Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - IV > CRNOGORSKO - AMERICKA ODLIKOVANJA


8 Nov 2010

 

 
    AKO VJERUJEŠ - OVO JE ISTINSKA ISTINA    


 ...ne tako davno započeh edukativno štivo, koje analitički kazuje o prijateljstvu  velike Amerike (SAD) i Crne Gore, svakako o pomnogim događajima, američkim i crnogorskim čeljadima koji "obilježiše" ISTINSKU ISTINU, čeljadima koji ginuše ispod Američkog Barjaka u Prvom svjetskom ratu, o američkim čeljadima koji se "okitiše" velikim CRNOGORSKOM ZNAMENJIMA.


 Poštovani,
 
...fakat je, da za projekat istraživanja, koji se tiče o 231-g američkog čeljadeta, koji dobiše CRNOGORSKA ODLIKOVANJA I MEDALJE  je ČAST pošteno govoreći, no ipak za tu časnu misiju treba podosta vremena, znanja i imanja, i posebno treba dobar tim istraživača koji nijesu politički i ideološki opterećeni raznoraznim "čeranjima"...

Pošto pripadam NACIJONALNIM CRNOGORCIMA, koji poštuju Đidovo: MI CRNOGORCI ZNAMO NAŠ PUT...dozvolite MI dobronamjerni a poštovanim da ovo moje javljanje s`crnogorske zemlje ovaj put polako završavam prezentacijom TROJICE AMERIČKIH ČELJADI KOJI SE OKITIŠE VELIKIM CRNOGORSKIM ZNAMENJIMA, a svakako ovaj put bih posebno izdvojio crnogorsko čeljade Radule J. Bracanović-a koji kao vojnik Američke vojske, ginu ispod Američke Zastave 1918 -1919. godine...

 
Pošto ovo moje viđenje nastavljam, valja se znati da velika i Slobodna Amerika  9. jula, 1918.g., odobri akt  Kongresa (40 Stat L 872). koji dozvoljava pripadnicima vojnih snaga Sjedinjenih Američkih Država u službi World War I (Prvi svetski rat), da prihvati i nosi određena  strana odlikovanja, odlikovanja različitih nacija, koji su u savezu - vezi sa Sjedinjenim Državama tokom World War I.
 
p.s. ...kao prilog za ovo moje javljanje dajem imena i fotografije (LIČNE KOLEKCIJE), trojice američkih čeljadi koji dobiše za lične zasluge crnogorska odlikovanja; fotografiju crnogorskog čeljadeta koji ratova ispod američke zastave i tabelu (rekapitulaciju) crnogorskih znamenja koje dobiše američka čeljad u World War I. 


                               
 
Lucius Roy Holbrook, was a Major General who commanded of the  United States  Army`s                     

Montenegrin Ordre du Prince Danilo I (3rd Class)

Montenegrin Medaille de Bravoure d'Argent
                             

 

Samuel Woodfill, was a Major in the  United States  Army`s                           

Montenegro honored Woodfill with its Cross of Prince Danilo, First Class.
                      

 

Lemuel Cornick Shepherd, Jr.  General, United States Marine Corps

Medaille pour la Bravoure Militaire (Montenegrin) with crossed swords and palm

 


 

Obilitch medal 1
Order of Prince Danilo I 125
Grand cross 1
Grand officer 10
Commander 62
Office 20
Chevalier 32
Medal for military bravery (médaille pour la bravoure militaire) 94
Medal for devotion to patriotic service (médaille pour la zèle) 10
Gold 4
Silver 6
War cross (croix de guerre) 1
TOTAL 231

 

ZORAN B. ZEKOVIĆ - CETINJE, MONTENEGRO

NASTAVLJA SE...
 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved