Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - IV > NOVI CRNOGORSKI PREMIJER - NAKNADNA ISPRAVKA


3 Jan 2011

 

 
 (NE)VJERNIK DR. IGOR LUKŠIĆ  

 
TOLSTOJ: " Pravi nevjernik je onaj čovjek koji govori da vjeruje u ono u šta zapravo ne vjeruje"


              

Interesantno je bilo čitati novogodišnji intervju novog crnogorskog Premijera, Dr. Igora Lukšića dnevnom listu "Pobjeda". Mnogi su željno očekivali šta će novi Premijer izjaviti o budućim smjernicama Vlade, ali i o "gorućim" problemima sa kojima se suočava crnogorska država.

Neke "sitnice" su skrenule pažnju javnosti. Na pitanje koga više "simpatiše", Mitropolita Mihaila ili Mitropolita Amfilohija, veoma vješto, sumnjivo, Dr. Lukšić se "latio KVISKA" i teatralno rekao - Jelusalim.

 Amfilohije ili Mihailo?

- Huuh, Kvisko... Ili recimo Jerusalim

Za nekog ko nasljeđuje Đukanovića za očekivati je da ne haje puno za "narušene odnose sa SPC" u Crnoj Gori, ali je malo ko očekivao, posebno crnogorski blok, da novi Premijer, stavi oba Mitropolita u isti koš.

Odmah nakon toga, sasvim demokratski, Dr. Lukšić se odredio i prema svojim religijskim osjećanjima. Izjavio je: "Ja nijesam vjernik". Po religijskoj terminologiji g. Lukšić je - ateista. Ta riječ potiče od grčke riječi: α-, "bez" i Θεος, "Bog"i predstavlja stajalište te osobe da nema Boga ili Bogova.

Činjenica da neko nije vjernik je sasvim normalna u opredjeljenju jednog čovjeka. Kao i njegov prethodnik Đukanović, koji nije vjernik, tako i mnogi drugi crnogorski političari, prije svega izdanci novijeg postkomunističkog perioda, nijesu vjernici....
Ali...


Postoji jedan nedavni događaj koji "hvata" Dr. Lukšića u jednom vjerskom obredu. Događaj datira od 12. Novembra 2010. godine i desio se u Dvorskoj Crkvi na Ćipuru na Cetinju, prilikom prenosa zemnih ostataka osnivača Cetinja i vladara Zete, Ivana Crnovojevića. Toj svečanosti, bez prisustva medija i crnogorskog naroda, prisustvovao je Dr. Lukšić. U jednom trenutku svečanosti, Dr. Lukšić ulazi u Crkvu, prilazi sarkofagu đe su položeni zemni ostaci Ivana Crnojevića i krsti se sa desnom rukom, sa tri skupljena prsta, po propisima Pravoslavlja.

Čin krsnog pokreta ruke u kojem je učestvovao Dr. Lukšić u Crkvi na Ćipuru je dio vjerskog rituala. Znači - obraćanje Bogu ili prizivanje Boga i vjernici ga koriste često u određenim situacijama. Nevjernik ne može da ga koristi sem ako nije u pitanju FARSA ili "religijski bezobrazluk".

 


Povodom intervjua Premijera Lukšića, "Pobjeda" reagovala ispravkom: " Premijer Lukšić jeste vjernik"

Ovaj web portal je objavio tekst povodom intervjua Premijera Lukšića i kontradiktornosti njegove izjave i pokazanih religijskih osjećanja. Nakon tog, 03. Januara 2011. godine, dnevni list "Pobjeda" je izdala saopštenje, odnosno, ispravku koja glasi:

"
U novogodišnjem broju Pobjede našom greškom objavljeno je da je predsjednik Vlade izjavio u intervjuu da nije vjernik. Riječ „jesam“ je omaškom napisana kao "nijesam". Rečenica "Iako nijesam vjernik..." ispravno glasi: "Iako jesam vjernik, nikada nijesam to previše eksponirao, ali predsjedniku Vlade pripada da inicira kontakte i pomogne da neke radikalne oblike isticanja tog problema pokušamo da marginalizujemo". Izvinjavamo se premijeru Lukšiću i čitaocima - UREDNIŠTVO POBJEDE"

 


PISMO WEB PORTALA UREDNIŠTVU "POBJEDE"

Prilikom intervjua gospodina Lukšića, simpatično naslovljenog - "Igor Lukšić bez kravate", u jednom opuštenom, moglo bi se reći, neobaveznom razgovoru, Vaš cijenjeni dnevni list je prvi put široj javnosti trebao da predstavi političku figuru novog Premijera, postavljajući mu veoma važna i "teška" pitanja.

Nije uobičajno da se u jednom opuštenom razgovoru, pred Novu Godinu, o "važnim" pitanjima, ovako značajan sagovornik povede stilom "ćaskanja" vašeg novinara  i taetralno i dvosmisleno odgovara na pitanja... A, u neku ruku i šaljivo... Ili su u pitanju nove novinarske greške, pa očekujemo Vašu ispravku opet..... Zbog Vaše Novine od Riječi, koristeći se onim što STE NAPISALI, mi smo morali da reagujemo PRVOG DANA NOVE GODINE I NAPIŠEMO TEKST O TOME. Sa nadom da ćete shvatiti ovu poruku kao iskren savjet, želimo Vam još uspjeha i sreće na putu crnogorskog prosvjećenja.

WEB PORTAL MONTENEGRO-CANADA.COM, TORONTO, KANADA

 

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved