Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - IV > PRVI PUT NA INTERNETU - BRISANJE


20 Nov 2010

 

 
 TAJNA JEDNE FOTOGRAFIJE  


ZA WEB SITE IZ BEOGRADA: PROF. DR. IVAN MILOVIĆ

Dan proglašenja Kraljevine Crne Gore 24. avgusta 1910. godine. Na slici je Vittorio Emmanuel, u to vrijeme Kralj Italije i crnogorska Princeza i Kraljica Italije Jelena i crnogorski Kralj i Kraljica prilikom izlaska iz Cetinjskog Manastira ( prije toga Knjaz i Knjeginja)

  

Knjaz Nikola i Kraljica Italije Jelena izlaze iz Manastira, iza njih su Kraljica Milena i Kralj Italije Vittorio Emmanuel. Kasnije su se pojavile reprodukcije ove razglednice (između dva svjetska rata i u posljednje vrijeme - slika desno).

Međutim, na reprodukcijama su fotomontažom sa fotografije izbačeni
gospodin u crnom odijelu sa desne strane pored ulaza  i dječak koji pomaže Kraljici Italije Jeleni. Jedna ovakva razglednica pojavila se na eBay Canada i ja sam ukazao prodavcu na ovu razliku, no on je odgovorio samo: ‘’I just want to sell it’’. Ako je dječak izbačen sa originalne fotografije iz estetskih razloga – da bi se Kraljica Italije Jelena bolje viđela, odsustvo gospodina u crnom odijelu je zagonetka.

Sigurno se radilo o nekoj značajnoj ličnosti koju niko nije do sada prepoznao,
te njegovo izbačivanje sa fotografije sigurno ima neku političku pozadinu, bilo da se radi o Crnogorcu ili Italijanu. (Prije bih rekao da se radi o Italijanu jer je Crnogorac u našoj narodnoj nošnji ostao sa lijeve strane ulaza u crkvu - ali nikad se ne zna imajući u vidu našu burnu istoriju).   Možda će neko od posjetilaca sajta znati o kome se radi.  

WEB SITE UPUĆUJE PITANJE ONIMA KOJI MOŽDA ZNAJU ODGOVOR: KO JE GOSPODIN U CRNOM ODIJELU?
 

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved