Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - IV > NJEGOVA JE I ISTINA ZA NEKOG TEŠKA


8 Jan 2011

 

 
Petar II Petrović Njegoš:  “The only two perfectly free countries in the world are the United States of America and Montenegro!” Na crnogorskom: “Samo dvije savršeno slobodne zemlje u svijetu su Sjedinjene Američke Države i Crna Gora!" 

  
  ...obećah ne tako davno (4. Aprila 2010.) nastavak NASLOVA - teksta - ŠTO VIDIŠ OKOM, NE GAZI NOGAMA.Fakat je da na ovom novom aberu koji Vam šaljem na viđenje,polako A sigurno se "skidaju" tajne CRNOGORSKO AMERIČKE MISTERIJE..misterije pośeta genija, vladike i vladara CRNOGORSKOG Petra II Petrovića Njegoša, američkoj lađi ‘USS Independence’ 1851.

Poštovani,

...i ovaj nastavak koji se prezentuje dobijen je zahvaljujući američkom čeljadetu Mr. Gregu Ericksonu, koji bez profita, za razliku od ovih naših domaćih neznalica i"zobaša" što iz raznoraznih akademija po Crnoj Gori, što od pomnogih  istoričara, pisaca, publicista, guslara, itd..,(da izvinu ta časna zanimanja) sve NAS  pośeća šta je ISTINITA CRNOGORSKA ISTORIJA.P.S. ..pošto će se pomnoge istine; dokumenata, artifakati; depeše ubrzo publikovati, svakako i dati na viđenje, do tada bih dobronamjerno  "novom" Predśedniku Vlade CG preporučio da promišljeno sa svojim savjetnicima "nađe" (ako je sačuvan) i pročita (analitički) DOKUMENT-PROJEKAT "Grande Riviera" , dokument koji bi se valjalo  prezentovati čeljadima Crne Gore; da se sami uvjere i čuju od Predśednika Vlade Mr. Lukšića zašto se "krije" PROJEKAT "Grande Riviera" i zašto i zbog čega nije "održiv", jer MI koji smo imali "prilaz" dokumentima "mislimo"  i vjerujemo da bi danas CRNOGORSKA TURISTIČKA MAPA I PRIVREDA - IZGLEDALA DRUGAČIJA I BOLJA, da se neko kome se poslaše ideje (kao idejni projekat) "pośeti" ZAŠTO ?

Svakako da ne zaboravim (nije) MI ni čudo, preporučio bih (demokratski) da Poštovani Predśednik Vlade Crne Gore, ako kojim sličajem pročita ovaj edukativni i istiniti tekst, posluša - a i valja se znati, da MI ovo slušasmo u gradu Nikšiću, u godinama kad Poštovani Mr. Lukšić ne bijaše ni rođen, a kako će se naslov ove pjesme prevoditi (da li) na srpski, (da li) na hrvatski, da li na crnogorski, MI smo mišljenja, da  Ministar od Šekspira u Vladi Praministra Mr.Lukšića  zasigurno zna da  NAJAMNIK (riječ) sa hrvatskog jezika kada se prevodi na English (United States) prevodi se kao - Soldier of Fortune.

Završavajući MI viđenje do novog javljanja s crnogroske zemlje, preporučio bih vam da u slobodnom vremenu (ako ga imate) pročitate dijalektiku u teatru by Bertolt Brecht-a..., koji je znao da zbori, a osta zapisano: VIŠE DOBROG SPORTA.

 
Poštovani,
 
Skoro svi tekstualni prilozi poslati iz velike Amerike(SAD) od Poštovanih američkih čeljadi - posebno od DRUGA I PRIJATELJA Mr. Grega Ericksona su pisani na CRNOGORSKOM JEZIKU.

Nadajući se da nećete zamjeriti na pravopisu materijala kojeg dajemo na viđenje, pozdrav sa Cetinja...Dragi Zoran,

Srećna godišnjica!   Prije 160 godina, Njegoš je posjetio američku lađu ‘USS Independence’.  Nedavno sam otkrio da je lađu takođe posjetio američki otpravnik poslova (chargé d’affaires) u Napulju.  Slučajno sam ga otkrio.

Prije nekoliko dana sam pročitao knjigu The Turkish Empire (Tursko carstvo).   Izvorna knjiga (Das Türkische Reich) je napisana na njemačkom jeziku.  U godini 1854., Edward Joy Morris je preveo knjigu s njemačkog na engleski.  Dodao je svoju informaciju u knjizi, uključujući i drugu stavku o Crnoj Gori.

U drugoj stavci Morris piše:  “The translator had the pleasure of receiving a visit, in 1851, at Naples from the predecessor of the actual Wladika.”  Na crnogorskom: “Prevodilac (Morris) je imao zadovoljstvo primiti u posjetu, 1851.g. u Napulju, prethodnika (Petra II Petrovića Njegoša) današnjeg vladike (Danila Petrovića Njegoša)".  Vidi stranicu 200.

           

Morris je bio američki otpravnik poslova u Napulju od 1850. do 1853.  Bez sumnje, ova posjeta je prvi diplomatski kontakt između SAD-a i Crne Gore.

Morris citira i Njegoša:  “The only two perfectly free countries in the world are the United States of America and Montenegro!” Na crnogorskom: “Samo dvije savršeno slobodne zemlje u svijetu su Sjedinjene Američke Države i Crna Gora!"  Vidi stranicu 201.

Takođe sam pročitao knjigu Edward Joy Morris "Mission to Naple 1850-1853".  Pisac: Howard R. Marraro.  Ova knjiga sadrži sve Morrisove poruke od 1850. do 1853.   Ti već imaš Morrisove poruke iz Carigrada kada Morris je bio ministar (ambasador) od 1861. do 1870.

                                                              
                                                         Zoran B. Zeković


        President Foundation for Preservation and Development of Cultural Heritage of Montenegro

 "East River - Montenegro" & UNIKAT - Cetinje
 

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved