Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - IV > WEB SITE I POTRAGA - NASTAVAK


16 Oct 2010

 

 
 EKSKLUZIVNO - (NE)ČINJENJE BRANKA LUKOVCA 


Ovaj web site ima istorijsku priliku da prvi objavi informaciju đe se nalazi crnogorsko kraljevsko Žezlo. To je ono isto Žezlo koje se vidi na fotografiji krunisanja Kralja Nikole Prvog, a kojem se gubio svaki trag do današnjeg dana.
                                       

Do prve informacije, koja je vodila do Žezla, je došao Prof. Dr. Radoslav Raspopović - direktor Istorijskog Instituta Crne Gore.  Iz skrivenih odaja, prvi put, javno, ovo Žezlo (na slici) se našlo na aukciji poznate kuće CHRISTIE'S iz Njujorka 19. Oktobra 2004. godine. 

 


      CRNOGORSKO ŽEZLO I (NE)ČINJENJE BRANKA LUKOVCA

     

Branko Lukovac je rođen 1946. godine u Kolašinu. Završio je Ekonomski fakultet u Beogradu. Njegovo ime se veže za formiranje Komiteta za odnose sa instranstvom Republičkog Izvršnog Vijeća Crne Gore, što je bila preteča današnjem MIP-u, đe i radi od 1979. godine, pa sve do 1985. U to vrijeme, primaju se i prvi kadrovi u ovom budućem Ministarstvu Crne Gore. Godine 1985. odlazi iz Crne Gore za Tanzaniju, đe obavlja funkciju Ambasadora SFRJ sve do 1989. godine. Nakon toga, dolazi u Beograd, đe do 1992. godine radi kao pomoćnik Saveznog Sekretara za Spoljne odose za Aziju, Afriku i Južnu Ameriku. 

Bio je u pośedu informacija o Crnogorcima u Argentini, odakle mu je i supruga Danijela. Međutim, njegova saznanja, kao i saznanja MIP-a nijesu nikad ugledala svjetlost dana. Crnogorska kolonija u Južnoj Americi je bila zaboravljena i osuđena na samu sebe. Početkom rata devedestih godina, Branko Lukovac, zahvaljujući poznanstvu sa Stanislavom-Ćanom Koprivicim napušta Crnu Goru i odlazi u Johanezburg, u Južnoafričkoj Republici.

Branko Lukovac obalja funkciju Ministra Inostranih Poslova Crne Gore od 2000., pa sve do 2003. godine kada je izabran za Ministra za međunarodne odnose Srbije i Crne Gore u Beogradu. Neposredno prije referenduma staje ne čelo Pokreta za Nezavisnost, da bi u Januaru 2007. godine postao Ambasador Crne Gore u Zagrebu sve do 2009. godine.
       PREPISKA IZMEĐU DR. SAVA VUKMANOVIĆA I BRANKA LUKOVCA, DATIRANA 24. OKTOBRA 1981. GODINE  

                             

                           

NASTAVLJA SE...


 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved