogorskog princa Nikole Petrovića Njegoša, “više ne uživa njegovo povjerenje”. Princ Nikola saopštio je sinoć, dan nakon što je bio svjedok na crkvenom vjenčanju Gvozdenovića-Kenedija u Londonu, kako je njegov dojučerašnji prijatelj prekršio dogovor da ceremonija ostane privatnog karaktera proslijedivši tekst i fotografiju crnogorskim medijima. Informacije o vjenčanju Gvozdenovića-Kenedija, koji je navodno blizak crnogorskim vlastima, stigle su ranije juče na adresu “Vijesti” sa mejla za koji princ Nikola tvrdi da pripada njegovom dojučerašnjem prijatelju, uz napomenu, sa iste adrese, da je vjenčanje trajalo od petka do nedjelje, te da je održano za vrijeme proslave 100. godišnjice proglašenja kraljevine.

“Tačno je da sam u nedjelju bio na privatnom vjenčanju Džona Kenedija. Mislim da se može razumjeti činjenica da je teško odbiti da budem svjedok na vjenčanju nekome ko je bio jedan od rijetkih koji mi je pomogao pošto je crnogorska Vlada ukinula Cetinjsko bijenale”, saopštio je sinoć princ Nikola, preko svoje pravne zastupnice Tanje Turken-Spičanović.

On je objasnio da je odbio predlog Gvozdenovića-Kenedija da bude svjedok na vjenčanju koje je ovaj planirao da organizuje u subotu, na dan proglašenja 100. godišnjice proglašenja kraljevine, te da je vjenčanje održano dan kasnije, u nedjelju. “Publicitet koji se sada daje tom događaju u crnogorskoj javnosti, od strane firme Boka Fund limited, vlasništvo Džona Kenedija, manipulacija je, čiji je cilj da se u ovom trenutku pokuša još jednom diskreditovati moj zahtjev i akcija u toku po pitanju rehabilitacije dinastije”, kazao je princ Nikola.

Praunuk kralja Nikole kazao je za “Vijesti” da je Gvozdenović-Kenedi bio njegov prijatelj do prošlogodišnjeg njegovog javnog incidenta kada je nelegitimno intervenisao kod crnogorske Vlade o pitanju statusa dinastije. “Od tada, mojom eksplicitnom odlukom, Džon Gvozdenović se isključivo nalazi u sferi mojeg privatnog života. Lično sam tražio Džonu da više nikada ne govori u moje ime, niti da daje u javnost bilo kakvu informaciju koja se tiče mene i moje porodice”, kazao je princ Nikola.

U saopštenju koje je “Vijestima” juče poslato sa adrese firme mladoženje navedeno da su se potomci kralja Nikole I pridružili članovima evropskih kraljevskih i plemićkih porodica na vjenčanju Džona Kenedija i Dragane Raosavljević, “za vrijeme vikenda u kome se slavi stota godišnjica stvaranja Kraljevine Crne Gore”, te da je nedjeljna svadbena liturgija održana u Ruskoj pravoslavnoj katedrali.

“Prestolonasljednik Nikola II Petrović Njegoš bio je kum u toku crkvenog obreda u katedrali zajedno sa princom Đorđem Karađorđevićem, čiji je mlađi brat princ Mihajlo bio kum sa gospođom Pamelom Andrju za vrijeme građanskog obreda održanog dva dana ranije”, piše u saopštenju.

Navedeno je i da se 84-godišnji princ Dimitri Romanov, praunuk kralja Nikole I i član ruske carske dinastije, koji je kumovao Gvozdenoviću-Kenediju na krštenju, pridružio svojim rođacima na službi u katedrali u Londonu zajedno sa svojom ženom princezom Dorit, s kojom je doputovao iz njihovog doma u Kopenhagenu.  “Gosti na vjenčanju bili su i političari, prinčevi i plemići širom Evrope, među kojima i princeza Viktoria Saksokoburgotski, princeza Velike Britanije i Irske; princ Lorenc von Habsburg, britanski vojvoda od Somerseta i Dr Čarls Tanok, član Evropskog parlamenta, specijalni izvjestilac EU za Crnu Goru”, navodi se u saopštenju.


   U svom autorskom tekstu u "Vijestima", od 22. Jula 2010.g., istoričar Šerbo Rastoder podržao pravo Petrovićima na povraćaj oduzete imovineAktuelizovanje statusa dinastije Petrović Njegoš i princa Nikole je iznova problematizovalo niz pratećih pitanja koja u pravno-političkoj ravni vuku korijene od samog nastanka i ponovo provociraju potrebu da se ukaže na suštinu ovog problema.

Zato se podsjetimo kako je sve počelo. Na V sjednici, održanoj 16/29. novembra 1918. godine, Podgorička skupština je na prijedlog Janka Spasojevića donijela i odluku koja je glasila:

1. Da se pokretna i nepokretna imovina bivšeg kralja Nikole Petrovića Njegoša i njegove dinastije u Crnoj Gori konfiskuje u korist naroda; 2. Da se za svagda zabrani ulazak u našu zemlju pređašnjem kralju Nikoli Petroviću Njegošu, a tako i svim članovima njegove dinastije.

ŠTA IM JE ODUZETO

Nije sporno da je odlukom Podgoričke skupštine Petrovićima imovina konfiskovana. Pošto se mjera konfiskacije po međunarodnom i svakom drugom pravu primjenjuje samo u slučajevima \"izdaje\", čega su bili svjesni i poslanici ove tzv. Skupštine, to su neki još tada, zbog pravne neosnovanosti ovoga čina, tražili da se prvo donese odluka o kralju Nikoli kao \"izdajniku\", što bi morao da utvrdi sud, a potom primijeni navedena mjera. Cjelokupna imovina dinastije Petrović konfiskovana je revolucionarnom metodom organa koji nije imao nikakav legitimitet i kredibilitet. Iz rasprave koja je prethodila pomenutim odlukama uočava se da je ona uslijedila kao kazna za izdajnika i veleizdajnika.

U međuvremenu su derogirane sve odluke Podgoričke skupštine, osim one o konfiskaciji imovine. Zato je danas pitanje imovine dinastije istovremeno i pitanje odnosa prema odlukama Podgoričke skupštine. U tom smislu, današnja pravna pamet je u mnogim segmentima čak ispod one koja je odlučivala u Kraljevini Jugoslaviji.
U samoj odluci Podgoričke skupštine nije precizno navedeno koja je to imovina konfiskovana, ali je precizan popis napravilo Ministarstvo finansija, odnosno Uprava državnih dobara KSHS, kojoj je dato pravo da raspolaže imovinom. Iako se radi o podužem spisku, navodimo ga jer mislimo da je korisno da čitalac zna o kojoj se imovini radi:

1. Stari dvor bivšeg kralja Nikole sa dotičnim prostorijama i avlijom na Cetinju, ubaštinjeno na ime kralja Nikole; 2. Novi dvor prestolonasljednika Danila sa dotičnim prostorijama i avlijom na Cetinju, ubaštinjeno na ime knjaza Danila; 3. Dvospratna manja zgrada u kojoj je stanovao bivši princ Petar, sa pripadajućom avlijom na Cetinju, ubaštinjeno na ime princa Petra; 4. Dvorska kapela (crkva) u neposrednoj blizini starog dvora na Cetinju, ubaštinjena na ime kralja Nikole; 5. Velika dvorska štala sa garažom za automobile i dotičnim placem, ubaštinjena na ime kralja Nikole; 6. Park starog dvora, ubaštinjen na ime kralja Nikole; 7. Park novog dvora, ubaštinjen na ime prestolonasljednika Danila; 8. Park princeze Ksenije na Cetinju, ubaštinjen na ime princeze Ksenije; 9. Dvorska livada \"Pod Grudom\" na Cetinju, ubaštinjena na ime kralja Nikole; 10. Dvorsko imanje \"Belveder\" (jedna porušena zgrada sa malo šume), ubaštinjeno na ime kralja Nikole; 11. Dvospratna zgrada u kojoj je ranije postojala \"Ženska radnička škola\"; 12. Dvorac na Njegušima sa dotičnim prostorijama i avlijom, ubaštinjen na ime kralja Nikole, koji je zidan sredstvima dinastije na imanju dobijenom u nasljedstvo i kupljenom od mještana; 13. Dvorsko imanje na Njegušima, livada i voćnjak, ubaštinjeno na ime kralja Nikole; 14. Zimski dvorac sa dotičnim prostorijama na Rijeci Crnojevića, ubaštinjen na ime kralja Nikole; 15. Dvorsko dobro na Rijeci, park, bašta, livada i šuma, ubaštinjeno na ime kralja Nikole; 16. Kućište, pašnjak i šuma površine 19.543 m2 u opštini Dub (Boka Kotorska), ubaštinjeno na ime kralja Nikole putem nasljeđa; 17. Zabran \"Biogradsko jezero\" (šuma površine od 8 km2, livada od 23 hektara i ribolov u Kolašinu, ubaštinjeno na ime prestolonasljednika Danila; 18. Novi dvor kralja Nikole sa dotičnim prostorijama, avlijom i parkom u Nikšiću, ubaštinjen na ime kralja Nikole; 19. Stari dvor kralja Nikole sa pripadajućim prostorijama i avlijom u Nikšiću, ubaštinjen na ime kralja Nikole; 20. Vodenica na rijeci Mrkošnici pod Trebjesom u Nikšiću, ubaštinjeno na ime kralja Nikole; 21. Struganica na Vidrovanu u Gornjem Polju sa pripadajućom baštom, ubaštinjena na ime kralja Nikole; 22. Zabran \"Trebjesa\" (park i šuma) u Nikšiću, ubaštinjen na ime kralja Nikole; 23. Oranica, livada i voćnjak oko \"Trebjese\", ubaštinjen na ime kralja Nikole; 24. Dvorsko imanje u \"Poviću\" (šume i oranice) u Nikšiću, ubaštinjeno na ime kralja Nikole; 25. Zabran, šuma \"Morakovo\" dužine 20 a širine 10 km sa 10 ha livade u Nikšićkoj župi, ubaštinjeno na ime kralja Nikole; 26. Zabran, šuma \"Stoge \" (Nikšićka Duga ) u dužini 7 a širini 6 km sa 8 hektara livade; 27. Dvorac \"Kruševac\" princa Mirka sa dotičnim prostorijama, parkom, oranicama, voćnjakom i livadom u Podgorici, ubaštinjeno na ime princa Mirka; 28. Dvorsko imanje \"Tiha\" površine 2 ha livade u Podgorici, ubaštinjeno na ime princa Mirka; 29. Dvorac kralja Nikole u Danilovgradu sa dotičnom avlijom, ubaštinjen na ime kralja Nikole; 30. Dvorac \"Topolica\" sa dotičnim prostorijama, parkom, voćnjakom, oranicama, livadama i pašnjakom površine 117.82 hektara u Baru, ubaštinjen na ime prestolonasljednika Danila; 31. Dvorac \"Rastislav\" na Suki u Ulcinju sa pripadajućim parkom, ubaštinjen na ime prestolonasljednika Danila; 32. Dvorsko imanje \"Kaluđerovac\" kod Virpazara, kuća, livada i voćnjak, ubaštinjeno na ime princeze Ksenije.

Navedeni spisak ukazuje da se radi o velikoj imovini oduzetoj od strane organa čije su političke motivacije bile da Petroviće liši svih imovinskih i političkih prava. Pošto je pravni osnov ove mjere bio problematičan, pitanje imovine se veoma brzo našlo i pred organe tadašnje jugoslovenske države. Pravni eksperti su ukazivali da, iako ne postoji pravni osnov za navedenu mjeru, Petrovićima se ne smije vratiti imovina, jer bi to onda značilo nepriznavanje odluka Podgoričke skupštine, već treba tražiti formu kojom se nužno Petrovićima mora ponuditi kompenzacija za otetu imovinu, kako bi se svijetu pokazalo da se radi o pravno uređenoj državi koja se razlikuje od boljševičke Rusije, koja je sličnim mjerama svoju dinastiju lišila imovine.

Rješenje je pronađeno kasnije, pa je Finansijskim zakonom za 1927/8. godinu, čiji član 316 glasi: Ovlašćuje se Ministarstvo finansija, da može jedan deo imovine, koji je rešenjem Podgoričke skupštine od 16. XI 1918. godine postala državna svojina, ustupiti u vlasništvo pojedinim članovima bivše dinastije Petrović-Njegoš. Ovlašćuje se ujedno Ministarstvo finansija, da na osnovu prethodnog sporazuma sa članovima bivše dinastije Petrović-Njegoš, a po odobrenju Ministarskog saveta, može isplatiti istima, t.j. bivšem prestolonasledniku Danilu, deci bivšeg kneza Mirka, bivšem knezu Petru i bivšim knjeginjama Kseniji i Veri, delom u gotovu, a delom u obrocima doživotnoj rati ukupno svima iznos od 42.000.000 dinara.

Rješenje imovinskog statusa članovima dinastije je bilo uslovljeno prethodnim priznavanjem KSHS, vladi je dato pravo da pojedinačno razgovara sa svakim članom dinastije, odnosno, pravnici su smislili da se apanažom iskupe za otetu imovinu. Neki od članova dinastije, dovedeni u finansijsku oskudicu i zavisnost, relativno brzo su pristali na ponuđena rješenja (princ Petar), dok su drugi presavili tabak, angažovali advokate i nastavili suđenje sa KSHS (princeza Ksenija).

KSENIJA ODBILA APANAŽU

Ponosna, tvrdoglava i principijelna crnogorska princeza je na odluku vlade da joj se na ime apanaže isplaćuje po 2.000 franaka mjesečno reagovalo načelnim stavom da niko nema pravo da joj oduzima imovinu. Tako u jednom pismu sestri, italijanskoj kraljici Jeleni, pored ostalog je Ksenija napisala: Nije da je to malo ili mnogo, ali ne mogu da prihvatim princip - i kad bi mi ponudili deset puta više u tom vidu, opet bih odbila. Kad bi mi ponudili samo glavnicu čiju bi kamatu prestavljalo tih 3.000 franaka, ja bih prihvatila i oslobodila ih. Princeza Ksenija je molila sestru i da odloži slanje svog kurira na Cetinje, radi donošenja nekih ličnih stvari: Ni tamo jednako neće dati ono što mi pripada, jer namjeravaju da naprave odbir među mojim ličnim stvarima da bi ih stavili u Muzej(!). Ostalo će mi dati. Ni ovdje ne gledam na vrijednost stvari, nego na princip - ili mi sve moje stvari pripadaju i sa njima mogu slobodno da raspolažem, ili su mi ih pak zaplijenili. Ali ne mogu dozvoliti da prave odbir i da mi zatim udijele milostinju od mojih vlastitih stvari od onoga što neće da zadrže.U svakom slučaju, izvjesno je da Petrovići u vrijeme trajanja Kraljevine Jugoslavije posredstvom apanaža nijesu ni približno obeštećeni u visini otete imovine.

Otuda se zahtjev princa Nikole Petrovića, koji se odnosi, koliko ja znam, tek na jedan reprezentativan objekat, mora smatrati skromnim i od današnje Crne Gore ostvarivim. Osim ako se i dalje ne priznaju odluke Podgoričke skupštine?!


NASTAVLJA SE
 

 

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved