Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - IV > WEB SITE I POTRAGA


15 Oct 2010

 

 
 EKSKLUZIVNO - NAĐENO KRALJEVSKO ŽEZLO


Ovaj web site ima istorijsku priliku da prvi objavi informaciju đe se nalazi crnogorsko kraljevsko Žezlo. To je ono isto Žezlo koje se vidi na fotografiji krunisanja Kralja Nikole Prvog, a kojem se gubio svaki trag do današnjeg dana.
                                       

Do prve informacije, koja je vodila do Žezla, je došao Prof. Dr. Radosla Raspopović - direktor Istorijskog Instituta Crne Gore.  Iz skrivenih odaja, prvi put, javno, ovo Žezlo (na slici) se našlo na aukciji poznate kuće CHRISTIE'S iz Njujorka 19. Oktobra 2004. godine. 

                     

Žezlo je jedna od vladarskih insignija monarha. Ima takvu snagu da je njegovo prisustvo moglo mijenjati odsutnog vladara. Žezlo je palica od plemenitog metala optočenog dragim kamenjem i biserima koja je na vrhu najčešće imala dvostruki krst, ponekad i običan krst ili pak ljiljan

 


 Jedan dobar stotini drugih ugled podiže  

"Ni jedan čovjek se nije izdigao na ljestvicu duhovne zrelosti dok nije otkrio da je bolje služiti drugima nego samom sebi" -
Thomas Woodrow Wilson  Poštovani,
 
...ne tako davno u jednom prijateljskom razgovoru sa  Prof. dr Radom Raspopovićem, direktorom Istorijskog instituta Crne Gore, zborih da više je Vakat i fakat... da se pokuša doći do istinite, vjerodostojne, istine ĐE se "krije" i (ili), nalazi, (ako je sačuvano) ŽEZLO potonjeg suverena Nikole Petrovića..i naroda crnogorskog.

I tako, dana 14. oktobra 2010. g., "ostvari" se velika istina - dođoh do kapitalnih podataka o  jedinstvenom eksponatu koji zbori da i moja, Vaša i njihova Crna Gora, 1910. godine dobi ŽEZLO o kome se skoro 100 godina ništa nije znalo.

Ovu veliku istinu o CRNOGORSKOM ŽEZLU MI reče Prof. Dr Rade Raspopović, koji  NAPOKON  dade na viđenje nešto što i pripada crnogorskoj istoriji, kulturi i baštini.

Tačno je da po dokumentima koje i moja malenkost dobi od Mr.Raspopovića po prvi put javno, crnogorsko žezlo se "našlo" na aukciji CHRISTIE`S u New Yorku , 19. Oktobra 2004. g.

Poštovani, završavajući ovo moje javljanje valja se znati da samo TROJICA čeljadi van CARSKE RUSIJE su bili počastovani da budu vlasnici  ŽEZLA, koji su sa svojim državama i čeljadima koji su bitisali u njima ponosili se vladarskim insignijama; pored Nikole I - suverena Crne Gore, carsko rusko žezlo dobiše i rumunski kralj Karol I i načelnik njemačkog generalštaba Helmuth Karl Bernhard von Moltke 

Zoran B. Zeković

President Foundation for Preservation and Development of
Cultural Heritage of Montenegro "East River-Montenegro" & UNIKAT

            NASTAVAK - KRALJEVSKO ŽEZLO I BRANKO LUKOVAC

  opširnije

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved