Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - IV > CRNA GORA - RUSIJA


26 Dec 2010

 

 
 ŠTO VIŠE ZNA, VIŠE I VALJA 


...ako na početku moram da kažem nešto i o jednom i o drugom, to je samo stoga što oni...osta zapisano,a reče najveći crnogorski um XX vijeka, veliki Milovan Đilas_Đido

Poštovani,

pa i da započnem ovo moje javljanje sa crnogorske zemlje sa jednim zapisanim segmentom istinite crnogorske istorije, dokumentom koji dobih iz velike Amerike, dokumentom iz (1911.g.) koji se tiče
PRVIH ODNOSA MEĐU CRNOM GOROM I RUSIJOM

Dokument..oću reći i godina 1711-1911 (Posvećeno dvjestagodišnjici prvih odnosa među Crnom Gorom i Rusijom), započinje pisanjem:
 
...godine 1911. NAVRŠUJE SE SLAVNIH DVIJESTOTINE GODINA OD KAD ZAPOČEŠE ZVANIČNI I PRIJATELJSKI ODNOSI MEĐU DVIJE SLOBODNE I NEZAVISNE DRŽAVE: MALOM CRNOM GOROM I VELIKOM RUSIJOM; od kad ono Petar I, imperator ruski otpravio poslanika svoga M. Miloradovića, sa GRAMATOM Gospodaru i Vladici Crnogorskome Danilu Petroviću - Njegošu, u kojoj ga poziva, da zajednički ratuju protivu ...
 
Poštovani,
 
Nadam se da MI nećete zamjeriti što ovaj put ne nastavih GRAMATU u cjelosti, ipak pošto ovih dana imadoh prijateljski susret u  Ambasadi Ruske Federacije u Crnoj Gori sa Nj. E. Mr. Jakov GERASIMOV, u iskrenom i prijateljskom razgovoru "obećah" da VELIKI JUBILEJ 300 (TRISTAGODIŠNJICA) prijateljstva velike slovenske Rusije i velike (u istorijskim događajima M.Đ) slovenske Crne Gore zavređuju da se taj veliki JUBILEJ obilježi TRADICIJONALNO A MODERNO.. pošteno govoreći i kako zborih Mr. GERASIMOVU, da veliki datum napisane i potpisane GRAMATE zavređuje mnogo više no poneku "priučenu" knjigu ili nešto turističkih "sličica" donešenih iz Moskve..sa ruske zemlje. Fakat je da MI institucije u načelu prihvatiše pruženu ruku prijateljstva, svakako i računajući na pojedine crnogorske institucije, pojedine Akademike; Istoričare..itd... MI znamo UŠTA SE VJERUJE - ONO SE I POŠTUJE, tako da i naslov ovog MI javljanja ŠTO VIŠE ZNA,VIŠE I VALJA je putokaz još jedne VELIČANSTVENE izložbe i prezentacije koja se održava na crnogorskoj zemlji.


No ipak da se pomnogi interesni "zobaši" ne naljute zašto i kako se odlučih u ime MI institucija u ovaj veliki JUBILEJ, oni interesni "zobaši" moraju shvatit da moji esnafi nijesu niti mogu biti ni za vlas ni u ime vlasti, moraju znati da MI previše DUGO  znamo a i čitamo velikog Đida koji za svakog normalnog čeljadeta OSTAVI I PREVIŠE.

              

 

P.S. ... pa  i  da  završim,  grijeh  bi  bio da  ne dam na viđenje još  jedan  prijateljski  susret  ovih  dana  sa  jednom  damom  iz  Ambasade Slobodne Amerike Mrs. Shelly A. Seaver, Šefica Odjeljenja za medije i kulturu, kojoj prezentovah ideju da ću 2011.g., kraj januara; sredina februara uraditi još jednu EKSKLUZIVU IZLOŽBU koja kazuje da prijateljstvo Slobodne Amerike i Slobodne Crne Gore je mnogo starije od znanja koji nam nameću "zobaši" Pašićevog sistema koji i danas "pomalo" bitiše na crnogorskoj zemlji.

          


 
Tema  IZLOŽBE koju smo  MI  već uveliko započeli je: The Medallic History of the United States of America 1776-1876... svakako, ostala viđenja o planiranim događajima tj. IZLOŽBAMA, Vam poštovani ubrzo šaljem...uz muziku "MI" generacije  , a do novog abera  ...    svim dobronamjernim čeljadima srećan Božić i Nova Godina!!!
   
Zoran B. Zeković

President Foundation for Preservation and Development of Cultural Heritage of Montenegro
"East River - Montenegro" & UNIKAT - Cetinje

 

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved