Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - IV > SUSRET SA CRNOGORSKIM ISELJENICIMA


11 Dec 2010

 

 
 KAŽANEGRE U KANADI

 


Sasvim slučajno, ukazala nam se prilika da se sretnemo sa porodicom starih crnogorskih iseljenika u Kanadi - familijom Kažanegra iz Budve. Susret sa Rajanom Kažanegrom, Decembra 2010.g., obilježila je rečenica: "Ovo je prvi moj susret sa nekim iz Crne Gore u Kanadi".

Njegov đed Božo i baba Danica Kažanegra (rodom Đurašković) došli su iz Budve u Kanadu 1939. godine. Otac Đuro se rodio 1945. godine.

Rajan je prvi put bio u Crnoj Gori 2009. godine, kada je i obišao prostore đe su nekada davno živjeli njegovi preci prije odlaska za Kanadu. Familija Kažanegra pripada plemenu Paštovića.  Prezime u prijevodu znači Crna Kuća i latinskog je porijekla. Prema starim zapisima, pretpostavlja se da se ova porodica dosta davno doselila iz piperskog sela Crnci na područje od Kafina do Babinog Vira. Jedno vrijeme su nosili prezime Crnac.Kažanegre su bili vlasnici Svetog Stefana i dugo vremena bili poznati gusari, zadajući muke mnogim osvajačima. Najpoznatiji gusar je bio Kristofer Kažanegra.

Susret sa Rajanom se odigrao u kanadskom gradu Mississauga, u tržnom centru "Square One". Rajan je pričao o svojoj porodici, životu u Kanadi, svom profesionalnom angažmanu u filmskoj industriji, ali najviše vremena i emocija je uzela priča o prvom susretu sa Crnom Gorom, 2009. godine. Bio je ushićen ljepotom, neposrednošću, opuštenošću Crne Gore.. Poželio je da se nikad ne vrati nazad na Śever planete."Srećan sam što sam upoznao prve naše isljenike u Kanadi" - kaže Rajan, dok razmjenjujemo informacije. Interesuje se i o aktivnostima Crnogorskog Kultulnog Društva, koje postoji od 1971. godine, i nestrpljivo očekuje prvi sljedeći skup....

"Jedva čekam da opet idem za Montenegro" - ponovi po ko zna Rajan, dok smo ispijali pivo u jednom modernom pabu, pored jednog od najvećih tržnih centara u Śevernoj Americi.


Zoran V. Raičević


 


 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved